Skocz do zawartości

[Napęd] Deore XT jednostajny szum/szelest

maxon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, od kilku dni pojawił mi się dziwny dźwięk przy pedałowaniu, jest to jednostajny szum/szelest występujący w trakcie pedałowania. Początkowo myślałem że jest to związane z przednim napędem, ale później zauważyłem że występuje to tylko na czterech przełożeniach w tylnym napędzie (od najmniejszej zębatki), nie czuć tego gdy testuje 'na sucho' na podnośniku, lecz pod stopą. Podpowiedzcie co sprawdzać/gdzie szukać :-) dzieki z góry

Napisano

1. sprawdź, czy koło dobrze leży w tylnych widełkach, może jest lekko skoszone
2. może delikatnie się rozregulowała przerzutka i 0,5 obrotu baryłką pomoże
3. linka stawia opory i do wymiany linka z pancerzem
stawiałbym na 3, ale to wszystko w kategorii 'być może', do sprawdzenia

Napisano

Maxon, a może przednia przerzutka się rozregulowała, ma rozciągniętą linkę i wodzik przerzutki opadł, więc może łańcuch ociera o niego kiedy jest na 4 najmniejszych koronkach z tyłu? Łyknij maxona i zdradź nam, co to za napęd tam masz (przerzutka przód, tył, jaka kaseta, korba, manetki)?

Napisano

Ani jaki to napęd ( 1x czy 2x 3x )  ani czy łańcuch nowy/stary, ani czy ktoś grzebał w przerzutkach, ani o smarowaniu, przebiegu. To ja powiem, że nie powiem.

Napisano

Sorki koledzy, trochę za mało informacji podałem, rowerek ma już ponad 10 latek, całościowo wszystko na komponentach Deore XT, napęd 3x,łańcuch ma już trochę lat i niestety nie pamiętam. Jutro sprawdzę z tym wodzikiem,może faktycznie ociera, a jak nie to, to po weekendzie wybiorę się do moich magików od roweru żeby rzucili okiem :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...