Skocz do zawartości

[Korby Shimano Grx 600] Różnice między korbami 2x10 i 1x11

Mac77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Chcę zmienić korbę w swoim Fuji Jari carbon 1.3 z Fsa na Grx600 40t 1x11 170mm. Dostępność tej korby jest zerowa i tak przeglądając czeluści internetu zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem korba grx600-10 dwu blatowa nie jest tą sama korbą tylko z założonymi dwoma blatami bo Grx 600 X1 ma fabrycznie miejsce na montaż mniejszej tarczy.Jedyną różnicę jaką znalazłem to linia łańcucha ale podejrzewam że wynika ona z zastosowania innych zębatek.Pytanie czy jak kupiłbym grx600-10 i założył bym blat od Grx 600 x1 to by było to samo.Nie znalazłem też żadnej informacji o długości osi korby ale podejrzewam że są takie same.Może ma ktoś takie korby i byłby w stanie sprawdzić lub ma wiedzę na ten temat.Pozdrawiam

Napisano

"NIELUBIEPONIEDZIALKU" dzięki za odpowiedź ale widziałem te informacje od Shimano.Chciał bym aby ktoś ( może pracuje gdzieś w sklepie rowerowym lub ma dwa rowery z różnymi wariantami napędu Shimano grx ) kto ma możliwość porównania korby grx600-10 do grx600-1 lub grx600-11 czy faktycznie ramiona są takie same.Teoretycznie wygląda że tak ale nie chcę wtopić kasy na korbę i dodatkową koronkę a potem okaże się że linia łańcucha jest inna i nie wynika z ofsetu innej koronki tylko z innego wymiaru płaszczyzny mocowania.

Napisano

"NIELUBIEPONIEDZIALKU" po pierwsze to już napisałem że szukam 170mm a Ty mi podsyłasz link do 175mm.Po drugie dlatego założyłem ten temat bo korby grx z dwoma blatami  170mm idzie jeszcze znaleźć więc chcę się upewnić czy po zmianie na jedną oryginalną tarczę grx 40t otrzymam to samo co w grx600-1x11 i żadne "kwiatki" nie wyjdą po wydanej kasie 😉

Napisano

Na logikę tak tylko dlaczego w grupie Grx600 jest pozdział lini dwu rzędowych korb na grx600-10 , grx600-11 jeśli miało by być to samo?Mogli by zrobić jak z zaciskami że są tylko 400 i 800 a nie ma 600.

"MIHAU_"  Dzięki ale w tej cenie plus przesyłka to można już pokusić się o lżejszą grx800 😁

Napisano

https://si.shimano.com/api/publish/storage/pdf/en/ev/FC-RX600/EV-FC-RX600-4579A.pdf

Są takie same. Było to już w pierwszej odpowiedzi. Jeżeli producent podaje że są takie same, zamieszcza to w jednym pliku, to czego tu jeszcze szukać? Szukasz problemu tam gdzie go nie ma.

Shimano dba o takie rzeczy. Jeżeli tam by była chociażby inna faktura wykończenia, czy wymiar różniący się o 0,01mm, to komponent miałby inne oznaczenie.

A dlaczego jest podział na 10s i 11s mimo że to to samo? Żebyś jako laik sobie wszedł, wybrał że masz napęd 10/11s i kupił to co potrzeba. Nie każdy siedzi w aspektach technicznych, nie każdy się musi znać, a Shimano miejsca na domysły nie zostawia.

Napisano

To nie szukanie problemu gdzie go nie ma a dbanie o własną kasę na którą ciężko pracuję i ją szanuję.
Mam też taką nadzieję że są takie same ale od dawna serwisuje i modernizuje rowery w większości MTB i już nie raz mnie zaskoczyły "oczywiste" rzeczy 😜 stąd moje podejrzenia i chęć upewnienia się

Napisano

Ja rozumiem, natomiast oglądanie zdjęć z OLX czy jakieś porównania na oko, zamiast wiary w dokumentację jest nieco dziwne. Już w pierwszym poście miałeś dokument producenta, w którym jasno widać że ramiona są takie same, a zmieniają się jedynie zębatki.

Zaryzykuję stwierdzeniem, że jeżeli robiłeś to na częściach Shimano i trzymałbyś się dokumentacji, to zaskoczony byś nie był. Mają tak dużo dokumentów, że jak się poświęci trochę czasu, to da się znaleźć absolutnie wszystko.

No ale mniejsza o to. Będzie pasowało.

• 11 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.