Skocz do zawartości

[Manetka] Shimano slx m7000- nie zrzuca biegów

Tregg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam nadzieję że ktos mi pomoże:). Mam manetke shimano slx m7000 z 2017 w kellysie i jak ostatnio jechałem normalnie po drodze to chcąc zrzucić na lżejszy bieg, manetka nagle przestała reagować i wchodziła bardzo luźno, bardzo głęboko do końca, mogę teraz tylko wrzucać wyższe biegi i zrzucać o 4. Nie wiem co mogło się stać i co zrobić żeby naprawic. 

• Mod Team
Napisano

Proponuję na początek regulację przerzutki. Sprawdź też linkę lub wymień - może jest gdzieś zagięta lub urwana.

W skrajnym przypadku doszukiwałbym się usterki manetki.

• Mod Team
Napisano

Sama z siebie raczej nie wypada, jedyne co to może być źle włożona w otwór, choć to ciężko uczynić.

I proszę Panowie tylko nie WD-40. To środek penetrujący, ze smarowaniem ma niewiele wspólnego.

• Mod Team
Napisano
2 minuty temu, Blueforce napisał:

Było zobaczyć film, chodzi o usunięcie starego smaru, który stał się ciałem stałym i blokuje zapadki.

Akurat do usuwania smaru służy co innego, ale co ja się znam...

Ponadto tak jak @Lawstorant napisał to jest 3 letnia zmieniarka, więc prawdopodoboeństwo zgęstnienia smaru jest bliskie zeru.

Napisano

eee tam bez przesady z tą "krytyką" WD. Smar rozpuści, wodę wyprze, a nawet pozostawi po sobie smarowidło. Oczywiście lepiej to wszystko robić "dedykowanymi produktami" ale WDek też da radę.

Napisano

"chcąc zrzucić na lżejszy bieg, manetka nagle przestała reagować i wchodziła bardzo luźno, bardzo głęboko do końca, "
to znaczy imo, że pazur nie łapie za koło zębate, trzeba odkręcić dekiel i zobaczyć jak to wygląda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...