gienek Napisano 19 Czerwca 2021 Napisano 19 Czerwca 2021 Witam, w rowerze mam siodełko zamontowane na tego typu sztycy, natomiast większość siodełek jakie widzę i chciałbym kupić mają inne osadzenie i jarzmo pod spodem. Pytanie, czy ten typ siodełka mogę dopasować do roweru? Musiałbym jakoś sztycę demontować czy da się dopasować do niej pręty takiego siodełka po odkręceniu jarzma o ile to możliwe? Czy rozstawy tych prętów też są różne? Pzdr.
Wojcio Napisano 19 Czerwca 2021 Napisano 19 Czerwca 2021 Praktycznie wszystkie siodełka mają taki sam rozstaw prętów i mimo mnogości konstrukcji jarzemek pasują do dostępnych sztyc. Kiedyś były siodła z płaskownikami zamiast prętów, istnieją też egzotyczne sztyce dedykowane lub wręcz zintegrowane z siodłem, ale to, co widzę na obrazkach, to standard. Jeden obrazek pokazuje siodło ze sztycą amortzowaną z jarzmem Alu, a drugie siodło z tandetnym jarzmem stalowym do stalowej sztycy jak w najtańszych rowerach. Jeśli masz amortyzowaną sztycę i chcesz na niej założyć siodło z takim sprężynami, to czuję jakiś problem ortopedyczny ale dać się da, trzeba tylko to stalowe jarzemko wyrzucić.
gienek Napisano 20 Czerwca 2021 Autor Napisano 20 Czerwca 2021 Dzięki wielkie za odpowiedź. Po prostu siodełko, które mam w rowerze jest zbyt twarde na dłuższych trasach i szukam jakiegoś wygodniejszego, ale w takim razie jeszcze się zastanowię nad wyborem, rozważę też nakładkę żelową. Pzdr.
chrismel Napisano 20 Czerwca 2021 Napisano 20 Czerwca 2021 @gieneknie tędy droga. Na temat siodełek jest milion tematów w necie więc nie będę się powtarzał. Poszukaj, poczytaj. Jedną rzecz tylko podkreślę. Miękkie siodełko na dłuższych trasach nie zdaje egzaminu. Nie dość że będzie bolało to jeszcze sobie można odparzyć tyłek. Zobacz na czym jeżdżą ludzie na forach podróżniczych. Bynajmniej nie są to masochiści a siodełka mają raczej z tych twardszych. Ewentualnie posiłkują się spodenkami z wkładką. Ale nie nakładką na siodełko.
gienek Napisano 21 Czerwca 2021 Autor Napisano 21 Czerwca 2021 No nie wiem już sam, trzeba będzie chyba pokombinować i przekonać się jakie rozwiązanie będzie najlepsze, praktyka pokaże.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.