Skocz do zawartości

[przerzutka] Kontrola stanu wózka, tył

pilotrc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy i w jaki sposób da się sprawdzić czy wózek przerzutki nie jest ugięty ? Od jakiegoś czasu zauważyłem taki objaw: wrzucając z przodu średni blat (36) i z tyłu najmniejszą koronkę (11) podczas jazdy czuć spore drgania napędu. Podobnie jest chyba też na największym blacie 48 ale na nim praktycznie nie jeżdżę. Od koronki 13 do końca kasety (11-36) jest OK, zmiana przełożeń też bez problemów. Czy powodem takiego zachowania może być ugięcie wózka, czy błąd regulacji ? Obecnie robię przegląd całości i rower jest rozbebeszony więc nie mam jak sprawdzić ale z tego co pamiętam, to na problematycznym przełożeniu przerzutka wykonuje minimalny ruch wahadłowy przód-tył. Przerzutka M610, rower sporo używany w terenie.      

Napisano
57 minut temu, pilotrc napisał:

z tyłu najmniejszą koronkę (11) podczas jazdy czuć spore drgania napędu

Jak masz na 36-11 to łańcuch masz za długi, przerzutka jest luźna i stąd drgania. Jak zmienisz na dwublat z przodu to dostosuj do niego długość łańcucha i po problemie.

Odnośnie odpowiedzi na twoje pytanie, to ocenę wózka dokonuje się optycznie. :D

• Mod Team
Napisano

Raczej nie w tym problem, bo na najmniejszej zębatce z przodu łańcuch musiałby wisieć przy 11T z tyłu.

Moja rada: złóż wszystko do kupy i sprawdź czy po regulacji problem występuje. Jeśli będzie ok to temat z głowy, przyczyną może być także zużyty łańcuch i/lub kaseta.

Napisano
49 minut temu, bogus92 napisał:

musiałby wisieć przy 11T z tyłu.

Oj, faktycznie źle to napisałem :)

Chodziło mi o to, że sprężyna nie jest za mocno naciągnięta, a nie że wcale

2 godziny temu, pilotrc napisał:

Przerzutka M610

Tym bardziej że RD nie ma sprzęgła. Zauważ że największy blat w tym napędzie jest o 12T(48T) większy

Napisano

Na pewno to nie za długi ani zużyty łańcuch. Kaseta też po wymianie i jeszcze w dobrym stanie. Możliwe, że to kwestia regulacji - sprawdzę po złożeniu całości. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...