glados_v9 Napisano 20 Lipca 2021 Napisano 20 Lipca 2021 Cześć, zastanawiam się nad rowerem ze wspomaganiem do 25km/h. Na razie jeżdżę na swoim Kross Evado 3.0 i nie planuję go wymieniać. Rozglądam się za drugim, tyle że hybrydowym, który będzie mi służył w bardziej leniwych dniach. Rozglądam się za czymś podobnym, czyli rower crossowy do jeżdżenia głównie po mieście: po twardym 90%, po szutrze 10%. Czy za tę cenę 4500 zł da się kupić coś sensownego i w miarę lekkiego do 20 kg? I pytanie techniczne: Jak rozumiem gdy mamy wyłączone wspomaganie, to pedałując ładujemy akumulator, prawda? Wydajność ładowania pewnie zależy od wielu czynników, ale orientacyjnie gdy w jedną stronę jadę bez wspomagania z rozładowanym akumulatorem, to jadąc z powrotem akumulator naładuje się na tyle, że przejadę ten sam dystans?
lewocz Napisano 21 Lipca 2021 Napisano 21 Lipca 2021 To o czym myślisz to jest normalny rower elektryczny. Wg paragrafów każdy taki rower powinien mieć odcięcie przy 25 km. 4500 to niewiele na taki sprzęt, może coś z silnkiem w piaście. O wadze poniżej 20kg zapomnij. O ładowaniu podczas jazdy słyszałem...ale tylko słyszałem i nie weryfikowałem tych informacji. W każdym razie obecne na rynku standardowe ebike nie posiadają takiej funkcji. To by było takie trochę perpetum mobile
konradz Napisano 21 Lipca 2021 Napisano 21 Lipca 2021 W rowerach elektrycznych, które poznałem nie było czegoś takiego jak ładowanie akumulatora podczas jazdy. Gdzieś przeczytałem, że taki mechanizm to byłyby dodatkowe kilogramy, jak również sam styl jazdy rowerem jest inny niż jazda miejskim samochodem. Za 4500 to tak jak kolega pisał. Albo pomyśl o modyfikacji obecnego roweru poprzez włożenie silnika Bafang albo TSDZ2. Ja dokonałem takiej modyfikacji w rowerze Kross Trans (trekking) i jestem bardzo zadowolony. W yt znajdziesz bardzo wiele informacji na ten temat
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.