Skocz do zawartości

[Pompka do opon] merida pm-md033 - problem z głowicą

rowerowy_szaleniec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Teraz, michuuu napisał:

A o co chodzi?

Nie wyszło jakoś. 

Jeszcze raz spróbuje

Witam, jestem nowy na forum dlatego najpierw chciałbym przywitać wszystkich.
Szukałem podobnego tematu o tym konkretnie modelu ale nic nie znalazłem co by mi pomogło dojść do tego co robie źle (albo trafiłem na jakiś felerny model)
Kupiłem przez sklep internetowy pompkę firmy merida
Pompka wygląda tak https://i4.skapiec.pl/1/pIektkraW1hZ2VzLzlkZWFkODFhODlmMjg0MjhhZTY5OGVhOGM1YTEzMWQwLmpwZ5OVAs0CvADCw5UCAM0CvMLDkwmmOGRkM2ZiBg/merida-pompka-podlogowa-stal-z-manometrem-av-dv-fv-czarna-pm-md033.jpg
W opisie na stronie sklepu internetowego pisało że pompka obsługuje wszysztkie typy wentyli czyli dunlop, presta i schrader.
Głowica jest pojedyncza więc pomyślałem sobie że wystarczy pewnie przełożyć gumę w środku i będzie pasować do wentyla typu dunlop.
A to okazuje się że nie jest to takie proste (albo ja nie umiem)

Czyli sytuacja wygląda tak że wentyl typu schrader  mogę napompować bo pasuje.
Natomiast żeby napompować wentyl dunlopa to trzeba przełożyć tą gume w środku. Ale nie wiem jak to zrobić bo nakrętki potem nie da się nakręcić.

Fotki poglądowe
Głowica https://i.imgur.com/KSwLSMvr.jpg
Po odkręceniu nakrętki
https://i.imgur.com/eySHRfmr.jpg
Z prawej widać tą gumę którą się obraca, po lewej jest ten drugi element pod gumą
Guma widziana od tej węższej strony
https://imgur.com/a/K61A5XO
Ale po jej obróceniu nie da sie jej włożyć do głowicy i zakręcić nakrętki.
https://i.imgur.com/uJyF8ycr.jpg

Myślałem że to będzie prostsze, raz dwa przełożyć i gotowe a tu lipa.
Teraz żałuję że nie kupiłem pompki z podwójną głowicą.
Ale może ktoś spotkał się tym modelem lub podobnym i wie jak to zrobić żeby do dunlopa też pasowało.

Napisano

W czym masz problem ? Przedmiot niezgodny z opisem albo zwyczajnie Ci nie odpowiada masz 14 dni na zwrot.

A jeśli faktycznie jest na oba systemy to oprócz gumki plastik w środku jeszcze trzeba wyjąć i przełożyć.

Napisano

Dokładnie, j.w. napisałem - przekłada się gumkę i ten dzynks plastikowy

image.thumb.png.c767ad3b9ae8bbd739e7740e12fd9028.png

Mam gdzieś jakąś Meridę, jak nie ogarniesz to zrobię Ci doc. zdjęciowy.

Napisano
Teraz, MaxCava napisał:

Właśnie w tym rzecz że obracam tą gume na tą węższą stronę i ten dinks który widać na tej fotce (ten po lewej stronie) ale ta uszczelka jest wtedy za szeroka i nie wchodzi do tego dinksa plastikowego. 

Tak wiem da sie dokupić głowice podwójną. I jak sobie z tym nie poradzę to tak zrobie że wymienie głowice na podwójną. 

Jeżeli znajdziesz gdzieś taką meride i zrobisz opis to będę wdzięczny. 

Aha jak tu sie dodaje odpowiedź bo ja tylko widze przycisk cytuj i +

Napisano

Bo źle to robisz i tyle w temacie. Gumka odwrócona z prawidłowym odwróceniem dzinksa tj. gumka z małym otworem i plastik bez wystającego bolca do góry - to presta, a gumka z dużym otworem i dzinks wystający w dzinksie to schrader. Tam profesury nie ma co pisać, proste to jak cep.

Napisano

Ale żem ślepy, teraz zauważyłem że jest pole "dodaj odpowiedź..." Na każdym forum to sie różni. 

Maxcava, ok nawet gdyby, to mnie to i tak nie urządza bo nie mam wentyla presta tylko dunlop i szrader. 

Napisano
Teraz, rowerowy_szaleniec napisał:

ok nawet gdyby, to mnie to i tak nie urządza bo nie mam wentyla presta tylko dunlop i szrader. 

OMG.

Gumka stroną szerokiego otworu "do góry", dzinks plastikowy z dzinksem wystającym ( aby popchał w schraderze zaworek ) i masz na Schrader.

Masz na fotce:

image.thumb.png.ec9360528fcacb5d8c7c3615d68ff888.png

Napisano

no to coś masz nie wiem, podmienione, skopane bo wg. wielu opisów ta pompka obsługuje wentyle: AV, SV, DV (auto, presta, dunlop)

Napisano

Bawie sie tym znowu. I obojętnie jakbym to niepoobracał to pasuje tylko jesli ta guma jest obrócona szerszą stroną do góry. 

HKNayCtr.jpg

Chyba że ten metalowy element który widać w środku też da się wyciągnąć i obrócić. Ale raczej nie da sie bo nie chce wyjsć. 

Nie ma u mnie takiego elementu jaj na tym zdjęciu od maxcavy. 

• 4 miesiące temu...
Napisano

Cześć, czy udało się rozwiązać ten problem? Bo ja mam taki sam. tzn. mam tą gumkę i plastikowy "pierścień" ale jakkolwiek bym ich nie włożył (gumkę wkładałem też na siłę "na odwrót") to to nie pasuje i nie da się napompować normalnie dunlopa. Tego jasnoszarego plastikowego elementu z wystająca końcówką z jednej strony też nie mam w pompce (jest jedynie sprężyna, plastikowy pierścień, gumka i nakrętka)

IMG_3588.JPG

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Miałem z tą pompką dokładnie ten sam problem. Okazało się, że głowica jest uniwersalna i nie wymaga żadnych przekładek. Działa na wszystkich wentylach tak jak dostarcza producent. Ale... W przypadku wentyli AV działa wszystko super - zapinasz głowicę i tłoczysz. Natomiast w przypadku wentyli FV zaciśnięcie głowicy nie wystarcza, bo powietrze ucieka bokami. Dodatkowo należy głowice docisnąć ręcznie do wentyla FV i dopiero wtedy można pompować. Czyli żeby napompować dętkę przez wentyl FV potrzebne są dwie osoby - jedna macha, druga dociska głowicę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...