Czcibor Napisano 2 Września 2020 Autor Napisano 2 Września 2020 No to będę miał teraz trochę czasu, by taką korbę poszukać.
Markus34 Napisano 8 Września 2020 Napisano 8 Września 2020 W dniu 2.09.2020 o 13:00, abdesign napisał: O wyborze autora faktycznie nie ma co dyskutować, bo dokonał właściwego. Ale uzupełniająco parę rzeczy, które napisałeś warto wyjaśnić: Obejrzyj ten rysunek i weź pod uwagę następujące informacje - korba 3x ma linię ze środka nie z blatu... korba szosowa nie ma podkładek czyli jako całość ląduje bliżej osi, ma większe zębatki, ma też węziej rozstawione ramiona. Odległość między zębatkami to 8,5mm więc młynek zwykłej korby jest w odległości 39mm od osi i ma max 28t, młynek korby szosowej jest w w zasadzie w tym samym miejscu ale... nie ma 28t tylko 34t, środkowa zębatka korby zwykłej ma max 38t w tym przypadku jest 47,5mm odsunięta od osi za to blat szosowy jest też w odległości ~47,5 ale ma nie 38t tylko 50t. Q-factor korby 3x która była w tym rowerze to pewnie coś pomiędzy 175 a 180 - sory 2x to pewnie 150. Jak widzisz wszystko co tylko może wali w tylne widełki tego roweru... Mój błąd, 3x ma na średniej mierzoną linię łańcucha ale to co,pokazałeś przedstawia napęd 1x czyli ni jak się ma do tego tematu...poza tym korby czy też suporty szosowe są wyposażone, przynajmniej mój Ultegry był wyposażony w 3 podkładki, zdecydowanie cieńsze ale był. Osobiście jak miałbym cokolwiek zmieniać to wstawiłbym lżejszą korbę HT bo ten kwadrat to kowadło.
abdesign Napisano 8 Września 2020 Napisano 8 Września 2020 Ja wiem, że rysunek jest od 1x - ale pozwala sobie wyobrazić zagadnienie. Teraz, Markus34 napisał: Osobiście jak miałbym cokolwiek zmieniać to wstawiłbym lżejszą korbę HT bo ten kwadrat to kowadło. Jest masę korb na kwadrat lżejszych niż tanie ht2.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.