overkill Napisano 15 Sierpnia 2020 Napisano 15 Sierpnia 2020 Witam, Mam następujący problem i nie mam pojęcia czym może być spowodowany. Podczas jazdy na największym przednim blacie (napęd 2x9) i dwóch najmniejszych tylnich zębatkach odczuwam wyraźne wibracje przy pedałowaniu z okolic korby/suportu. Na lżejszym przednim biegu wszystko chodzi wzorowo. Rower jest praktycznie nowy <1000km, zakupiony stacjonarnie i regulowany przed odbiorem. Korba i przerzutki: Shimano Sora 2x9 Suport: Shimano Octalink V2 Łańcuch: KMC X9 (oryginalny)
Mihau_ Napisano 15 Sierpnia 2020 Napisano 15 Sierpnia 2020 Im mniejsza koronka tym ruch mniej płynny, normalka. Jeśli przerzutka jest dobrze wyregulowana a "wibracje" nie zrzucają cię z roweru to wszystko w normie Podczas jazdy z prędkością do jakiej służą te przełożenia też to odczuwasz?
overkill Napisano 15 Sierpnia 2020 Autor Napisano 15 Sierpnia 2020 Tak. Generalnie mało jeżdżę na największej przedniej zębatce, a jak już jeżdżę to tylko powyżej 30km/h.
Brombosz Napisano 15 Sierpnia 2020 Napisano 15 Sierpnia 2020 Normalne zjawisko. Z czasem zaniknie, jak napęd się dotrze... albo jak zapuścisz brudem łańcuch. Co ciekawe, w XT-M8000 1x11 nigdy tego nie odczułem. Jak napęd był nowy, to w niższych, starszych grupach jak Deore, Alivio czy innych różnych wariacjach napędów 3x9, 2x10, 1x9, czasami mocniej depcząc czuło się lekkie wibracje od łańcucha. Zazwyczaj na KMC x9 i tylko jak wszystko było nowe i czyste a nawierzchnia równa. Nie wiem jak SRAMowe szpeje. Nigdy nowych nie ujeżdżałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.