Skocz do zawartości

[Linia łańcucha] Przeskakujący łańcuch

mikowas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, złożyłem sobie nowy napęd, który składa się z:

• Korba Shimano ZEE FC-M645 170mm 36z
  • Kaseta Shimano SLX CS-HG81 10rz (11-36)
  • Suport Shimano Saint SM-BB80
  • Łańcuch Shimano CN-HG54
  • Przerzutka Shimano ZEE RD-M640 SS (FR)
  • Napinacz MRP G3 mini

Napęd działa przerzutka wrzuca i zrzuca. Niestety napęd wydaje dziwne dźwięki stukania. Po obejrzeniu wszystkiego wiem, że dźwięk stukania wydaje kaseta i łańcuch, który na niej ociera o sąsiednie tryby. Najgorzej jest na skrajnych położeniach na dole i na górze. Na dole łańcuch skierowany jest ku wyższym trybom kasety, a z kolei na górnej koronce łańcuch skierowany jest ku dolnej koronce. Na test założyłem starą kasetę Sram PG1030 11-26 10rz. i na niej jest zauważalnie lepiej, tzn. dolny tryb nie ociera wcale a na górze tylko trochę. Rower oryginalnie posiadał kasetę 9 rzędową SRAM PG950 11x26 oraz korbę Truvativ Ruktion 36T. Czy kaseta 11-36 jest zbyt duża do tej konfiguracji? 10 rzędów to za dużo? Proszę o pomoc. 

Napisano

Wersja Zee FR obsługuje 11-32, więc trochę przesadziłeś. A wszystko dobrze wyregulowałeś?

Swoją drogą, zamiast "świecidełka" jakim jest suport Saint, mogłeś te pieniądze przeznaczyć na lepszy łańcuch niż ta guma od majtek.

Napisano

Dziwne. Na stronie Shimano, opis przerzutki mówi o 32T, a już tabelka na dole o 36T.

Pytanie która wersja jest prawdziwa :D

Napisano

@skom25, przerzutka dobrze wyregulowana i tak jak kolega pisał przerzutka jest do tej kasety ok. Jaki łańcuch polecasz?

@To_JaT, Podkładki mam jedna przy korbie i dwie po lewej stronie. Wg. shimano powinno być odwrotnie, ale wtedy linia łańcucha jest tak skopana że nie mogę wrzucić na większe koronki wcale.

6 minut temu, skom25 napisał:

Dziwne. Na stronie Shimano, opis przerzutki mówi o 32T, a już tabelka na dole o 36T.

Wersja 36T jest prawdziwa.. :)  a nawet gdybym miał 32T to i tak na niższych przełożeniach byłoby ok. 

Napisano

Chodzi czy masz takie śmieszne podkładki między ramę a miski. Jeśli są to czy w dobrej kolejności.

177557664_133423672044084_1108653355753732305_n.thumb.jpg.739b9cccefbd7bafdaef1231fc98a561.jpg

@skom25 Tak jak na pudełku, z 36t działa idealnie. Znajomy ma 42t i też działa świetnie.

178232897_742536723049280_3089083413561329561_n.jpg.814e059dbcaee6d8f368acbeb40f8e10.jpg

Napisano

@skom25, hak był prostowany, ale nawet jakby był krzywy to ma on wpływ na przerzutkę, a ona chodzi ok. Problem jest z łańcuchem który już "zjeżdża"  z kasety w kierunku korby bo wtedy na koronce najmniejszej przy pedałowaniu "do tyłu" słychać trzaski i widać że łańcuch łapie lekko koronkę wyżej. Z koleji na największej koronce łańcuch jest tak skrzywiony w kierunku korby, że przy "zjezdzaniu" z kasety ściska on zęby koronki do środka..

Chodzi mi o te zielone linie.. tak samo zachowuje się mój łańcuch 

good-vs-bad-chainline_dobra_i_losa_linija_lanca2.jpg.082c8442a33668cc81d5eeef21978eec.jpg

@To_JaT,  sprawdź post wyżej.. edytowałem  :D 

Napisano
42 minuty temu, skom25 napisał:

Nie ma przypadkiem dwóch wersji tej przerzutki? Do DH jest chyba 32t i FR wersja 36t

Napisano

@slavi, stuki są bez znaczenia w którą stronę kręcę, jeżeli kręcę do tyłu i łańcuch jest na najmniejszej koronce to łańcuch trze o koronkę wyższą i próbuje na nią wskoczyć.. 

Podejrzewam 3 rzeczy

1- Niekompatybilny łańcuch

2 - Niekompatybilna bądź zbyt duża kaseta

3 - Skopana linia łańcucha

Napisano

Jest skracany do tego jest napinacz łańcucha i wszystko jest okej. 

Wykluczyłem zły łańcuch. Najbardziej podejrzewam linię łańcucha, chociaż może być też kaseta, bo na kasecie SRAM 11-26T działa lepiej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...