rtomanek Napisano 26 Sierpnia 2021 Napisano 26 Sierpnia 2021 Witam, jako że otrzymałem wyraźne sugestie, że próby reanimacji mojego obecnego roweru są bez sensu to, pomimo trudnej sytuacji na rynku, wracam równolegle do poszukiwania nowego roweru. Wymagania: koła 28-29 cali, rower MTB (bo taki jest zachwalany, jako najbardziej wszechstronny), preferowany napęd 1x z przodu, od biedy 2x (powód: prostsza konstrukcja w sensie: mniej elementów w rowerze), przełożenia z zakresu retro MTB 3x8 (zdarza mi się wjeżdżać pod strome górki; fajnie móc się rozpędzić, ale to nie prioritytet), wyczynowego MTB w żadnym razie nie uprawiam, ale zdarza mi się przejechać przez skate park; chcę też móc bezpiecznie zjechać po mokrej górskiej ścieżce, etc, wykorzystanie: eskapady rodzinne w terenie szuter, las, pola, górskie ścieżki, kamienie, asfalt (mniej więcej po równo), często w górach, wyprawy zajmują często większość dnia, więc fajnie byłoby, żeby pozycja na rowerze była relatywnie rekreacyjna, jeżdżę obładowany: ja, fotelik z dzieckiem, dużo picia (muszę móc zamontować błotniki, powiesić coś na kierownicy, ew. kiedyś zamienić fotelik na bagażnik), kluczowe kryterium: łatwość obsługi (w sensie płynności działania mechanizmów), bezawaryjność (robimy wielodniowe wyjazdy, jakiekolwiek problemy z rowerem mocno psują plany), cena jest mniej istotna, tzn. wolę teraz dopłacić za rower z osprzętem wyższej jakości, żeby przez lata mniej się z nim męczyć. Wiele osób wydaje polecać się niektóre modele Cube, z nieco starszą, rekreacyjną geometrią: Attention, Reaction (jeśli się nie mylę). Mam kilka pytań: Czy pomiędzy modelami Attention SL 2021 a Attention SL 2022 są jakieś znaczące różnice? Model 2021 może jeszcze uda mi się gdzie znaleźć, natomiast przy cenie podobnej dla obydwu roczników, może warto zamówić 2022 i poczekać kilka miesięcy? Czy geometra roczników 2021 i 2022 jest mniej rekreacyjna niż rocznika 2020 (który swoją drogą chciałbym najbardziej, ze względu na lepsze wyposażenie, no ale on już jest zupełnie niedostępny, również używany)? Czy Reaction Pro 2022 naprawdę jest porównywalny (pod względem pozycji/ geometrii) do Attention? Czy poprzednie modele Reaction (aż do 2017-2018) są OK pod względem wyposażenia, czy mam na coś uważać (pytam, bo te ew. pojawiają się używane), Czy poza tymi dwoma modelami Cube są jeszcze jakieś rowery, które spełniają wymagania powyżej, które powinienem brać pod uwagę?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 27 Sierpnia 2021 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2021 Modele SL '21 i '22 mają nieco inne ramy - zasadnicza różnica to główka ramy ( prosta vs taperowana ), oraz ciut większa wysokość starszej, przy praktycznie tej samej długości ramy ( rozmiar 19 i 18" ). Modele SL '20 i '21 mają identyczne ramy, podobnie jak SL '22 i Pro.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.