Skocz do zawartości

[Wewnętrzne prowadzenie przewodów] Bh rs 1 3.0-odgłosy

Grochu86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry wszystkim, pierwszy post na forum 🙂

Od niedawna jestem właścicielem roweru BH RS1 3.0 (https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-bh-rs1-3-0-pd23690/

Rower posiada wewnętrzne prowadzenie wszystkich przewodów. Podczas skręcania kierownicą słychać szuranie. Film w załączniku. Tak jakby przewody ocierały w środku. 

Moje pytanie jest takie - czy to standard w tego typu rozwiązaniach? Kierownica pracuje bez oporu, podczas jazdy też praktycznie nie zwraca się na to uwagi. Jedynie "na sucho" w domu zwróciłem na to uwagę bo to dźwięk, jakiego nigdy nie słyszałem w żadnym swoim rowerze, w których przewody były albo całkowicie na zewnątrz albo częściowo w ramie. 

Dystrybutor zaleca sprawdzenie prawidłowości podłączenia linki tylnego hamulca, co zrobię przy pierwszym przeglądzie w serwisie. Jeśli jest ok to ten dźwięk ma wynikać po prostu z wewnętrznego prowadzenia przewodów.

Jak myślicie, ten typ tak ma? 

Napisano

Tam jest pełny pancerz, czy w ramie biegnie sama linka?

Napisano

Pancerze/przewody się o siebie ocierają (o ramę zresztą też) i tyle. Nie ma w mostku i główce na tyle miejsca żeby każdy przeprowadzić osobno i odizolować od siebie. Podsumowując - chciało się pełnej integracji to trzeba liczyć się z wadami. Zajrzyj tam co jakiś czas żeby sprawdzić czy ci się przypadkiem przewody hamulcowe nie przecierają

Inna sprawa, że podczas jazdy nie robisz takich ruchów kierownicą

Napisano

Mihau - i mnie się zdaje, że tu raczej tylko o to chodzi. Podczas jazdy tego naprawdę nie słychać bo jak mówisz zakres ruchu kierownicą jest niewielki. 

Ciekawi mnie jedynie, czy wszystkie rowery z prowadzeniem całkowitym wewnątrz też "szurają" bo pierwszy raz mam taki odgłos w rowerze 

Napisano

Szurają. Kup taką otulinę na pancerze, to je wyciszy. W biostern.abstore.pl znajdziesz to w kategorii Linki i Pancerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...