ppiwodzki Napisano 27 Sierpnia 2021 Napisano 27 Sierpnia 2021 Witam. Przyszedł czas na kupienie pierwszego roweru górskiego. Wcześniej w nieco większej ilości jeździłem na rowerze komunijnym a potem już w wieku dorosłym sporadycznie na rowerach miejskich na krótkie przejażdżki. Zawsze lubiłem idee jazdy w terenie toteż chce w końcu je spełnić. Mam zamiar jeździć głównie po ścieżkach leśnych/polnych, czasem w trudniejszym terenie pod i z górki, ale także do pracy około 1,5km bo ścieżce rowerowej. Na rowerach się nie znam, tylko tyle co przez kilka ostatnich dni poczytałem i obejrzałem w internecie, w związku z czym zwracam się do mądrzejszych w tej kwestii. Z nowych rowerów ludzie na forach polecali Unibike Fusion (głównie) czy Romet Mustang. Trochę tańszy jest chociażby Unibike Shadow(duża jest różnica w porównaniu do Fusion?).Macie może jeszcze inne propozycje? Myślałem też nad opcją wydania około 2000zl na rower używany.a resztę budżetu przeznaczyć na wymianę części bądź ich naprawę aczkolwiek za nowym Unibike Fusion przemawia dożywotnia gwarancja na ramę. Nie mam pojęcia jaki rozmiar ramy, koła myślałem 27,5. Mam 173cm i 70kg, mężczyzna. Rower mam zamiar kupić dopiero na jesień bo są wtedy przeceny, teraz będę jeździł na pożyczonym. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam.
chudzinki Napisano 27 Sierpnia 2021 Napisano 27 Sierpnia 2021 Przeceny powiadasz? 🤣 Zapomnij! Ciesz się jak dorwiesz w ogóle rower... Dla Ciebie 17 cali. Fusion w porównaniu do Shadow jest lepszy o około 2 klasy jeżeli chodzi o napęd i hamulce.
ppiwodzki Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Napisano 27 Sierpnia 2021 Aż tak źle jest z dostępnością rowerów? A o przecenach mówiło w internecie kilka ludzi dlatego tak napisałem, jak jest naprawdę to nie wiem. W tej cenie fusion będzie najlepszy?
chudzinki Napisano 27 Sierpnia 2021 Napisano 27 Sierpnia 2021 Próbuj się targować... Nie wiem czy najlepszy, ale na pewno bardzo dobry. Solidny rower. Jak możesz dołożyć to popatrz na Indiana Pulser 6.9 - powietrzny amortyzator i lepszy osprzęt.
ppiwodzki Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Napisano 27 Sierpnia 2021 Ta indiana jednak trochę za droga. Musze jeszcze do roweru dokupić błotniki, lampke i chyba jakiś uchwyt na telefon/mała torbę na ramę. Poleciłeś mi ramę 17. Patrzę na stronę Unibike i tam jest napisane że koła 27,5 tylko z ramą 16, a 17+ to już koła 29'. Jak to z tym rozmiarem kół, nie beda dla mnie za duże, nie jestem za wysoki jak widać po pierwszym poście.
chudzinki Napisano 27 Sierpnia 2021 Napisano 27 Sierpnia 2021 Śmiało możesz kupować koło 29 cali i ramę 17 cali.
ppiwodzki Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Napisano 27 Sierpnia 2021 Rozumiem, dzięki za rady. Jakby ktoś jeszcze miał jakieś propozycje to chętnie ich wysłucham.
ppiwodzki Napisano 1 Września 2021 Autor Napisano 1 Września 2021 Rozmawiałem z dwoma znajomymi i oni twierdzą, że w tym budżecie to lepiej mimo wszystko iść w używkę. Z jednej strony rozumiem że mogę dostac lepszy rower ale z drugiej ciężko cokolwiek znaleźć. Czy do moich zastosowań jest sens pakowania się w używkę? Jeśli tak to w co celować, czego szukać. Może zna ktoś jakiś sklep na Śląsku z rowerami używanymi lub coś w tym rodzaju?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.