Skocz do zawartości

[do 1500 zł] MTB/trekkingowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Proszę o pomoc w wyborze roweru. Do tej pory jeździłem na sprzęcie z marketów, jednak od zeszłego roku znacznie zwiększyłem przebieg w sezonie, więc pora zainwestować w coś trochę lepszego. Na moją jazdę składają się głównie wycieczki po mieście/za miasto oraz sporadyczne wypady do lasu, gdzie staram się nie katować roweru. Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na zakup, to mniej więcej 1500 zł. Rozpatruję rowery używane jak i nowe.

Na chwilę obecną zastanawiam się nad poniższym:

https://allegro.pl/oferta/2019-lazaro-generation-v3-men-alivio-hydraulika-19-9293903993?reco_id=2e815d1f-c20b-11ea-93f0-246e9683c530&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951&fbclid=IwAR0bjDmIRpexIh6sAOi7A5AtVjSGEPtdqxl8r2fqn0a9Lalt1idXheUUxTM

Co prawda nie jest to markowy sprzęt i może być lekko uciążliwy podczas jazdy na długich dystansach, ale wydaje się być całkiem sensowym rozwiązaniem. Co o tym myślicie? 

Napisano

Co sądzę to sądzę ale dwie rzeczy wiem na pewno:

1) "Markowość" sprzętu nie ma nic, ale to absolutnie nic do uciążliwości jazdy na długich dystansach. Bardziej siodełko, ustawienie mostka, podkładki pod mostkiem, rozmiar, opony ...

2) W życiu nie kupiłbym drogiego crossa. Jak kupować drożej to 29" mtb.

Podsumowując: Dobrze wybrałeś. Normalny mostek, oczkowane obręcze, najwyżej sobie wymienisz przedni hamulec na porządny, odkręcisz stopkę i będziesz miał dobry rower.

Napisano

W przypadku używanych to patrzy się na klasę osprzętu- deore, slx,lx, xt to wysokie, alivio srednie, acera altus niskie, tourney padaka

Napisano
Teraz, wkg napisał:

Co sądzę to sądzę ale dwie rzeczy wiem na pewno:

1) "Markowość" sprzętu nie ma nic, ale to absolutnie nic do uciążliwości jazdy na długich dystansach. Bardziej siodełko, ustawienie mostka, podkładki pod mostkiem, rozmiar, opony ...

2) W życiu nie kupiłbym drogiego crossa. Jak kupować drożej to 29" mtb.

Podsumowując: Dobrze wybrałeś. Normalny mostek, oczkowane obręcze, najwyżej sobie wymienisz przedni hamulec na porządny, odkręcisz stopkę i będziesz miał dobry rower.

Dzięki za odpowiedź. Wcześniej nie dostrzegłem, że to tylko 26". Jestem dosyć wysoki bo 190 cm, więc chyba wypadałoby kupić jakieś większe koło.

Napisano

185 cm hardtail górski xc rama 21 koło 26- nie czuję by koło było za małe(mam też crossa 28 cali na troche większej ramie)

kross r3 z linka ma podobny poziom osprzętu do tego nowego, jeśli używany to imo trochę starszy i na wyraźnie lepszym osprzęcie

Napisano
11 minut temu, an1994 napisał:

Dzięki za odpowiedź. Wcześniej nie dostrzegłem, że to tylko 26". Jestem dosyć wysoki bo 190 cm, więc chyba wypadałoby kupić jakieś większe koło.

Też nie zauważyłem. Ale szukałbym Kands, Lazaro, Unibike bez regulowanego mostka i powyżej Torney.

Napisano
21 godzin temu, Blueforce napisał:

Jak chcesz mieć wyraźnie lepszy osprzęt, to https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-cross/rower-indiana-x-cross-5-0-m21-czarny-brazowy-r20

korba w nowym standardzie- sztywniejszym lżejszym

Ten z linka to imo gorszy od poprzedniego- brak tarczowych

Wielkie dzięki za odpowiedź. Ten rower, który wysłałem ostatnio występuje też w wersji z tarczowymi. 

https://allegro.pl/oferta/rower-28-kands-avangarde-grafit-deore-r21-2020-9271089223?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...