adas651 Napisano 29 Listopada 2021 Napisano 29 Listopada 2021 Po jeździe w błotnych warunkach dużo błota przykleja mi się do spodu dolnej rury ramy. Chciałbym ją zabezpieczyć, może zaimpregnować, generalnie zapobiec przyklejaniu brudu Na tą chwilę po każdym myciu roweru na ramę używam DETAILER SZYBKI POŁYSK, w celu usunięcia zacieków. Gama produktów do konserwacji lakieru samochodowego jest spora. Czy ktoś z was może używał wosków samochodowych, powłok ceramicznych lub innych środków w tym celu i z jakim skutkiem? Dodam, że wzdłuż dolnej rury ciągną mi się 2 przewody: hamulcowy i od sztycy, więc foli raczej nie dokleje. Mój lakier nie jest do końca błyszczący, ale nie całkowicie matowy coś pomiędzy, ale jestem w stanie poświęcić ten mat dla szybszego usuwania błota.
Gość Napisano 29 Listopada 2021 Napisano 29 Listopada 2021 Satyna będzie mocniej przyciągała brud. Próbuj wosku, ale porządnego a nie jakiegoś marketowego. Polecam Dodo Juice. Nałożysz go palcami a potem spolerujesz. Robię tak u siebie. Czy błoto nie będzie przywierało? Będzie, bo to błoto, ale zmyje się nieco łatwiej.
Gość Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 Od biedy można przed każdym wyjazdem psiknąć sprayem silikonowym, tylko jaki to ma sens? Najlepiej mieć taki mały opryskiwacz ciśnieniowy. Póki świeże, spłukać z grubsza po jeździ i tyle. BTW. Impregnacja oznacza nasączanie materiału.
m0d Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 12 godzin temu, adas651 napisał: Po jeździe w błotnych warunkach dużo błota przykleja mi się do spodu dolnej rury ramy. Chciałbym ją zabezpieczyć, może zaimpregnować, generalnie zapobiec przyklejaniu brudu Skoro taką mamy porę roku, to to zostaw i tyle, za chwilę i tak przyczepi się kolejne błotko. Napęd, hamulce, łożyska - o to trzeba dbać i czyścić, a dowolnie uświniona rama w niczym nie przeszkadza. Chyba że tego błota jest już na kilogramy 😁 No chyba, że jesteś z tych co to pucują rower na błysk po każdej jeździe - jeśli tak to współczuję PS. Zawsze możesz jeszcze założyć pełne błotniki
adas651 Napisano 30 Listopada 2021 Autor Napisano 30 Listopada 2021 7 godzin temu, skom25 napisał: Od biedy można przed każdym wyjazdem psiknąć sprayem silikonowym, tylko jaki to ma sens? Cytat No chyba, że jesteś z tych co to pucują rower na błysk po każdej jeździe - jeśli tak to współczuję  Właśnie tego chciałbym uniknąć czyli przesadnego dbania o czystość roweru. Samo błoto mi na ramie nie przeszkadza, ale gdy noszę rower po klatce schodowej jakaś jego ilość odpada. Ja zwyczajnie nie chcę zostawiać po sobie brudu. Spróbuje wosku i niedługo opiszę efekty
Gość Napisano 30 Listopada 2021 Napisano 30 Listopada 2021 Wosk Ci nic nie da, albo da mało przy takiej ilości. Jakieś błoto się przylepi i tak, a do niego kolejne kawałki. Nie kupuj pseudo wosku z marketu, czy wosku syntetycznego bo Ci wyjdą białe mazy na satynowym lakierze i będziesz miał problem. Tylko naturalny wosk jak wspomniany Dodo Juice. On zachowuje się tak jakbyś wziął na palce smalec.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.