Gość Napisano 12 Czerwca 2021 Napisano 12 Czerwca 2021 Hej, Aktualnie mam kierownicę o parametrach podanych poniżej: Reach: 85 Drop: 124 Szerokość: 420 Flare: 490 Jest dla mnie za szeroka. O ile na manetkach jest w miarę ok, chociaż wolałbym nieco mniej, o tyle w dolnym chwycie jest zdecydowanie za szeroko. Czuje się jakbym prowadził kiosk ruchu, zwłaszcza jak stanę na pedałach. W rowerze szosowym miałem kierownicę 400 i była według mnie optymalna. Jeżeli chodzi o sam Flare, to mam mocno mieszane uczucia. Z jednej strony, w dolnym chwycie nie jest mi to kompletnie potrzebne. Z drugiej strony, na manetkach jest mi wygodniej, bo dłonie mam małe, a lekko odgięta kierownica "skraca" skok klamki przy zmianie biegu. Próbowałem także policzyć kąt gięcia kierownicy i albo mi wyszły głupoty, albo mam kierownicę z wyjątkowo małym gięciem. Wyszło 5 stopni, dobrze policzyłem? Później zmierzę wszystko jeszcze raz, bo bazuję na danych przesłanych przez producenta roweru, może coś źle podali. Zrobię też zdjęcie z przodu. No i teraz pozostaje pytanie, jaką kierownicę wybrać. Aktualna ma dość duży Reach, ale to nie jest problem, bo w razie czego mam dłuższy mostek, żeby zniwelować różnicę. Nie bardzo wiem co wybrać, żeby różnica była odczuwalna. Najchętniej wziąłbym klasyczną 400mm, ale będzie mi trochę brakowało tego odgięcia manetek. Z drugiej strony, na ogół kierownice mają najmniej 10-12 stopni gięcia, co ponownie kompletnie zrujnuje dolny chwyt. Znowu wybór 380 mm ( o ile takie są) z gięciem, spowoduje że na będzie kiepsko na manetkach, a na nich spędzam 90% czasu jazdy. EDIT: Dobra, popatrzyłem na specyfikację kierownic i chyba jednak coś źle policzyłem.
RafalxM Napisano 12 Czerwca 2021 Napisano 12 Czerwca 2021 Może stronka z porównaniami https://whatbars.com/ coś Ci pomoże w poszukiwaniach.
Gość Napisano 12 Czerwca 2021 Napisano 12 Czerwca 2021 Jeździłem rowerem i zdałem sobie sprawę, że oczywiście policzyłem źle. Sama metoda była dobra, ale użyłem parametru Reach, a nie długości do końca kierownicy.
RafalxM Napisano 12 Czerwca 2021 Napisano 12 Czerwca 2021 U mnie jest takie porównanie że na prostej szosowej jeździłem na szerokości 42 cm a na flarze z gięciem manetek na 46 cm . Skośne ułożenie manetek dużo zmienia moim zdaniem, ta deklarowana szerokość kierownicy mierzona od góry jest inaczej odczuwalna (jako dużo węższa). Jak chcesz poeksperymentować to mam Ritchey Venture Max 44cm i mogę Ci użyczyć do testów.
Gość Napisano 12 Czerwca 2021 Napisano 12 Czerwca 2021 Dzięki, ale 44cm to będzie już dla mnie kosmicznie dużo. Jestem postury gimnazjalisty i to takiego co nie jadł obiadów Pomierzę i policzę wszystko jeszcze raz.
Chociemir Napisano 13 Czerwca 2021 Napisano 13 Czerwca 2021 Odpowiedź wydaje sie prosta (chyba, że nie zrozumiałem pytania): jeśli szerokość 400 mm jest optymalna, a 490 mm na dole za szeroko to być może kierownica 400 mm, ale z mniejszą "flarą" będzie odpowiednia (np.Canyon w modelu Grizl taką stosuje).
Gość Napisano 13 Czerwca 2021 Napisano 13 Czerwca 2021 Tak też zrobię. Wstępnie podstawiłem złe dane i wyszły mi głupoty z aktualnym gięciem. Zorientowałem się dopiero kilka godzin po założeniu tematu
Gość Napisano 26 Czerwca 2021 Napisano 26 Czerwca 2021 Zdecydowałem się na... PRO Vibe Aero Alloy. Wiem że to kierownica szosowa do wyścigów, ale o dziwo ma wszystko czego potrzebuję. Reach jest tylko o 7mm mniejszy od aktualnej, Drop 5 mm większy, Flare 6 stopni (40 > 43 cm). Na dodatek wygląda genialnie i ma wewnętrzne prowadzenie pancerzy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.