Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana 2x 8 na 1 x 11 Shimano Deore 5100

joloxx9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, Dokumosa napisał:

Jeśli to nie ciężki enduro-full i jak dasz blat NW to prowadnica/napinacz nie będzie potrzebny. Sprzęgło w przerzutce załatwi sprawę. Swoją drogą naprawdę jest jakaś rama co zmieści 42T przy linii łańcucha umożliwiającej jeszcze działanie napędu?

Że niby 42T będzie za duże? 

Napisano

Zębatkę 1x żeby linia łańcucha była poprawna montujesz tak żeby wylądowała po środku zdemontowanych zębatek 2x,  a rama - tylne widełki, była projektowana pod korbę 2x z większą zewnętrzną zębatką nie wiem ... pewnie 38t. Wejdzie Ci tam w tym położeniu pośrednim zębatka 42t? Duże mam wątpliwości...

1.jpg

Napisano

Ta większa ma tylko 36T dlatego chcę ją wymienić, dzięki o tym nie pomyślałem i dzisiaj to sprawdzę najwyżej wezmę coś mniejszego. Tak zapytam - to pozycjonowanie, to trzeba jakieś podkładki kupować specjalne czy coś?

Napisano

Nie wiem co tam za korbę kupujesz i jaką zębatkę, więc nie da się udzielić odpowiedzi.

PS. Obawiam się że poza 36t to raczej nie wyjdziesz.

Napisano
3 godziny temu, abdesign napisał:

Nie wiem co tam za korbę kupujesz i jaką zębatkę, więc nie da się udzielić odpowiedzi.

PS. Obawiam się że poza 36t to raczej nie wyjdziesz.

Tutaj byłem bardzo elastyczny bo nie miałem nic specjalnego na oku, ale chyba lipa, rzeczywiście nie wejdzie więcej niż 36T :/ W takim razie pozostaje mi poszukać 2x na przód z większą zębatką.

Tak z ciekawości jakbym chciał kasetę wymienić na jakąś z większym zakresem np do 11 to muszę coś jeszcze wymienić(pomijając przerzutkę i shifter)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...