Skocz do zawartości

[kaseta] przeskakuje na niskich zębatkach

Posel1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wymieniłem po 4,5 tysiąca km łańcuch.

(KMC X9) na taki sam . Powód, zaczął przeskakiwać łańcuch na 9 biegu. 

Po wymienię przeskakuje jeszcze bardziej i na większej ilości biegów. 

Przypuszczam że do wymiany kaseta. Obecnie od nowości jest :

Kaseta Shimano HG20 11-34

Wymieniać na taka sama czy może jakieś inne propozycje ? 

Napisano

No oczywiście, że masz zjechane zęby i nowy łańcuch się nie przyjął.

Ja jestem zwolennikiem ciut wyższych grup, dlatego zamiast np HG200 za 5 dyszek wolałbym HG400 za 6 dyszek. Mniejsza masa, powłoki antykorozyjne i w mojej ocenie ciut lepsza trwałość.

Napisano

Dzięki. Cenne info.

A mogę zmienić ilość zębów ? 

Rozumiem że im mniej zębów na zembatce to ona jest trochę mniejsza i trochę cięższa (podczas jazd, że tak to nazwę).  Tylko teraz jak z kompatybilnością do łańcucha.

No chyba że źle to rozumiem. 

Napisano

Im mniejsza kaseta tym lżejsza. Hg400-9  11-32 ma bardzo przyzwoitą wagę, około 325 gr ( z pamięci walę ) i jest lżejsza od poprzednika ( choć grupowanego oczko wyżej - hg50 ) o ok. 40 gr. ( i hg50 już praktycznie nie do dostania w wersji 11-32 itp. )

O tabelkę znalazłem

image.png.3f153a3da5399307b2863128a7592b34.png

Gdybyś  chciał mieć kasetę 11-28 to musisz mieć odpowiednią przerzutkę.

Napisano
Teraz, Posel1 napisał:

Rozumiem że im mniej zębów na zembatce to ona jest trochę mniejsza i trochę cięższa (podczas jazd, że tak to nazwę).  Tylko teraz jak z kompatybilnością do łańcucha.

Każdy kto jeździ rowerem, z czasem dochodzi do wniosku, że im droższy kupuje osprzęt, tym jest lepszy i lżejszy.

Jak zaczynałem jeździć, to myślałem sobie tak: " Kupię najtańszy rower, odzież, i inne akcesoria, bo może mi się rowerowanie nie spodobą, i tylko będzie strata kasy, ale już śmigam 3 sezon, i myślenie mi się zmieniło....

Napisano

Kurde źle mnie zrozumieliście.

Z tym że "ciezsza" nie chodziło mi o to że ciezsza wagowo, tylko podczas jazdy cięższe przełożenie. Nie wiem jak to określić. 

W sumie wystarczy że wyjaśnicie mi czym się różnią zębatki z różną ilością zębów. 

Napisano

Heh, im mniej zębów na koronkach kasety tym rower "ciężej" idzie. ;) Za to większa prędkość maksymalna. Nie bardzo wiem o co jeszcze pytasz.

Napisano

Dokładnie o to pytam właśnie. 11-34 mi pasowało. Nie będę kombinował.

Zamawiam : Kaseta SHIMANO Alivio HG400 9rz 11-34 CS-HG400-9

Szukałem HG50 ale chyba nie ma 11-34.11-34.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

Napisano

Włazisz w kalkulator przełożeń, np http://ritzelrechner.de/

Wybierasz wszystkie parametry swojego roweru i zastanawiasz się, czy są jakiekolwiek biegi, których np nie używasz wcale, albo czy czegoś Ci brakuje, np na podjazdach. Dodajesz do porównania drugi napęd i modyfikujesz w nim części na jakie rozważasz. Dowiesz się co osiągniesz zmieniając np kasetę czy korbę.

Przy np przesiadce z kasety 11-34 na 11-28 zyskujesz mniejszy zakres przełożeń, ciężej będzie pod górki - ale za to odstępy (różnice) między kolejnymi biegami będą mniejsze i łatwiej będzie dobrać dobre przełożenie do aktualnej sytuacji na trasie. No i odwrotnie przy szerokim zakresie kasety, im większa różnica między skrajnymi biegami - tym większe przerwy między nimi.

QM?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...