Skocz do zawartości

[Shimano 105] Gdzie znajdę baryłki do regulowania napięcia linek

Crockett

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanie totalnego świeżaka w szosowe rodzinie.

Kupiłem szosę na osprzęcie 105 i nie mogę znaleźć baryłek do regulacji napięcia linek. w MTB są przy manetkach, a tutaj ?

zpazlKO.jpg

ehsilLD.jpg

z góry dzięki za odpowiedź

Napisano

Przy przerzutce w tylnej. Dla przedniej, wypadałoby dodać w okolicach kierownicy. 15 min roboty, ale pewnie czeka Cię wymiana linki i drobna regulacja przerzutki.

Napisano

Przy przedniej nie ma baryłki, musisz zamontować swoją na pancerzu. Dziwne, bo jeszcze nie widziałem roweru szosowego bez tego elementu. Może ktoś sam wymieniał pancerze i tego nie wrzucił?

Tak czy inaczej, bez tego elementu regulacja przedniej przerzutki graniczy z cudem, praktycznie nie jest możliwa.

Napisano
Cytat

Dziwne, bo jeszcze nie widziałem roweru szosowego bez tego elementu.

To wcale nie jest takie rzadkie...  wręcz nagminne.

Pierwszy z brzegu rozpoznawalny przez niemal wszystkich rower:

madone.jpg

Napisano

Ok, czyli nie mam się co martwić. Najwyżej przy serwisie po sezonie i wymianie linek się dołoży baryłkę dla przedniej przerzutki (bo jak bez tego ją regulować w razie czego ?)

Rower używany z 2020r, ale ma jeszcze rok gwarancji producenta. Nalot 1600 km, super zadbany, jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Napisano
31 minut temu, raven82 napisał:

u mnie też nie ma i wcale mi to nie przeszkadza, a zawsze można dodać :)

Jak regulujesz przerzutkę?

Mam Tiagre 4700 i regulacja wywołuje ból pewnej części ciała.

Linkę trzeba napiąć ekstremalnie mocno, a i to wcale nie gwarantuje sukcesu. Musiałem kombinować ze śrubą L, żeby dodatkowo napiąć linkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...