InzynierBioMed Napisano 22 Sierpnia 2021 Napisano 22 Sierpnia 2021 Dzień dobry, mam problem z tylnym kołem. Ostatnio zauważyłem, że słabiej mi hamuje tylny hamulec. Myślałem, że to klocki i faktycznie okazało się, że są wytarte jednak prawy wydawał się bardziej zużyty. Przyjrzałem się dokładniej i stwierdziłem, że koło nie siedzi równo w widelcu. Próbowałem je dokręcać z jednej i drugiej strony jednak nic to nie dało. Wydaje mi się też że oś jest skrzywiona. Czy śruby mocujące koło powinny być wkręcone na taką samą głębokość? Jestem laikiem dlatego piszę tutaj i proszę o podpowiedź.
Dokumosa Napisano 22 Sierpnia 2021 Napisano 22 Sierpnia 2021 Jeśli to problem z osią to przręcajać ją przed skręceniem miałbyś koło ustawione w innej pozycji. Jeśli zawsze jest krzywe w tą samą stronę to masz krzywą ramę.
Garlock Napisano 23 Sierpnia 2021 Napisano 23 Sierpnia 2021 Albo obręcz jest przeciągnięta na którąś stronę, albo którys z haków jest wyrobiony i ma duże luzy (przy hakach pionowych) 17 godzin temu, InzynierBioMed napisał: stwierdziłem, że koło nie siedzi równo w widelcu. Na początek trzeba by było określić co oznacza "nie siedzi równo". Jest pod kątem do osi roweru? Jest rownolegle do osi ale przesunięte w bok? Ma bicie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.