pawelszm Napisano 31 Marca 2022 Napisano 31 Marca 2022 Bardzo prosilbym o pomoc w wyborze pierwszego roweru szosowego endurance lub nawet bardziej - gravela. Jezdze glownie po sciezkach rowerowych, drogach asfaltowych lub drogach utwardzonych. Do tej pory jezdzilem na dosc starym modelu - Kross Street Scraper 16 (Alfine), glownie w miescie lub okolicy. Szukalem rowerow uzywanych, natomiast nie bardzo wiem na co zwrocic uwage. Nie ukrywam, ze wolalbym nowy rower ale zdaje sobie sprawe ze z tym budzetem moze byc ciezko o cos rozsadnego. Z nowych wstepnie patrzylem na Btwina RC520 poniewaz mam vouchery do Decathlona do wykorzystania na kwote 1000 zł co obnizy cene zakupu do obecnie ~3300 zł za ten model. Jezeli chodzi o RC520 to musialbym poczekac na dostepnosc rozmiaru "S". Moj wzrost to 170 zł cm, przekrok zmierzony to ok 72-73 cm Mieszkam w Krakowie, po uzywany rower moge podjechac tak do ok 100 km w okolicy lub gdzieś na Śląsk (Katowice i okolice). Pomozecie zasugerowac jaki model lub modele powinienem wziąć pod uwagę lub szukac? Dziekuje!
Mihau_ Napisano 1 Kwietnia 2022 Napisano 1 Kwietnia 2022 Jeśli rc520 miałby cię wynieść te 3300 to nie ma żadnej konkurencji na rynku, nawet porównywalną używkę będzie ciężko znaleźć. BTW rc520 to nie gravel tylko szosa do jakiej te 38c od biedy upchniesz, nie masz tam prześwitu na standardowy, gravelowy rozmiar opony. Musiałbyś szukać modelu na tej ich "przerobionej" pod większe prześwity ramie. Na "gravelowej" ramie masz (ten akurat niedostępny) https://www.decathlon.pl/p/rower-gravelowy-triban-grvl-520-subcompact/_/R-p-313015?mc=8587697&c=Bordowy i wersję na sram, który akurat jest https://www.decathlon.pl/p/rower-gravelowy-meski-triban-grvl-520-1x11-sram-apex-1/_/R-p-313016?mc=8587698&c=Szary_Niebieski
pawelszm Napisano 3 Kwietnia 2022 Autor Napisano 3 Kwietnia 2022 @Mihau_ dziekuje bardzo za odpowiedz! Tak - zdaje sobie sprawe ze RC520 to rower szosowy do ktorego mozna wsadzic szerszą opone. Na chwile obecna to chyba ten model bym wzial jezeli mialbym cos brac z tego sklepu. Gravela Tribana są na Shimano 105 - czy jest duza roznica wzgledem GRX ? Oraz drugie pytanie... moze lepiej poszukac uzywanego Rometa Aspre 2 2021 ? Lub poczekac na dostepnosc Aspre 2 2022 ? Czy w wersji 2022 sa jakies znaczne poprawki ?
Mihau_ Napisano 4 Kwietnia 2022 Napisano 4 Kwietnia 2022 1. Sprzęgło w tylnej przerzutce, grx mocniej linkę napina - te grupy są ze sobą kompatybilne więc zawsze można podmienić. Największą różnicą są hydrauliczne hamulce w aspre 2. Jeśli chodzi o osprzęt to jest to samo, chyba się trochę geo różni ale trzeba sprawdzić w katalogu bo nie pamiętam. Nie wiadomo kiedy będzie aspre 2022, w ubiegłym roku się chyba w lipcu pojawiły. Jeśli zdecydujesz się na używkę to ci się pole manewru znacząco rozszerza, wcale nie musisz szukać rometa. Nawet bardzo blisko masz fajny sprzęt https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-endurance-cube-attain-sl-2020-rozmiar-53-CID767-IDKAbsZ.html
pawelszm Napisano 4 Kwietnia 2022 Autor Napisano 4 Kwietnia 2022 Jeszcze raz dziekuje @Mihau_ ! Czyli faktycznie miedzy GRX a 105 wielkiej roznicy nie ma. Cube super, musze ew poszukac na miejscu zeby sprawdzic czy uda sie znalezc i przymierzyc. Jak chodzi o Attain'a to mam 400 km w jedna strone, wiec raczej musialbym byc na 100% pewien ze pasuje Troche blizej w rozmiarze S znalazłem jeszcze Aspre2, myslicie ze warto sie nim zainteresowac? https://www.olx.pl/d/oferta/romet-aspre-2-gravel-szosa-gwarancja-CID767-IDMgXV9.html
Mihau_ Napisano 4 Kwietnia 2022 Napisano 4 Kwietnia 2022 To już musisz sam decydować co jest dla ciebie priorytetem. BTW ten cube przyjmie oponę 33-35 z jakimś lekkim bieżnikiem i będzie od aspre co najmniej kilogram lżejszy
pawelszm Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Napisano 10 Kwietnia 2022 No to zostaje ostateczna decyzja... Cube Attian SL czy Romet Aspre 2 2021, oba uzywane, cena bardzo podobna (Romet lekko tańszy) Jak to wygląda osprzętowo ? ktory jest lepszy ? Oraz drugie pytanie - czy Cube z szersza oponą da sobie rady na drodze szutrowej lub innej gorszej nawierzchni w lecie (bez deszczu i śniegu itd) ?
Mihau_ Napisano 10 Kwietnia 2022 Napisano 10 Kwietnia 2022 Nie da się odpowiedzieć na takie pytanie, to są dwa rowery różnego typu, do tego różnica w geometrii zupełnie inna. Najpierw sam musisz musisz wiedzieć czego potrzebujesz i do tego dostosować wybór
pawelszm Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Napisano 10 Kwietnia 2022 Nie mialem okazji niestety przymierzyc sie ani do jednego ani do drugiego, nie ma rowniez ich w jakies rozsadnej okolicy (+/- 10 km) zeby podjechac i zobaczyc W duzym skrocie to mysle ze rower bedzie glownie uzywanych na asfalcie, sciezkach rowerowych, czasem na drogach utwardzonych Zalezy mi zeby pozycja byla w miare wygodna - to jest tez pojęcie względne, natomiast przy roznych geometriach ramy zapewne sa juz jakies roznice z tego wynikajace (ja niestety nie mam na tyle wiedzy zeby to ocenić). Biorac te dwie rzeczy pod uwage , lepiej pojsc w Rometa czy Cube bedzie lepszym wyborem?
kotlet79 Napisano 10 Kwietnia 2022 Napisano 10 Kwietnia 2022 10 godzin temu, pawelszm napisał: Oraz drugie pytanie - czy Cube z szersza oponą da sobie rady na drodze szutrowej lub innej gorszej nawierzchni w lecie (bez deszczu i śniegu itd) ? Jeśli wchodzą do niego opony rzędu 35mm, to spokojnie nadaje się na szutrowe drogi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.