pablok1978 Napisano 23 Czerwca 2020 Napisano 23 Czerwca 2020 Cześć Mam problem z przednią przerzutką w świeżo zakupionym rowerze. Jest to trzyblatowy Shimano Tourney, natomiast z tyłu rower ma ośmiobiegową kasetę. Przy zakupie zauważyłem, że na przy wrzuconym największym przełożeniu z przodu i trzech najmniejszych zębatkach z tyłu, występuje ocieranie. Po regulacji przez pracownika sklepu problem ustał, jednak po po dwóch dniach zorientowałem się, że tym razem występuje ocieranie na środkowym blacie z przodu i czterech największych zębatkach z tyłu. Podjechałem do sklepu, poprosiłem o regulację, ale szybko okazało się, że wróciłem do punktu wyjścia, a więc ocierania na największym blacie z przodu i trzech najmniejszych zębatkach z tyłu. Kolejna wizyta w sklepie w trakcie której serwisanci próbowali mi wmówić, że wszystko jest w porządku. W końcu jednak wyregulowali, ale po krótkiej przejażdżce okazało się, że znów występuje sytuacja nr 2, a więc środkowy blat i największe przełożenia z tyłu. Co ciekawe nie zauważyłem najmniejszych problemów z najmniejszym blatem z przodu. Zastanawia mnie, czy nie wskazuje to na większy problem z napędem. Czy nie jest niepokojące, że przy ustawieniu z prawidłowo działającym największym i najmniejszym blatem, są problemy ze środkowym?
derlis Napisano 23 Czerwca 2020 Napisano 23 Czerwca 2020 Mam podobny problem, i to już od długich miesięcy, też z każdą naprawą wracałem do sytuacji sprzed tej poprzedniej naprawy, czyli jak wyregulowali tak żeby nie ocierały skrajne przełożenia, to ocierały te wewnętrzne, i na odwrót. Serwisanci wręcz głupieli co tam się może dziać, a problem jak był, tak pozostał... Nie wiem czy słusznie, ale w końcu przestałem się tym martwić i poszedłem po linii najmniejszego oporu - za każdym razem jak mi na którymkolwiek przełożeniu trze łańcuch (a trze mi na dwóch, może trzech, i do tego bardzo rzadko używanych), to delikatnie przesuwam wózek linką przy manetce w odpowiednią stronę
cienkun Napisano 23 Czerwca 2020 Napisano 23 Czerwca 2020 1 godzinę temu, pablok1978 napisał: Shimano Tourney Panie, tego się nie da wyregulować Wymień to choćby i na altusa, ale lepiej alivio.
Thomass13 Napisano 23 Czerwca 2020 Napisano 23 Czerwca 2020 Dokładnie, tak samo jak microsh*t przerzutki z Decathlonu
pablok1978 Napisano 23 Czerwca 2020 Autor Napisano 23 Czerwca 2020 2 godziny temu, derlis napisał: Mam podobny problem... Też masz Tourneya?
derlis Napisano 25 Czerwca 2020 Napisano 25 Czerwca 2020 Nie, ja mam Altusa, ale tak jak mówię, dawno to olałem i kręcę linką jak mi coś ociera Mam ten problem już długi, długi czas, i się nie pogłębia, nic nie dzieje się z łańcuchem, każda kombinacja przerzutek wskakuje płynnie, "nic nie stuka nic nie puka" cytując klasyka, to przy czym mam grzebać? Tym bardziej, że nie jeżdżę jak wariat - spokojne, rekreacyjne podróże
SoloTM Napisano 25 Czerwca 2020 Napisano 25 Czerwca 2020 Linia łańcucha skopana. Za długa oś suportu.
pablok1978 Napisano 1 Lipca 2020 Autor Napisano 1 Lipca 2020 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Sam w końcu dostrzegłem, że przyczyną problemów jest skrzywiona środkowa zębatka przy korbie. Serwis raczył tego nie zauważać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.