Goratrixx Napisano 12 Lutego 2021 Napisano 12 Lutego 2021 Cześć wam! Kupiłem używany rower szosowy który miał wymienianą kasetę przez poprzedniego właściciela. Moim błędem było nie policzenie ilości przełożeń w trakcie kupowania roweru i okazało się że nowa kaseta ma 10 koronek gdzie rower jest na 105 która jak wiadomo obsługuje 11 rzędów. Dodam że dowiedziałem się tego dopiero w momencie w którym czyściłem rower i wieszając go na stojaku zmieniałem przełożenia i coś mi nie grało bo mimo że łańcuch był ostatnim biegu mogłem dodać jeszcze jedno kliknięcie na klamkomanetce. Kwestia jest taka że nie jestem w stanie teraz wymienić kasety ze względów finansowych i czy będzie to wielkim problemem jeżeli przez ten nadchodzący sezon będę jeździł na aktualnej kasecie? Przy okazji zapytam o równie nurtującą mnie rzecz a mianowicie jeżeli kupiłbym teraz nowy łańcuch i skrócił go do rozmiaru starego a potem wymienił kasetę na 11 biegową to czy nie było by problemu z długością?
abdesign Napisano 12 Lutego 2021 Napisano 12 Lutego 2021 105-ka była nawet 7 biegowa no ale jak masz 11-sto biegowe łapy (O ile takie masz - bo np. seria 5700 jest 10-cio biegowa) to niestety nie tylko masz teraz jeden "martwy" klik, to samo w sobie nie byłoby problemem bo mógłbyś ograniczyć wychylenie wózka przerzutki... Ale kaseta 10s ma szerzej o ~0,12mm szerzej rozstawione koronki, więc nie wyregulujesz tego właściwie, po środku ustawisz to na skraju różnica się skumuluje i masz 0,6mm kopnięty bieg - to dużo w napedzie 10/11. Może i na stojaku jakoś biegi będą wchodziły ale pracować to będzie kiepsko. Na wszelki wypadek wrzuć tu zdjęcie swojej klamkomanetki. Co do łańcucha to tym się nie musisz martwić bo 10s i 11s można stosować od biedy zamiennie i jak kupisz kasetę 11s która nie będzie miała największej zębatki większej niż ta 10s co ją masz teraz to łańcuch może zostać.
Goratrixx Napisano 12 Lutego 2021 Autor Napisano 12 Lutego 2021 Co do dokładnego osprzętu jest to 5800, wiec klamkomanetka 11 biegowa ale rzeczywiście na wszelki wypadek wyślę jutro zdjęcie. Rowerem jeździłem jeszcze na początku stycznia kiedy to go kupiłem i nie było większego problemu ze zmianą biegów z tyłu, wręcz byłem strasznie szczęśliwy i podjarany płynnością działania więc może nie będzie tak źle
Gość Napisano 13 Lutego 2021 Napisano 13 Lutego 2021 Odpowiadając na drugie pytanie. Nie rób tego, bo i tak kupisz nowy zestaw. Łańcuch się pewnie nie dogada z nową kasetą. Ja się na tych standardach szosowych średnio znam, ale zastanawia mnie skąd taka zmiana. Jaka piasta tam siedzi? Może kaseta szosowa 11s nie weszła, dlatego jest 10s? Nie chce mi się wierzyć, że ktoś bez powodu poświęcił 1 bieg, kiedy ceny kaset dużo się nie różnią.
clavdivs Napisano 13 Lutego 2021 Napisano 13 Lutego 2021 Skom25 dobrze myśli, pewnie jest tam koło pod 10 :).
Goratrixx Napisano 13 Lutego 2021 Autor Napisano 13 Lutego 2021 Nie chce mi się w to wierzyć głównie z tego powodu że jest to rower który cały był na osprzęcie shimano 105 5800 w wersji sklepowej, niestety teraz nie wiem jakie zmiany wprowadził wcześniejszy właściciel chociaż zarzekał się że nic nie wymieniał. Jeżeli chodzi o całe koła to są to mavic aksium, a piasty to mavic aksium race i z tego co widziałem na stronach ta piasta obsługuje 10 i 11 rzędowe kasety (biorąc pod uwagę piastę która wyglądała identycznie do mojej). Zdjęcie klamkomanetek: https://imgur.com/a/4h0818U
Gość Napisano 13 Lutego 2021 Napisano 13 Lutego 2021 Mogę strzelić gafę, ale w takim przypadku za kasetą powinieneś mieć cienką podkładkę. Dziwna sprawa. Kierownica to karbon? Jeżeli tak, to te otarcia od obejmy są nieco niepokojące.
abdesign Napisano 13 Lutego 2021 Napisano 13 Lutego 2021 1. Filip napisał o łańcuchu mądrze, moja wypowiedź że możesz to użyć do kasety 11s zakłada że robisz to od razu jak łańcuch jest jeszcze nowy. 2. To czy bębenek masz 10 czy 11 road łatwo zweryfikować, jak masz kasetę 10s to będzie tam siedziała podkładka: 3. Jeżeli masz to bez pod podkładki to zostaje takie coś... czyli tokarz:
Goratrixx Napisano 13 Lutego 2021 Autor Napisano 13 Lutego 2021 Kierownica to alu a te otarcia to tak naprawdę stary smar. Jeżeli chodzi o podkładkę to mam coś takiego https://imgur.com/a/g9bCsQk. Ok czyli puki co nie lepiej nie zmieniać łańcucha a dopiero w momencie zakupu całego zestawu tak?
abdesign Napisano 13 Lutego 2021 Napisano 13 Lutego 2021 Koledzy trafili w punkt... tam siedzi kaseta 10s nie bez powodu. To krótki bębenek. Edyta: w sumie to nie jestem pewien... Teraz, Goratrixx napisał: Kierownica to alu a te otarcia to tak naprawdę stary smar. Że co? To że to alu kierownica to widać ale smar w tym miejscu???
Goratrixx Napisano 13 Lutego 2021 Autor Napisano 13 Lutego 2021 Co w takim razie oznacza krótki bębenek? Wystarczy go wymienić i będzie dobrze czy cała piasta jest pod 10s? Z tym smarem to musiałbym pytać poprzedniego właściciela.
Goratrixx Napisano 13 Lutego 2021 Autor Napisano 13 Lutego 2021 No w ogóle mi to nie pasuje z tego powodu że jak już wcześniej wspominałem to jest piasta i cały osprzęt od wersji sklepowej na 11s (sprawdzałem na wielu stronach). Poza tym mówiłeś o dystansie i ta podkładka dystansująca jest tylko w trochę innym miejscu. No cóż wydaje mi się że najlepiej będzie kupić teraz nowy łańcuch (ten jest rozciągnięty) i w najbliższym czasie podjechać do serwisu i zapytać specjalistę i jeżeli jest to możliwe to dopiero w przyszłości zajmę się wymianą. Myślę że dobra regulacja i nie będzie tragedii z łapą i kasetą chociaż cudownie pewnie też nie będzie. Zresztą podrzucam filmik gdzie jest identyczny model roweru który posiadam tak samo koła jak i nawet owijka którą ściągnąłem identyczna. Jest przebitka gdzie widać 11 rzędową kasetę
abdesign Napisano 13 Lutego 2021 Napisano 13 Lutego 2021 2 minuty temu, Goratrixx napisał: Poza tym mówiłeś o dystansie i ta podkładka dystansująca jest tylko w trochę innym miejscu. Dlatego edytowałem, bo masz tą podkładkę dystansową, odbierałem zdjęcie po prostu w mocno rozładowanym telefonie, masz ją czarną zlało się w ciemnym ekranie. Ps. Wrzucaj tu zdjęcia, klikanie w zewnętrzne odnośniki jest niewygodne.
Goratrixx Napisano 13 Lutego 2021 Autor Napisano 13 Lutego 2021 Okej Chciałem wrzucić zdjęcia tutaj ale niestety wyskakiwał błąd z wielkością wysyłanego pliku więc stwierdziłem że prześle na zewnętrzne strony.
clavdivs Napisano 13 Lutego 2021 Napisano 13 Lutego 2021 Masz dobry rower, kup kasetę 11 z lancuchem. Jaki jest sens zaczynać sezon z takim druciarstwem, lekko tego nie rozumiem? Nie stać cię na serwis tego roweru, to po co taki zakup?
Goratrixx Napisano 13 Lutego 2021 Autor Napisano 13 Lutego 2021 Po prostu chciałem mieć 100% pewność że wszystko jest ok a poza tym to jestem strasznie niecierpliwy i dlatego powiedziałem że prawdopodobnie nie będę w stanie wymienić kasety aktualnie. Ale i tak puki co jest zima i prawdopodobnie jeszcze przez parę dobrym tygodni nie będzie się dało jeździć więc myślę że wymienię kasetę z łańcuchem. Dziękuje panowie za pomoc i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.