Skocz do zawartości

[Napęd] Stukanie podczas pedałowania

Jot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od tygodnia mam problem ze stukaniem jak poniżej i powoli szlag mnie już trafia.

Przeszukałem już wszystkie wątki na podobny temat, ale nic nie pomogło, dlatego zakładam nowy, bo mam to przynajmniej nagrane:

https://1drv.ms/u/s!AsX818fTyIwklDH_6yUlzym4k01-?e=xtwAd2

- Rower Synapse 105 Alloy, kupiony w zimie 2019, przejechane około 3 tys. km.

- Stukanie zaczyna się zawsze jakieś 10 minut po rozpoczęciu jazdy, generalnie im dłużej jeżdżę, tym głośniej stuka - nagranie jest po godzinie jazdy

- Stuk zawsze słychać, gdy lewa nowa dochodzi do dolnej pozycji i wydaje mi się, że dochodzi bardziej z lewej strony

- Nie ma znaczenia ustawiona zębatka z przodu i z tyłu

- Nie ma znaczenia, czy naciskam mocniej na pedały czy lżej, również próbowałem naciskać na lewy czy prawy raz lżej, raz mocniej, nic to nie zmienia.

- Nie ma znaczenia szybkość pedałowania i zawsze stuka w tym samym położeniu pedałów, więc jest to na pewno związane z pedałowaniem

- Wczoraj wymieniłem pedały i bloki na zupełnie nowe - bez zmian, również nic nie zmienia położenie buta względem pedału, np. przy minimalnie skręcie w lewo jakbym chciał wypiąć buta

- Wszystko co się dało sprawdzić bez rozkręcania, oczywiście sprawdzone, nic nie zawadza, żadna linka od przerzutki itp.

- Wczoraj w serwisie wzięli go na stojak, ale oczywiście cisza, żadnych luzów, mam przyjechać na nim jak będzie stukać, tyle że po 5 minutowej przerwie w pedałowaniu, zanim wejdę do sklepu i tak przestanie stukać

I co tu zrobić? Tak się nie da jeździć.

Napisano

Miałem niemal identyczne objawy, stukot, trzeszczenie pojawiał się dopiero po jakiejś chwili jazdy. W serwisie patrzeli na mnie jak na debila, bo na miejscu nic się nie działo, a ja w trakcie każdej jazdy dostawałem dosłownie szału. 

Wykręcone i przesmarowane było niemal wszystko w rowerze (a na pewno pedały, korba, blat od korby, suport). Już w trakcie jazdy wyjmowałem sztycę, żeby sprawdzić czy to ona nie skrzeczy.

Ostatecznie okazało się, że jest to zacisk tylnego koła, który był nawet lekko przesmarowany, ale zbyt lekko, albo zbyt mocno dokręcony.

Co jest śmieszne, oglądam na youtube kanał RidesOfJapan i w pewnym momencie koleś zrobił filmik na temat takich przypadłości i okazało się, że u niego też problem powodował zacisk w tylnym kole. Polecam obejrzeć.

Napisano

Dźwięk niby podobny. Dzisiaj sprawdzę. Faktycznie tydzień temu zdejmowałem tylne koło, bo czyściłem klocki.

Napisano

Skoro po jakimś czasie od ruszenia pojawia się stukot, to coś trze, co za tym wydziela się ciepło. Jak ostygnie to znowu jest cisza.

Suport, i piasty do sprawdzenia. Jak wyżej może to być zacisk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...