Skocz do zawartości

[MTB] w cenie do 2500

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Przymierzam się do zakupu roweru MTB w cenie do max 2500 zł. Obecnie jeżdżę Merida matts 40V który posiadam już przeszło 10 lat, więc pora na zmianę. Moje trasy to 2-3 razy w tygodniu odcinku ok 30-40km w proporcjach 30% asfalt i 70% lasy. Mam 180 cm i 83 kg. Wiem że będzie to rowerek budżetowy ale proszę o porady na co szczególnie zwrócić uwagę i o polecenie kilku modeli z jak najlepszym osprzętem. W założeniu rower ma być nowy chyba że polecacie coś konkretnego używanego w tych pieniądzach i oczywiście czy warto pchać się w używany w moim przypadku. Z góry dziękuję za odpowiedzi. 

Napisano

"Za „grubsze” nierówności odpowiada amortyzator SR Suntour XCR32 LO o skoku 100 mm. Dzięki blokadzie na goleni można go usztywnić np. przed asfaltowym podjazdem. Dzięki temu unikniemy „pompowania”, a cała energia rowerzysty zostanie zamieniona na waty. 29-calowe koła dbaja o filtrowanie drobnych drgań.  

SUPERIOR XC 869 to świetny model na początek przygody z kolarstwem górskim. Kto wie, może dzięki niemu rozpoczniecie drogę, która poprowadzi Ciebie na olimpijskie podium?   "

W porównaniu z Meridą to i tak jak zasiąść za sterami F1  ;)

Napisano

Nie jest zły. Ale na tle wspomnianego Unibike to tylko tylną przerzutką - częstym przykuwaczem oka go bije. Za to dostajesz słabszą korbę, słabsze hamulce, widelec bez blokady z kierownicy. 

Napisano

Szukam cały czas czegoś sensownego i jednak zdecydowałem się dołożyć trochę grosza +1000 zł. Naczytałem się trochę na tym forum i chyba warto by było aby amortyzator był powietrzny  wyższej klasy przerzutki hamulce itp. czy w tych pieniądzach będzie skok jakościowy względem poprzedniej kwoty ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...