Skocz do zawartości

[Grupa M5100] Regulacja nowej przerzutki

jaceksz73

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wymieniłem napęd 3x8 na 1x11.

Wybrałem grupę M5100. Manetka - SL-M5100, kaseta 11-51 - CS-M5100, łańcuch - CNHG601, przerztuka - RD-M5100, zębatka przednia - Snail - 32T oval.

Dodatkowo wyminiłem hak (sprawdzałem to na trzech hakach) i pancerze przerzutki.

Wykorzystałem starą korbę - FC-M340, ramę i koło na paście FH-RM66.

Procedurę ustawiania przerzutki zrobiłem według manula Shimano (podobnie w FAQ forum i inni to przedstawiają):

1. Ustawienie zakresu najmniejszej zębaki z wypiętą linką.

2. Ustawienie zakresu największej zębatki.

3. Ustawienie wysokości wózka (znacznik na przerzutce - patrząc od strony hamulca).

4. Ustawienie przerzutki na biegu 10 (pierwsza wieksza zębatka od najmniejszej).

5. Sprawdzenie pozostałych przełorzeń.

I tu jest problem. Jak wyreguluję przerzutkę do małych zębatek to przy 9 kliknięciu mam już łańcuch na największym blacie.

Jak wyreguluję do największych to po 9 kliknięciu łańcuch mam na najmniejszej zębatce.

Jak wyreguluję do środkowych, to mam pełny zakres ale na brzegach tyrkocze lub nie ma ochoty na zmianę.

Wyglada jakby zakres ciągnięcia linki był niekompatybilny z zębatką.

Zmiana wysokości wózka (zbliżenie do kasety) trochę pomaga, ale wtedy łacuch ma tendencję do klinowania się. 

Moje pytania:

1. Czy ktoś spotkał się z tym problemem przy tej grupie (M5100)?

2. Co jeszcze sprawdzić? (Ze staroci została rama i koło).

3. Czy jest możliwe, że coś jest nie tak z nowym osprzętem?

4. Korba jest od napędu 3x8. Niestety nie wiem jaka jest linia łańcucha i nie wiem jak to się sprawdza. 

Napisano
Cytat

4. Ustawienie przerzutki na biegu 10 (pierwsza wieksza zębatka od najmniejszej).
Jak wyreguluję przerzutkę do małych zębatek to przy 9 kliknięciu mam już łańcuch na największym blacie.

Nie rozumiem co masz na myśli.

Ustawiasz zakres górny, zakładasz linkę, ustawiasz indeksowanie, i ograniczasz zakres dolny. Wrzuć jakiś filmik bo nie rozumiem.

Cytat

Jak wyreguluję do środkowych, to mam pełny zakres ale na brzegach tyrkocze lub nie ma ochoty na zmianę.

Może masz po prostu ograniczenia zakresu za bardzo dokręcone?

Napisano

Przerzutka tutaj nie ma nic do gadania bo 10/11/12 mają ten sam uciąg. Jedyne co to ewentualnie manetka może mieć problem z mechanizmem.

Napisz dokładnie krok po kroku, w jaki sposób ustawiasz tylną przerzutkę.

Napisano

1. Przy odkręconej lince ustalam śrubą H położenie wózka na środku najmniejszej zębatki. Łańcuch jest cichy.

2. Zakładam linkę i przerzucam na największą zębatkę. Śrubą L ustawiam wózek na środku najwięszej zębatki. Łańcuch cichy. Sprawdzam, czy łańcuch nie spadnie gdy docisnę dźwignią manetki.

3. Ustawiam śrubą B odległość wózka od kasety tak aby zęby największej zębatki pasowały do znacznika na przerzutce. Znacznik jest po stronie koła.

4. Wracam na 10 przełożenie. Ustawiam śrubą baryłkową przy manetce tak, żeby łańcuch był na środku. Sprawdzam czy bezproblemowo zmiania się na 11 i 9 przełożenie. 

5. Sprawdzam kolejne przełożenia. Od 11 w dół i w górę.

I tu pojawia się mój problem.

Napisano

Za bardzo nie rozumiem gdzie tu może występować problem. Robisz dokładnie to co napisał kolega Lawstorant i po minucie kręcenia powinno być ok.

Jedynie jeden raz miałem podobny problem gdzie chodziło o zbyt mocne napięcie linki. Pamiętaj zęby skręcić baryłkę przed montowaniem i nie ciągnąc jej na siłę.

Dobrze dokręciłeś hak?

Napisano
Teraz, Mizuro napisał:

Poza tym zakładasz kasetę 11s na piastę 10s, nie jest czasem za daleko o te 2 mm?

W MTB Kaseta 11s i 12s po prostu wystaje na szprychy :)

Wrzuć zdjęcie jak masz zamocowaną linkę do przerzutki, bo to może zmienić proporcje ciągu i rozstrajać indeksowanie.

Napisano

Zagadka rozwiązana!

Kupiłem narzędzie do prostowania haka. 
Różnica na obręczy koła góra dół przy nowym haku była 1,8cm. Na bokach około 1cm. 

Po wyprostowaniu (10min pracy) ustawienie przerzutki M5100 zajęło mi 3min. 

Cała grupa M5100 działa genialnie. Manetki przerzucają o trzy w dół. Wyczuwa się to bezbłędnie. Czyli jeśli chcę mogę zmienia o jeden, dwa lub trzy. Przerzutka współpracuje super z kasetą. Zmiana przełożeń jest miękka i precyzyjna. Cała modernizacja kosztowała mnie około 600pln + narzędzie do prostowania haka. 

Polecam każdemu komu się kończy stary napęd. 

Zakupy robiłem w biostern i rowerplus.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...