Buub Napisano 11 Maja 2020 Napisano 11 Maja 2020 Dzień dobry, wiem, że macie dość tych podobnych tematów o jednym i tym samym, ale że wrócił sezon i nie mogę już pożyczać roweru współlokatora postanowiłem kupić sobie coś dla siebie: Kwota (2000zł) jest niska dla Was maniaków, ale więcej nie mam. Rowerek w ciepłych miesiącach będzie używany minimum 5 razy w tygodniu na 1-2 h głównie na drogach asfalt, ubitych ścieżkach polnych itp. Najbardziej skłonny byłbym wziąć coś takiego: Lazaro Elitary V3 Noname? Osprzęt Alivio. Nie miałem jeszcze nigdy roweru na tarczach hydraulicznych. Wczesniej tylko V-brake. Może nie powinienem do nich nawet dopłacać? Druga propozycja to: Marin Muirwoods Śmieszny kolorek. Opony 29. Szersze niż w crossach? Sztywny widelec. Stalowa rama, ale ogólnie lżejszy pewno od Lazaro z ciężkim amortyzatorem SR-SUNTOUR NVX SF-15, który jak mówicie nic nie daje. Co w ogóle o tym sądzicie? Do kwoty 2k nie da się pewno znaleźć coś lżejszego typu fitness albo coś jak Muirwoods ze sztywnym widelcem, bez baranka co jeździło by nie tylko na szosach...
KurczakNorris Napisano 11 Maja 2020 Napisano 11 Maja 2020 Weź Marina Muirwoods i będziesz miał spokój. Zdecydowanie najlepszy tego typu rower ze sztywnym widelcem i z dobrą ramą. Cena bezkonkurencyjna. Wiele tu już o nim napisano, wielu go już ma, co potwierdza jego wartość.
KurczakNorris Napisano 11 Maja 2020 Napisano 11 Maja 2020 Lazaro Aero V3 nie jest zły jako rower budżetowy i dla kogoś, kto nie chce tarcz. Marin jest zdecydowanie lepszy, ma hydraulikę, ma o wiele lepszą, stalową ramę ze stopu CR-MO, jest uniwersalny, bo akceptuje gumy MTB do rozmiaru 2.1, jest rozwojowy, dużo by wymieniać plusów. Zdecydowanie warto zapłacić za niego te 2-2,4 k PLN.
Buub Napisano 11 Maja 2020 Autor Napisano 11 Maja 2020 Dzięki wielkie za odzew. Przy moim 185 cm i 90 kg wagi XL/20" powinno być ok. Szkoda, że nie mam kiedy do Krakowa się wybrać, bym może przymierzył. W Marinie korba ma 170mm? To coś zmienia? Sorki nie znam się, ale w tych crossach widzę dominuje 175mm.
KurczakNorris Napisano 11 Maja 2020 Napisano 11 Maja 2020 Lepiej znajdź czas, przymierz i wybierz Marina w rozmiarze odpowiednim dla siebie. Nie wiem, jaką długość mają ramiona korby w tym rowerze, może ktoś podpowie, ale moim zdaniem na tym etapie nie ma znaczenia, czy 170 czy 175 mm. Krótsza lepsza, bo troszkę mniejsze prawdopodobieństwo zahaczenia korbą o jakiś korzeń itp, dłuższa lepsza, bo większa dźwignia. Wszystko ma swoje wady i zalety.
marvelo Napisano 11 Maja 2020 Napisano 11 Maja 2020 https://www.marinbikes.com/pl/bikes/20-muirwoods-29er W Muirwoods korby 170 mm są tylko w najmniejszym rozmiarze (S). Pozostałe mają 175 mm (sprawdź w powyższym linku w zakładce "Geometria").
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.