Skocz do zawartości

[Shimano Tourney] spadający lańcuch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rower Kreidler Natural. Pierwotnie tylna przerzutka ,jedyna w tym rowerze, znajdowała się w piaście koła. Jednak później  w serwisie wymienili mi przerzutkę w piaście na  mocowaną do ramy zewnętrzną - Shimano Tourney (na zdjęciach). Z przodu nie ma przerzutki a korba ma tylko jeden tryb. Otóż dziś zakleszczył mi się łańcuch miedzy trybem a osłoną korby. Gdy już udało mi się wyjąć i założyć łańcuch  z powrotem na tryb z przodu ,okazało się że  przerzucenie łańcucha na najmniejszy tryb z tyłu powoduje spadanie tegoż z trybu z przodu.  Wcześniej tego problemu nie miałem.

Co powinienem zrobić aby łańcuch przestał spadać z przedniego trybu (przy braku przedniej przerzutki) ?

20211018_142737.jpg

Napisano

Czyli łańcuch spada na zewnątrz? To wygląda na skopaną linię łańcucha - za krótka oś suportu. Można próbować złagodzić objawy skróceniem łańcucha co pozwoli przerzutce mocniej go napinać.

Przy Twoim obecnym napędzie prawidłowa linia łańcucha powinna być taka, żeby łańcuch na środkowej zębatce z tyłu był równolegle do osi roweru. Ustaw tak i zrób zdjęcie z góry to może coś więcej poradzimy.

Zresztą skoro serwis skopał napęd to reklamuj usługę.

Napisano

Reklamuj usługę, tak jak wyżej. Zastanawiam się również, cóż to się stało z przekładnią planetarną, że aż trzeba było wymieniać całe koło, z napędem, że naprawa planetarki, była droższa, od wymiany tego wszystkiego....z reguły serwisom się po prostu nie chcę patrzeć, a jednak planetarka będzie lepsza, od tourneya i nie do końca poprawnego przedniego mechanizmu. Trzeba się liczyć z tym, że może łańcuch spadać. Napięcie łańcucha poprzez skrócenie to też przydatna sprawa w takich sytuacjach. 

Po za tym, montaż przerzutki na oś piasty, a nie na hak, ma prawo działać w należyty sposób, jeśli oś piasty jest na 10mm, nie na szybkozamykacz, jak Ty masz. Przerzutka nie jest prawidłowo zamontowana do koła i ramy.

Napisano

A chociażby zębatka z przodu jest NW? Bo napęd 1x, przerzutka Tourney (sprzężyna słaba), prowadnicy tez pewnie nie ma. W takim ukladzie to nic dziwnego że spada. Już nie mówiąc o dziwnie zamontowanej przerzutce, o czym było wyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...