Skocz do zawartości

[do 5000 zł] crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mój wzrost to 185 cm, waga 85 kg.

Planuję zakup roweru crossowego - kwotę jaką chciałbym przeznaczyć to 5000 (mogę ciut zwiększyć budżet, jak będzie coś super na ciut więcej:).

Na chwilę obecną znalazłem za 4500 zł:

Giant Roam 0 Disc https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-0-disc-2020

Cube Cross Pro: https://www.cube.eu/pl/2020/bikes/tour/cross/cube-cross-pro-iridiumngreen-2020-trapeze/

Który z tych dwóch będzie lepszym wyborem jak również może jakaś fajna alternatywa do wskazanych.

Napisano

Trudno powiedzieć żeby któryś był lepszy . Są inne . Cube ma napęd 3x10 i największą tarczę korby 48 , daje to trochę twardszy bieg niż przy tarczy 44 w  Giancie . Giant ma z kolei napęd 2x11 , niby nowocześniejszy i niby wygodniejszy . Najlżejsze  biegi w obu rowerach są prawie identyczne . Amory w obu powietrzne ale który lepszy w praktyce ? Giant ma wyższy model hamulców , cube jest min lżejszy . W Cube nie widać górnych otworów do mocowania bagażnika . Albo ma mocowanie do poprzeczki ( mniej wygodne ) albo wcale . O ile montaż bagażnika cię interesuje .

Ale to wszystko nie jest takie istotne, najważniejszą różnica jest geometria . Czyli jeśli znalazłeś te rowery w realu to lepszy będzie ten na którym będzie ci wygodniej .

Napisano

Nie potrafię ocenić tego roweru . Nie napisano czy amor powietrzny czy sprężynowy , takiego NCX ( na oś 12 mm ) nie ma w katalogu suntoura . Sama oś 12mm to + tego roweru .  O hamulcach też nic nie powiem . Nie jest to popularna u nas marka . Napęd jest podobny jak u Gianta ale skromniejszy 2x10 , z największą zębatką kasety 40 . Czyli Giant i Cube mają nieco bardziej miękkie przełożenie ale nie jest to duża różnica . Tylna przerzutka w specu jest nieco niższej klasy niż w tamtych .

Ogólnie spec to znana i uznana marka , gdyby wyjaśnić wątpliwości tyczące amora to czemu nie . 

Napisano

Z perspektywy trzeciego roweru crossowego, który używam, polecam zastanowić się nad wydawaniem 5000 zł na ten typ roweru. Oczywiście jeżeli chcesz kupić rower za taką kwotę to ja nie będę protestował. Zastanawiam się czy przy przeznaczeniu tego roweru odczujesz różnicę pomiędzy rowerem za 3500 a 5000 zł, a jeżeli tak, to czy ta różnica warta jest takiej dopłaty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...