Skocz do zawartości

[2800zł] Rower Trail/Enduro dla początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie ponownie drodzy Forumowicze :),

Zapewne pamiętacie mnie z jednego z tematów dodanych tutaj na forum w środę. Mam 17 lat, ważę około 70kg, wzrost 181cm. Rodzice nie zgodzili się na dirtówkę, ale na rower trail/enduro (wiem, że nikogo z Was to nie obchodzi, tak tylko mówię). Do rzeczy... Dotychczas jeździłem na rowerze B'twin rockrider 340 i postanowiłem, że chciałbym złożyć sobie nowy, porządny i dość trwały rower, który będzie mi do jeżdżenia długich (dla mnie około 70km wzwyż to całkiem sporo) trasach leśno-asfaltowych (no i jakiś hopek małych od czasu do czasu, schodów, podstawowych trików jak manual, stójka itp.). W każdym razie, na rower mam około 2800zł (plus minus, ale granicy 3100zł przekroczyć nie mogę, najlepiej jakoś te 2900). Dałbym radę złożyć maszynę samodzielnie, przygotowałem już listę części( wiem doskonale, że wymaga ona wielu poprawek, cóż, budżet nie pozwala na szaleństwa, a u mnie brakuje nieco wprawy i obeznania w rowerach średnio-długo dystansowych z uwagi na to, że dotychczas nastawiałem się na rower do dirtu <_<...), która przedstawia się następująco:

-Rama - Dartmoor Hornet 2020 (około 820zł),

-Amortyzator Suntour Raidon (około 400zł)(używany w dobrym stanie),

-Stery Neco H-373 tapered (około 50zł),

-kierownica - Brand X (około 109zł),

-mostek Dartmoor FURY V.3 (około 120zł),

- sztyca Crussis (30zł),

-siodełko Vader (30zł),

-Korba+zębatka Suntour Zeron (230zł),

-suport Shimano Bb-Un26 (35zł)

-Pedały Dartmoor Stream (60zł),

-Łańcuch KMC (30-50?),

-Tarcze hamulców - Shimano 160mm SM-RT56 (60zł za 2),

-Hamulce - Shimano Br-MT200 P+T (przedni+tylni za 170zł)

- Opony - Schwalbe Rapid Rob 27,5" (120zł za 2),

- Adapter hamulca IS-PM - Shimano(25zł),

-Przerzutka - Shimano Alivio RD-M4000 (130zł),

-Manetka - Shimano Alivio SL-M4000 (70zł)

-Kaseta - Shimano Alivio CS-HG400 (60zł),

-Gripy - Odi longneck (60zł).

Łącznie: około 2600zł PLUS KOŁA (czyli na koła pozostaje około 500zł)

Mam ogromny problem z doborem kół do tego roweru... Właściwie muszą mieć one 27,5 cala, bo "Szerszeń" z kołami 26 cali wyglądałby chyba niezbyt zachęcająco... Czy szukać jakiś używanych kół w tej cenie? A może przyoszczędzić na innych częściach roweru (np. kierownica i mostek, ramę zmienić na np. Dartmoor Primal) i samemu zapleść pożądne koła na piastach novatec, szprychach i nyplach Sapim i obręczach np. Dartmoor Sniper?  A być może są koła, które są dość tanie (np. jakieś Shimanochy) które wytrzymałyby dopóty, dopóki nie kupiłbym jakiś mocniejszych kół?

Teraz pojawia się pytanie: Czy nie lepiej w tej cenie kupić gotowca na przykład ze stajni Marin Bikes, np. całkiem nieźle wygląda Marin Bobcat Trail 4 (2400zł) i wymienić w nim amorka na np. Raidona? Trochę odstrasza w nim zastosowany widelec (XCM bodajże) i ogólna trwałość, bo niektóre elementy nie budzą mojego zaufania... Proszę o pomoc. Pomimo ograniczonego budżetu chciałbym jak najlepiej złożyć maszynkę o bardzo dobrym szkielecie. Chciałbym bardzo przeprosić, jeśli w moim tekście/specyfikacji pojawiły się jakieś "babole", przeglądałem wszystko kilka razy, ale coś mogło mi umknąć... Pozdrawiam Was serdecznie, bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, mam nadzieję, że mi pomożecie.

Napisano

Cześć !

Ja bym zrobił to w ten sposób:

Rama za 450 zł (wynegocjować wysyłkę gratis):

https://www.olx.pl/oferta/rama-dartmoor-primal-29-l-trail-enduro-jak-ns-eccentric-gratisy-CID767-IDFs0zI.html#0d4023897c

Amortyzator 1150 zł

https://www.olx.pl/oferta/manitou-fox-140mm-29-nowy-okazja-gwarancja-36-i-34-tez-CID767-IDF43WT.html

Hamulce 250zł

https://www.olx.pl/oferta/hydrauliczne-hamulce-tarczowe-shimano-mt500-CID767-IDFrFM2.html#00f3a954c3

Napęd ~360zł

https://www.olx.pl/oferta/grupa-deore-m6000-10speed-CID767-IDFq5n1.html#d300631b79

+

https://www.olx.pl/oferta/korba-shimano-narrow-wide-CID767-IDFrOxt.html#f7eb3152ef

+

https://biostern.abstore.pl/korby-tarcze-i-suporty-suport-sm-bb52-lozyska,c68,p1386,pl.html

Koła ~550zł

https://www.olx.pl/oferta/kola-29-novatec-d041-d042-alexrims-md23-cnspoke-32-szprychy-CID767-IDF0nxg.html#1f47c952c2

Dogadać się z kołodziejem żeby przednia piasta była pod boost.

Opony ~100zł

https://allegro.pl/oferta/opona-mtb-vee-tire-trax-am-29x2-25-dual-dcc-trail-9404392830

To wszystko jak dobrze pogadasz z sprzedawcami na olx wyjdzie Cię ok. 2700 zł.

Reszty drobnicy szukałbym dalej za grosze po forach i olxie.

Wtedy masz szansę zmieścić się 3000 zł mając dobrej jakości amortyzację, koła i hamulce, czyli to co najbardziej istotne.

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedź :). Cóż, mam pewne obawy co do platformy olx z jednego powodu, a mianowicie gwarancji, która nie mogłaby zostać udzielona w razie usterki... Powiem jednak szczerze, że pomysł z kupnem ramy na tej platformie w stanie nowym to chyba dobry pomysł, mógłbym nieco zaoszczędzić... Niestety, oferta już niaktualna, choć wyglądała naprawdę dobrze. Kupno używanego napędu, cóż, być może jest to również dobry pomysł... Nie sądzę jednak, aby dało się zmieścić siodełko, sztycę, kierownicę, stery, mostek, gripy i całą resztę w 300zł... Czy miałoby sens kupienie tańszej ramy (np za 500zł) i dołożenie 300zł do amortyzatora (jakiejś używki za powiedzmy 700zł) i do tego dołożenie kół 27,5 cala (używanych bądź nowych) za resztę pieniędzy(mówię tu o mojej pierwotnej specyfikacji roweru)?

Napisano

Cóż, osobiście wolę dobrą używkę niż niskiej jakości nówkę.

Nie rozważałeś kupna całego roweru z drugiej ręki ?

Szczerze patrząc co oferują producenci w nowych rowerach w tej cenie to słabo to wygląda.

Jeśli rower nowy (marin bobcat trail, octane one prone i tak dalej) to wymiana widła ma sens, ale w tym budżecie bez szans.

Napisano

Rowery niestety nowe w tej cenie oferują kiepskie komponenty...

Roweru z drugiej ręki nie brałem pod uwagę, gdyż zwyczajnie zawsze mi w nich nie pasuje, a to cena, a to amor, a to rama, a to coś pęknięte... Chciałem złożyć możliwie niezły rower z części w większości nowych, taki, który np. po wymianie korby (tej sunrace) i amorka tworzyłby dobrą, nie rujnującą budżetu maszynkę... Poza tym, zawsze marzyłem o poskładaniu swojego roweru od A do Z, ot, chyba jest to możliwe, nawet jeśli nie wszystkie części będą nowe.

W cenie max 3000zł chyba rower z pierwszego postu byłby niezły (producenci do nowych rowerów w tej cenie wrzucają XCM'a :icon_mrgreen: cóż... Znam ludzi, którzy na Raidonie przejeździli X sezonów, więc to chyba nie będzie największa bolączka tego roweru... Nie jest to poziom dobrego Manitou, Foxa czy Rock Shox'ów, jednak na początek chyba starczy...). Pojawia się w mojej głowie kolejne pytanie, da się w Raidonie lekko podciągnąć skok? Pewnie mnie zlinczujesz za to pytanie KSikorski, ale jak się nie wie to się pyta, bo jak się nie wie i się kupuje to się potem płacze :P.

Powiedzmy, że na napęd Deore skusiłbym się, a to w stosunku do nowego Alivio już kilkanaście złoty oszczędności. To samo z hamulcami, jeśli w cenie nowego MT200 mogę mieć używkę MT500 to chyba się skuszę ;). No, prawie w cenie MT200, tarcze i klocki hamulcowe nie są za darmo :002:.

Być może w cenie około 400/500zł udałoby się dorwać SR Aion'a, którego skok można regulować (np. na idealne dla Horneta 160mm)? Sądzisz, że taki rower byłby dobry na początek? A np. po uzbieraniu kasy kupić jakiś fajny amorek.

Napisano

Raidon to nie widelec do skakania i ostrego katowania, tylko do rekreacyjnego XC.

W wypadku Horneta musiałbyś zwiększyć jego skok do 140-150mm, żeby rower miał właściwą geometrię, a ssuport nie był za nisko, tylko wtedy będzie brakować mu sztywności (golenie 32mm). 

Rozsądne minimum do latania to właśnie Aion.

Napisano

Dziękuję Galbatron za odpowiedź :). W takim razie trzymam się planu, jedynie napęd kupię używany, reszta według planu pierwotnego plus sam zaplotę koła na Dartmoor Raider V.2 27,5, jakiś tanich piastach Shimano/Novatec i szprychach i nyplach Sapim, opaski wezmę jakiekolwiek, podobnie jak dętki. Postaram się zakupić Aion'a nowego z Allegro/OLX (widziałem po jakieś 550zł na olx za nowego ze skokiem 130mm więc podkręcę mu skok sam). Resztę części zostaje taka jaka była...

Podsumowując:

-Rama - Dartmoor Hornet 2020 (około 820zł),

-Amortyzator Suntour AION (około 550zł nowy olx),

-Stery Neco H-373 tapered (około 50zł),

-kierownica - Dartmoor Tornado LOW (około 109zł),

-mostek Dartmoor FURY V.3 (około 120zł),

- sztyca Crussis (30zł),

-siodełko Vader (30zł),

-Korba+zębatka Suntour Zeron (230zł),

-suport Shimano Bb-Un26 (35zł)

-Pedały Dartmoor Stream (60zł),

-Łańcuch KMC (30-50?),

-Tarcze hamulców - Shimano 160mm SM-RT56 (60zł za 2),

-Hamulce - Shimano MT400 (170 zł używki w dobrym stanie)

- Opony - Schwalbe Rapid Rob 27,5" (120zł za 2),

- Adapter hamulca IS-PM - Shimano(25zł),

- Napęd Shimano Deore XT (200zł używany),

-Gripy - Odi longneck (60zł),

-Szprychy+nyple Sapim 72 sztuki (około 94zł),

-Obręcze Dartmoor Raider V.2 27,5" (170zł za 2),,

-Piasty Novatec (160zł za dwie).

Całość: ~3000zł!!!! UDAŁO SIĘ :D. Bardzo Wam dziękuję, zabieram się za zakupy, i modlitwę żeby wszystko pasowało. Pozdrawiam serdecznie, i miłej jazdy na Waszych maszynach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...