XC100S Napisano 13 Października 2021 Napisano 13 Października 2021 Podejmuje właśnie decyzję zakupu roweru. https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-100s-29/_/R-p-309661 https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-polygon-siskiu-d7 Który wybrać dla mnie. 48 lat, 120 kilo, co drugi dzień około 30 kilometrów po lesie gdzie są często ścieżki zjazdowe, hopki dropy (wybieram tylko te do pół metra różnicy), pod górę raczej daje radę (jest noga). Biorę pod uwagę tylko osprzęt a nie napis na ramie. Co wybrać ???
Gość Napisano 13 Października 2021 Napisano 13 Października 2021 AM100s, o tym polygonie sam będziesz robił za poligon doświadczalny bo choćby niewiadomo jakie to koła. niewiadomo jak gwarancja. Wiadomo za to, że jest cięższy, ma gorsze hamulce, nie ma standardu boost, ma gorszą geometrię (67.5 stopnia, co to ma być??) i jest droższy. To właściwie taki otyły rower do XC, nie jest to rower do all mountain
Tyfon79 Napisano 13 Października 2021 Napisano 13 Października 2021 Ten Polygon to lekka trailówka jak na obecne czasy ze wszystkimi konsekwencjami. Sporo ważysz więc poważnie trzeba by się przy jego wyborze zastanowić nad wielkością tych hopek. Dla siebie bo jestem raczej nielot wybral bym Siskiu. Porządnie poskładany jak na te pieniądze fullik.
Tyfon79 Napisano 13 Października 2021 Napisano 13 Października 2021 Lekka pod względem stylu jazdy a nie wagi. Tak poza tym w samych cyfrach różnice to nie ma nawet pół kilo czyli nic. Zapewne gro różnicy to grupa Deore, która jest troszkę cięższa.
XC100S Napisano 13 Października 2021 Autor Napisano 13 Października 2021 Na serwis Decathlon można liczyć, w sensie nie zawsze na ich wiedzę ale sposób załatwienia reklamacji. "Poligon" to Białystok więc z Łodzi trochę jest gdyby co a znając moje szczęście to pewnie by było co. Wybieram Rockrider w związku z powyższym i ogólnie AM100S jest git 😁
epon Napisano 2 Listopada 2021 Napisano 2 Listopada 2021 Tak z ciekawości na stronie napisali: Ograniczenia: Maksymalna waga użytkownika: 100 kg. Wiem że to taki trochę dupochron z ich strony niemniej jak się przy Twojej wadze sprawuje ? Tym bardziej że pisałeś o hopkach itd.
Galvatron Napisano 2 Listopada 2021 Napisano 2 Listopada 2021 Przy Twojej wadze celowałbym raczej w Bluebirda, który jest bardziej pancerny (mniejsza szansa, że pod Tobą pęknie): https://velo.pl/gorskie/gorskie-zawieszone/trail-29-fs/dartmoor/bluebird-evo-29- Niestety, w wypadku niektórych marek 130-140 kg to górna granica wagi rowerzysty i roweru.
XC100S Napisano 4 Listopada 2021 Autor Napisano 4 Listopada 2021 Wszystko pięknie i wspaniale, he he. Zawias daje radę, bez problemu po dłuższym czasie ustawiony podemnie. Sztyca natomiast ma już luz i zobaczymy co serwis na to. Szprychy w tylnym kole "grały" więc zostały dociągnięte. Pogoda była więc jeździłem i około pół tysiąca jest zrobione. Zachwalam ale po prostu jest super.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.