Skocz do zawartości

[klucz] Klucze własnej roboty do demontażu bębenka piasty

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Musiałem dziś rozebrać bębenek tylnej piasty, ale gdzieś mi zginął klucz. Poratowałem się awaryjnie kawałkiem płaskownika stalowego grubości 4,5 mm i szerokości 28mm, na który nałożyłem klucz płaski regulowany. Podaję wymiary i zdjęcia z netu, może sie komuś przyda. Klucz można dokupić za 20 zł, ale ktoś z forum https://www.bikeforums.net/ dorobił pracowicie z klucza nasadowego 13/16'' :)

Klucz do bębenka-DIY.jpg

Klucz do bębenka-wymiary.jpg

Klucz z płskownika.JPG

Edytowane przez Thomlodz

• 1 rok później...

@manfred1 Wybij łożysko od strony nienapędowej, odkręć bębenek (zapewne imbus 14 + mocne imadło) nie robiąc sobie krzywdy i mając go luzem kombinuj dalej. Ja w podobnym bębenku z Giganta (więc może i ta sama piasta OEM...) wepchnąłem w ten rowek pod łożyskiem ściętą z dwóch stron podkładkę (nie jest łatwo, ale się da) i wybiłem od wewnętrznej strony przez kawałek pręta czy przedłużkę od klucza nasadowego. Potem z kawałka stalowego płaskownika wyciąłem sobie klucz do odkręcenia wspomnianej nakrętki/gniazda/bieżni.

• +1 pomógł 1

Niebieskiego nie da się wybić ponieważ jakby to powiedzieć nie ma rantu jak czerwone.  Jak przjdzie wybijak do łozysk wyciągnę czerwone łożysko i wtedy sprawdzę czy tam wchodzi inbus.

2 godziny temu, tobo napisał:

Tak jak sugerowano na fb :)

łożysko musisz wybić, najsensowniej młotkiem bezwładnościowym. Lub rzeźbić. 

Znalazłem super film na którym mój guru serwisowy wybija takie łożyska z palcem www nosie. 

Edytowane przez manfred1