Skocz do zawartości

[~5k PLN] MTB/Cross - Miasto&Las

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry,

Szukam roweru MTB/Cross w granicach 5k-6k polskich złotych. Do tej pory jeżdzę wysłużonym Kross Hexagon x5 2014, oszczędźmy wstydu i nie zagłębiajmy się w peryferia. 

Dodatkowe informacje: 

• Waga 90kg, wzrost 185cm
  • Jedna wyprawa to 40-70km, aczkolwiek planuje też dłuższe trasy. W sezonie zrobiłem ok. 2000 km.
  • Amatorska jazda 60% miasto/asfalt, 40% ścieżki leśne/lekkie podjazdy
  • Hard tail, byłoby miło z blokadą amortyzatora w manetce, koła 29 cali
  • Planuję zakup na lata, mechanizmy niewymagające specjalistycznej wiedzy i drogocennych narzędzi będę serwisował sam
  • Opcjonalnie możliwość podpięcia bagażu 
  • Jestem gotowy nadwyrężyć budżet, jeśli warto

Przejrzałem kilkanaście wątków, które potencjalnie pasowałyby do moich wymagań i natknąłem się na poniższe propozycje, ale jestem pewien czy nie będą przesadne na moje potrzeby:

1. Polygon Heist x7 [5.4k]. Napaliłem się na ten rower, niestety w rozmiarze L niedostępny w Polsce. Jeżeli warto i jest szansa, że pojawi się w najbliższym czasie to chętnie poczekam.
  2. Rockrider XC 500 [6k]. Popularna pozycja na tym forum, kiepski wygląd :D
  3. Grand Canyon 6 [5.2k]
  4. Cube Race One [6.3k]
  5. Canyon Pathlite 7 [7k] 
  6. BH Ultimate RC 6.5 [7k]

Oraz kilka pozycji poniżej budżetu, może wystarczy na moje potrzeby?

1. Marin DSX
  2. Romet Orkan 9 M

Z góry dziękuję za poświęcenie czasu na przeczytanie tych wypocin i wszelką pomoc ;)

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Nie ukrywam, że ten rower wygląda strasznie. Jest jeszcze coś na rynku co mogłoby lepiej wyglądać? Oraz która z powyższych opcji jest najlepsza?

Napisano

Hmmm... Trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Nie wiem w jakiej cenie możesz mieć te rowery.

Canyon Pathlite - lekki, ale z korbą 36 i nie wiadomo jaka maksymalna wejdzie. 

Polygon - taki crossowy MTB z korbą 36 i max. co wejdzie wg producenta to 38.

Czy to wystarczy? Kwestia indywidualna. W tym Canyonie wg mnie prosi się o więcej.

Orkan to typowy cross na bardzo porządnych komponentach z nielubianym przez wielu, ale bardzo uniwersalnym i tanim w utrzymaniu, napędem 3xx (tutaj konkretnie 3x10).

Na MTB w Twoim przypadku bym nie patrzył, ale to Twoje pieniądze i Ty będziesz na tym jeździł 😀.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...