Seqiun Napisano 16 Marca 2022 Napisano 16 Marca 2022 Dobry, Szukam roweru MTB/Cross w granicach 5k-6k polskich złotych. Do tej pory jeżdzę wysłużonym Kross Hexagon x5 2014, oszczędźmy wstydu i nie zagłębiajmy się w peryferia. Dodatkowe informacje: Waga 90kg, wzrost 185cm Jedna wyprawa to 40-70km, aczkolwiek planuje też dłuższe trasy. W sezonie zrobiłem ok. 2000 km. Amatorska jazda 60% miasto/asfalt, 40% ścieżki leśne/lekkie podjazdy Hard tail, byłoby miło z blokadą amortyzatora w manetce, koła 29 cali Planuję zakup na lata, mechanizmy niewymagające specjalistycznej wiedzy i drogocennych narzędzi będę serwisował sam Opcjonalnie możliwość podpięcia bagażu Jestem gotowy nadwyrężyć budżet, jeśli warto Przejrzałem kilkanaście wątków, które potencjalnie pasowałyby do moich wymagań i natknąłem się na poniższe propozycje, ale jestem pewien czy nie będą przesadne na moje potrzeby: Polygon Heist x7 [5.4k]. Napaliłem się na ten rower, niestety w rozmiarze L niedostępny w Polsce. Jeżeli warto i jest szansa, że pojawi się w najbliższym czasie to chętnie poczekam. Rockrider XC 500 [6k]. Popularna pozycja na tym forum, kiepski wygląd Grand Canyon 6 [5.2k] Cube Race One [6.3k]. Canyon Pathlite 7 [7k] BH Ultimate RC 6.5 [7k] Oraz kilka pozycji poniżej budżetu, może wystarczy na moje potrzeby? Marin DSX Romet Orkan 9 M Z góry dziękuję za poświęcenie czasu na przeczytanie tych wypocin i wszelką pomoc
chudzinki Napisano 16 Marca 2022 Napisano 16 Marca 2022 Cytat Jedna wyprawa to 40-70km, aczkolwiek planuje też dłuższe trasy. W sezonie zrobiłem ok. 2000 km. Amatorska jazda 60% miasto/asfalt, 40% ścieżki leśne/lekkie podjazdy Przy takiej jeździe postawiłbym na droższego, z karbonowym widelcem, https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-dsx-2, może crossa, ale na pewno nie MTB pełną gębą.
Seqiun Napisano 16 Marca 2022 Autor Napisano 16 Marca 2022 Dziękuję za odpowiedź. Nie ukrywam, że ten rower wygląda strasznie. Jest jeszcze coś na rynku co mogłoby lepiej wyglądać? Oraz która z powyższych opcji jest najlepsza?
chudzinki Napisano 16 Marca 2022 Napisano 16 Marca 2022 Hmmm... Trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Nie wiem w jakiej cenie możesz mieć te rowery. Canyon Pathlite - lekki, ale z korbą 36 i nie wiadomo jaka maksymalna wejdzie. Polygon - taki crossowy MTB z korbą 36 i max. co wejdzie wg producenta to 38. Czy to wystarczy? Kwestia indywidualna. W tym Canyonie wg mnie prosi się o więcej. Orkan to typowy cross na bardzo porządnych komponentach z nielubianym przez wielu, ale bardzo uniwersalnym i tanim w utrzymaniu, napędem 3xx (tutaj konkretnie 3x10). Na MTB w Twoim przypadku bym nie patrzył, ale to Twoje pieniądze i Ty będziesz na tym jeździł 😀.
Seqiun Napisano 17 Marca 2022 Autor Napisano 17 Marca 2022 @chudzinki Mógłbym Cię prosić w takim razie o typowo crossowe propozycje, oprócz tego, który już wstawiłeś?
chudzinki Napisano 17 Marca 2022 Napisano 17 Marca 2022 Ja żadnego crossa nie wstawiłem 😉. https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-disc-0-2022 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/archive/645/crossway-xt-edition
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.