Mcruxx Napisano 7 Maja 2022 Napisano 7 Maja 2022 Napęd Siemanko, sprawa dotyczy roweru Unibike Flash z 21r. Za nim ktoś mnie będzie hejtował za to, że kupiłem taki rower a nie inny (słynne:"trzeba było dołożyć 10k i kupić coś lepszego😜) a teraz mam widzimisię go "ulepszać" proszę o zrozumienie, że w tamtym czasie było mnie stać na taki rower a nie inny i kierowałem się przede wszystkim najlepszym stosunkiem jakość/cena na jaki mogłem sobie w tamtym czasie pozwolić. Jeden z użytkowników forum pomógł mi dobrać rower pod moje potrzeby i jestem zadowolony z tego wyboru. Prędzej czy później i tak czeka mnie inwestycja w napęd i wymyśliłem sobie, że chciałbym "pobawić się" w zmianę z 2x8 na 1x11 lub 1x10. Pooglądałem trochę filmów o 1x... i poczytałem trochę forum ale nie jestem tak doświadczony jak szanowne grono forumowiczów więc liczę na sugestie/porady/waszą wiedzę w trapiących mnie kwestiach. Może się mylę ale przy zmianach napędów na 1x... zauważyłem taką tendencję, że albo robią ten manewr Szosowcy albo posiadacze MTB i dobór kaset,korby czy zębatek jest kierowany często w kierunku specyfiki jednego z tych rodzajów jeżdżenia(prędkości/podjazdy przy różnych rozpiętościach zębatek). Najbardziej co mi się rzuca w oczy to, że dostępne mechanizmy korbowe oscylują najczęściej na zębatkach 30-32 dla potrzeb MTB albo 44 w górę dla szosy/gravela. Pewnie jestem za głupi ale może ktoś mi wytłumaczy dlaczego jest tak mało opcji w okolicy 38T ? Moje "kręcenie" jest mega uniwersalne tzn. jednego dnia lubię pośmigać po płaskim na szosie albo ścieżce rowerowej a innego wjechać do lasu i pośmigać po mniejszych lub większych pagórkach,krzakach i dołach. Oczywiście wszystko w amatorskim wydaniu. Dlatego (może błędnie ale) zdecydowałem się na zakup Crossa. Powiecie teraz, że po to mam tam właśnie 2rzedową korbę żeby spełniała moje "zachcianki" napędowe i żebym wybił sobie taki pomysł z głowy ale... Dlaczego chcę to zrobić? Po pierwsze uwielbiam minimalizm i możliwe upraszczanie wszystkiego co się da. Po drugie nie podoba mi się kultura pracy- tak wiem, że mam najprostszą przerzutkę Tourneya i nie powinienem od niej wymagać ale jeszcze bardziej irytuję mnie sam fakt operowania lewą ręką przy manetce 😜 wymiana przerzutki przedniej i tak prędzej czy później mnie czeka a wyrzucenie jej sprawi, że pieniądze przesuną się po prostu w kierunku zamierzonego 1x11. Podpowiedzcie mi czy to co opiszę ma w ogóle rację bytu od strony technicznej. Zaznaczam, że duża waga danego podzespołu nie stanowi dla mnie problemu jeśli coś jest porządne jakościowo: Moja rama to: 700C / ALU 6061-T6 (23") 1. Z tyłu pomysł na kasetę 10rzędową np.Shimano Deore CS-M4100 lub 11 rzędową Kaseta Shimano CS-M5100 w zakresach 11-42. 2. Pomysł na przerzutkę: Deore M5100 SGS (długi) 11 rz. - kompatybilna? 3. Na korbę mam dwa pomysły: -z tą, która jest obecnie tj.SHIMANO TY501-2rzedową / 46X30T spróbować zrobić(jeśli to możliwe) konwersję na jedną zębatkę Narrow Wide 38T i poczekać do wymiany z korbą aż się wysypię, lub -znaleźć jakiś mechanizm korbowy, na który od początku da się zamontować zębatkę 38T. Z tego co szperałem po necie to chyba Shimano robi korby max. 36T i raczej całej korby w komplecie z zębatką 38T nie znajdę(hmm??) 4. manetka wymiana na-Shimano Deore M5100 (na 11). Ilość zębów na tarczy korby 38 + zakres kasety 11-42 wyliczyłem z kalkulatora kadencji i przetrenowałem na własnej skórze tj. na przełożeniu 38-42 dam radę wjechać na każdą górkę na jaką wjeżdżam. Z kolei przy przełożeniu 38-11 dam radę się rozbujać na lekkich zjazdach gdzieś na szosie. I właśnie taki zakres w pełni zaspokoi moje potrzeby co do napędu. Co do zużycia łańcucha i zębatek: jako, że 80% albo i 90% czasu i tak będę używał środkowych zębatek to myślę, że występujące przy skrajnych przełożeniach przekosy też mniej wpłyną na ich zużycie. Tylko czy to wszystko będzie technicznie ze sobą banglać?
Dokumosa Napisano 7 Maja 2022 Napisano 7 Maja 2022 Ad. 1. Taki zakres tylko do miasta ew. na jakiś delikatny i płaski teren. Ad. 2. Nie. Przerzutka M5120 lub coś ze starszej gen (M6/7/8000-GS). Ad. 3. Masz nierozbieralną korbę. Każda rozbieralna się nada jeśli będziesz potrafił zapanować nad linią łańcucha. Ad. 4. Manetka dowolna Shimano mtb dopasowana do liczby koronek kasety.
Mcruxx Napisano 7 Maja 2022 Autor Napisano 7 Maja 2022 Możesz mi wytłumaczyć czemu ten zakres tylko do miasta? Np. teraz na przełożeniu 30/34T tył plus 30T z przodu na lajciku pod strome pagórki (nie mówię o mega górach), na gear calculator 42T tył + 38T przód daje mi prawie identyczny przelicznik co 34tyl/30przód. Jakbyś to zmodyfikował?
Dokumosa Napisano 7 Maja 2022 Napisano 7 Maja 2022 ...ew. jakiś delikatny i płaski teren. Mam 36x11-42 co prawda kapeć szerszy bo 2,2 i prawdziwym wyzwaniem jest wzniesienie 10% o długosci 300m po nieutwardzonej drodze. Z dawnych lat sporo pary mi jeszcze zostało. Na sudeckich segmentach zwykle mieszczę się w pierwszej 30tce (oczywiście nie z takim nepędem). IMHO nie zawsze na siłę warto rezygnować z 2x chyba, że rower ma być eksploatowany w dosyć wąskim przedziale prędości.
Thomass13 Napisano 7 Maja 2022 Napisano 7 Maja 2022 Ja u siebie mam przód 26/36 i tył kaseta 11-42 radzi sobie i na ściankach i na drodze. Opona szeroka 2.2. Nie wyobrażam sobie to bardziej uprości. Bo lubię podjechać i 18% podjazd 😁
Mcruxx Napisano 7 Maja 2022 Autor Napisano 7 Maja 2022 3 godziny temu, Dokumosa napisał: ...ew. jakiś delikatny i płaski teren. Mam 36x11-42 co prawda kapeć szerszy bo 2,2 i prawdziwym wyzwaniem jest wzniesienie 10% o długosci 300m po nieutwardzonej drodze. Z dawnych lat sporo pary mi jeszcze zostało. Na sudeckich segmentach zwykle mieszczę się w pierwszej 30tce (oczywiście nie z takim nepędem). IMHO nie zawsze na siłę warto rezygnować z 2x chyba, że rower ma być eksploatowany w dosyć wąskim przedziale prędości. Ok, ale jak ocenisz to, że porównując na kalkulatorze kadencji wychodzi mi prawie identyczny wynik na takich przełożeniach. Ja wiem, że to nie jest idealnie 1 do 1 ale chyba można pokusić się o to, że jeśli na moje potrzeby wystarczy to chyba będzie dosyć podobnie w nowym. Btw. z tą rezygnacją z 2x... Pewnie masz rację ale wiesz jak to jest jak się człowiek napali na coś, widzi same pozytywy swojego pomysłu i szuka utwierdzenia się w tym przekonaniu u innych 😂
Dokumosa Napisano 7 Maja 2022 Napisano 7 Maja 2022 No są pozytywy 1x ale 12 1x10-11 to zawsze kompromis/półśrodek. Jak.bardzo chcesz 1x11 to kup kasetę jaką planowałeś, do tego weź korbę z klasycznym mocowaniem i najtańszym rozstawie bcd 104 jak stwierdzisz, że na blacie 38 za bardzo bęzzoesz jeździł na górze kasety albo będzie gdzieś za ciężko to za 2 dychy kupisz sobie blat 36 albo 34. Do tej kaset nie pchaj się tylko w przerzutkę m5100 bo ona wyłącznie do kasety 11-51 i z innym zakresem trzeba stosować pewne sztuczki żeby wyregulować a idelnie i tak nie będzie.
Mcruxx Napisano 7 Maja 2022 Autor Napisano 7 Maja 2022 Czy korba SHIMANO Deore FC-M5100 będzie dobra czy szukać czegoś tańszego? Jak rozumiem zębatkę 38T i te pozostałe to brać tylko Narrow Wide przy 1rz ? A przerzutka Shimano RD-M4120 SGS i manetka Shimano Deore M5100 zagrają czy niebardzo?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.