Skocz do zawartości

[korba] w meridzie 500 Big.nine 500 Lite

orbea88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

klika dni temu kupiłem rower Merida BIG.NINE 500 LITE

Na którymś z forum spotkałem się z taką opinią:

"UWAGA - na polski rynek trafiła wadliwa seria MERIDA BIG NINE 500 Lite z rocznika modelowego 2021.

Otóż producent zamontował korbę FC-M4100-2 a ona jest do geometrii tylnej piasty 135/142 mm. Efekt jest taki, że ma dwóch najwolniejszych biegach łańcuch trze o łopatkę przedniej przerzutki ! I nie da się tego wyregulować.
Korba powinna być wymieniona na pasująca do boosta 148 mm czyli FC-M4100-B2.
Nie wszyscy sprzedawcy to wiedza i wymieniają dopiero jak się klient zorientuje - czyli po zakupie, a nie przed.
Moim zdaniem to jest mega słabe że MERIDA o tym wie i wpuściła taka niedorobe na rynek !"

Skąd mam wiedzieć jaki model korby jest u mnie zamontowany?

Napisano

Sam jestem pechowcem, który akurat trafił na taki model.

Po czym poznasz?

1. Tak jak wyżej kolega napisał, na korbie będzie napis FC-M5100-2 (nie FC-M4100-2) a powinien być FC-M5100-2B

2. Nie będziesz mógł ustawić przedniej przerzutki tak aby na najlżejszych przełożeniach łańcuch nie ocierał o wózek przerzutki.

Napisano

Akcja serwisowa jest, uznali moją reklamację bez problemu, wg sprzedawcy dobra korba już do nich została wysłana przez Meridę.

Inną  kwestią jest uczciwość sklepu z którego kupowałem rower. Możliwości sa dwie:

- nie wyregulowali roweru, chociaż mieli taki obowiązek i twierdzą, że to zrobili

- podczas regulacji widzieli, że jest problem z korbą, wiedzieli o akcji serwisowej a mimo to nie informując kupującego wysłali rower licząc na to, że ten będzie myślał, że  tak ma być. Dla nich najważniejsze pewnie jest, że przelew otrzymali.

• Mod Team
Napisano

Panowie, nie w takich markach i nie w takich w gruncie rzeczy błachych sprawach takie rzeczy mają miejsce. Akcja jest, wszystko uznane, nie ma o co nic piany. Odrębną kwestią jest podejście sklepu.

• 5 tygodni później...
Napisano

wymienili już komuś wadliwą korbę w MERIDA BIG.NINE 500 LITE?

Właśnie otrzymałem informacje, że wymiana najwcześniej w grudniu...

czyli przez ponad pół roku mam jeździć na niepasującym napędzie

• 4 tygodnie później...
Napisano

Cześć, też stoję przed dylematem. Kupiłem na koniec maja big nine 500 lite z 2021 roku i też występuje w rowerze obcieranie łańcucha na 2 najlżejszych biegach. Mam zamontowaną korbę FC-M5100-2. Zastanawiam się co robić, czy reklamować, wiąże się to z wcześniejszym wykonaniem odpłatnego przeglądu, którego jeszcze nie robiłem. Jak piszecie o tak długim czasie i odwlekaniu z wymianą na właściwą korbę, to może reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową i odstąpienie od umowy kupna?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...