maxon Napisano 12 Sierpnia 2020 Napisano 12 Sierpnia 2020 Cześć, od kilku dni pojawił mi się dziwny dźwięk przy pedałowaniu, jest to jednostajny szum/szelest występujący w trakcie pedałowania. Początkowo myślałem że jest to związane z przednim napędem, ale później zauważyłem że występuje to tylko na czterech przełożeniach w tylnym napędzie (od najmniejszej zębatki), nie czuć tego gdy testuje 'na sucho' na podnośniku, lecz pod stopą. Podpowiedzcie co sprawdzać/gdzie szukać :-) dzieki z góry
Looser Napisano 12 Sierpnia 2020 Napisano 12 Sierpnia 2020 1. sprawdź, czy koło dobrze leży w tylnych widełkach, może jest lekko skoszone 2. może delikatnie się rozregulowała przerzutka i 0,5 obrotu baryłką pomoże 3. linka stawia opory i do wymiany linka z pancerzem stawiałbym na 3, ale to wszystko w kategorii 'być może', do sprawdzenia
phoe Napisano 13 Sierpnia 2020 Napisano 13 Sierpnia 2020 ... a czasem nie rozpinałeś łańcucha i teraz jest źle przełożony przez wózek? Chociaż zawsze by szurało wtedy.
KurczakNorris Napisano 13 Sierpnia 2020 Napisano 13 Sierpnia 2020 Maxon, a może przednia przerzutka się rozregulowała, ma rozciągniętą linkę i wodzik przerzutki opadł, więc może łańcuch ociera o niego kiedy jest na 4 najmniejszych koronkach z tyłu? Łyknij maxona i zdradź nam, co to za napęd tam masz (przerzutka przód, tył, jaka kaseta, korba, manetki)?
SoloTM Napisano 13 Sierpnia 2020 Napisano 13 Sierpnia 2020 Ani jaki to napęd ( 1x czy 2x 3x ) ani czy łańcuch nowy/stary, ani czy ktoś grzebał w przerzutkach, ani o smarowaniu, przebiegu. To ja powiem, że nie powiem.
maxon Napisano 14 Sierpnia 2020 Autor Napisano 14 Sierpnia 2020 Sorki koledzy, trochę za mało informacji podałem, rowerek ma już ponad 10 latek, całościowo wszystko na komponentach Deore XT, napęd 3x,łańcuch ma już trochę lat i niestety nie pamiętam. Jutro sprawdzę z tym wodzikiem,może faktycznie ociera, a jak nie to, to po weekendzie wybiorę się do moich magików od roweru żeby rzucili okiem :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.