Skocz do zawartości

[napęd] chrupotanie na niektórych przełożeniach

mongoose83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam mały a może duży problem z napędem to się okaże. Mianowicie posiadam napęd 2x10. Korba Deore 6000, kaseta Slx 11-32, łańcuch CN-HG95 do napędow 10 rzędowych łączony spinką dedykowaną do 10 rzędowego łańcucha. Napęd jest nowy. Przejechałem na nim ok 100km. Problem w tym że na niektórych przełożeniach od samego początku słychać delikatne chrupotanie. Tak jakby ogniwko łańcucha zahaczało o ząbki koronek kasety.  Na zewnętrznych ściankach ogniw łańcucha widać lekkie zarysowania. Np przełożenie 2:7 chrupocze, 2:8 elegancka cicha praca a 2:9 znów chrupocze. Zakres pracy tylnej przerzutki ( xt sgs) jest ustawiony prawidłowo. Łańcuch nie spada za największą i najmniejszą koronkę. 

Miał ktoś może kiedyś taki przypadek? taką sytuację?

Jeśli tak to proszę podpowiedzcie o co może chodzić, co może być albo co jest powodem takiego zachowania się napędu?

Z góry dzięki za każde info!

Z rowerowym pozdrowieniem! 

Napisano

Może kaseta jest luźna i niedokładnie przykręcona? Albo zębatka na korbie skrzywiona? 

Trzeba dać rower na stojak i na spokojnie szukać źródła dźwięku. Ewentualnie odwrócić do góry kołami :P

Albo podjechać do pierwszego lepszego serwisu

Napisano

Na tarczy 36 i na tyle 36, bo taki mam oraz na dwóch na tyle poniżej 36 też słyszę lekkie chrupanie. Napęd ma może 300 km, łańcuch kmc x10. Nie przejmuj się, pojeździsz więcej i się przyzwyczaisz, poza tym wszystko się dostosuje do siebie i ucichnie. Tylko odpowiednio smaruj łańcuch i dbaj (bez przesady) o czystość napędu. W 2x10 oraz 1xXX zawsze jest czasem przekos i łańcuch da się słyszeć. Ponoć łańcuchy shimano są cichsze - nie wiem, nie miałem, przy wymianie sobie może sprawdzę. @MikeSkywalkerU mnie wszystko dobrze dokręcone ale faktycznie warto skontrolować. Wypada także sprawdzić, czy hak przerzutki jest prosty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...