Posel1 Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 Witam. Mam taki problem, że nie mogę wyregulować przerzutki tylnej w ten sposób aby wskoczył mi najlżejszy bieg. Od 9 do 2 jest poprawnie. Gdy próbuję wrzucić jeden to czuć na manetce większy opór, ale wskakuje niby jedynka ale na zębatce dalej jest 2. Zrzucam na manetce na 2, nic się nie dzieje ( bo jest 2) zrzucam na 3 i wskakuje 3. Nigdzie nic nie obciera, nigdzie nic nie zgrzyta ani nie spada łańcuch. Ustawiałem zakres ( L i H), podczas jazdy ustawiałem naprężenie linki to zmieniało się tylko tyle, że wolniej albo i wcale nie chodziły biegi. Wiec linka wydawało by się że też jest ok. Co może być przyczyną, gdzie szukać. Manetka Shimano Altus 3x9. Tak jest od nowości.
Lawstorant Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 Ustawiałeś zakres, ale czy wiedziałeś co robisz czy tak sobie kręciłeś? (zakładam, że na ślepo jeżeli ruszałeś śrubę H). Jeżeli nie chce wejść ci najlżejszy bieg to musisz ODKRĘCIĆ śrubę L (ta śruba blokuje wychylenie przerzutki w stronę koła).
marvelo Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 Wykręć lekko (etapami, np. co 1/4 obrotu) śrubkę L i sprawdzaj.
TheJW Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 Może być też krzywy hak. Ale żeby nie wrzucał biegu w ogóle, to musiałby być nieźle wygięty... Kurde, ostatnio często to piszę, zaraz pomyślicie, że to jedyne rozwiązanie jakie znam.
Posel1 Napisano 4 Maja 2020 Autor Napisano 4 Maja 2020 Dzięki panowie. Rozumiem o co chodzi z zakresem. Bez podłączonej linki ustawiałem zakres. I górny i dolny. Tak jak bym od nowa ustawiał przerzutkę. Zrobię to jeszcze raz, może nie przyłożyłem się do tego jak należy. Poluzuje delikatnie śrubę L. A jak nie pomoże to znaczy że krzywy hak. Da się naprostować? I problem mogl by być tylko z tą jedynką? A może być już stara linka albo osłonka linki? Wszystkie inne przełożenia bez problemu.
SoloTM Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 Krzywy hak to by nie mógł wrzucić najmniejszej koronki kasety. Tu ewidentnie ogranicznik śruba L. ( lub śruba B - przerzutka - górne kółko - za blisko kasety )
Posel1 Napisano 4 Maja 2020 Autor Napisano 4 Maja 2020 Jesteście wielcy. Minuta roboty. Wykręciłem śrubkę L i wskoczyło. Takie proste. Ale myślałem że zakres ustawia się bez przykręconej linki. I juz później nie grzebałem. A mogłem spróbować. Dzięki jeszcze raz. !
Lawstorant Napisano 4 Maja 2020 Napisano 4 Maja 2020 Tak możesz ustawiać zakres H czyli najmniejszej koronki, ale zakres L musisz sprawdzać naciągając linkę manetką.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.