Skocz do zawartości

[3000 - 4000 euro] Pierwszy elektryk dojazdy do pracy/teren/szosa

Sedini

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

To mój pierwszy post na forum i pisze go gdyż potrzebuję Państwa pomocy w wybraniu pierwszego e-bika.

Rower będę brał w leasing bo taką możliwość daje mi mój pracodawca. Kwota jest dość elastyczna więc jeżeli warto będzie wziąć coś droższego rozważę taką propozycję.

Z racji że rower będzie pochodził z jobrad musi być zakupiony w sklepie jednego z partnerów których sklepy znajdują się pod adresem:
meinJobRad-Portal | Demofirma  w zakładce "HANDLERSUCHE"

spodobały mi się dwa modele
Giant Talon E+

Grand Canyon: On 7

widzę że większość rowerów ma ograniczenia do 25km/h jest to dość mało ale czy pedałując mogę pojechać szybciej i wciąż otrzymywać pomoc silnika ? Czy wspomaganie kończy się po przekroczeniu 25km/h ? Widziałem także że są tam rowery pedelec-S które są wstanie osiągnąć 45 km/h co już jest fajną prędkością.

Kolejną kwestią jest tylny amortyzator. Czy jest on konieczny ? do tej pory byłem raczej przeciwnikiem ale e bike to znacznie cięższa katogaria. 

Wzrost 182

Waga 92 kg

Moje doświadczenia to raczej rowery szosowe ale zawsze brakowało mi w nich możliwości wjechania do lasu :D

Liczę na Państwa pomoc

Pozdrawiam Kamil

Napisano

Ma ograniczenia jeśli to ma być nadal traktowane jako rower ;)

W Polsce wygląda to tak: Kosynier.eu Rower elektryczny - prawo o ruchu drogowym w Polsce -

Jeśli możesz pojechać szybciej pedałując, to znaczy że nie potrzebujesz wspomagania :) 

Cytat

Moje doświadczenia to raczej rowery szosowe ale zawsze brakowało mi w nich możliwości wjechania do lasu

Gravel, przełaj - nadal blisko szosy a bez problemu można wjechać do lasu ;) 

Napisano

Po pierwsze napisz co dla Ciebie jest wyjazdem do lasu, bo jeżeli jest to jazda bo utwardzonych leśnych drogach np. pożarowych to do rozważenia sztywny rower:

- gravel jeżeli będziesz się czuł komfortowo na kierownicy z barankiem zerknij np. na Whyte Gosford z silnikiem Fazua

- mtb hardtail np. ten Canyon Neuron ON wygląda fajnie, ale nie pakowałbym się w model wyższy niż podstawowy

Jeżeli chcesz coś ambitniejszego to wtedy możesz zerknąć w kierunku np. full-a

np. Neuron ON od Canyona, albo np. CUbe 

https://www.cube.eu/pl/2022/e-bikes/mountainbike/fullsuspension/stereo-hybrid-120/cube-stereo-hybrid-120-race-allroad-625-polarsilvernblack/ 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...