Opast Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 Hej, przymierzam się do wymiany zużytych zębatek w korbie Shimano Acera M391 48/36/26T i naszło mnie na zmianę zębatki 26T na 22T. Wymiary się zgadzają, nawet pasuje to do tej korby ale w konfiguracji 44-32-22. Pozostałem zębatki chce zostawić takie jakie są, bo dla mnie są optymalne z racji posiadania roweru crossowego. Mieszkam w Trójmieście, więc zębatka 22T ułatwi mi bardziej poruszanie się po okolicznych wzgórzach. Do pary mam łańcuch HG93 114rz. oraz wymieniłem już kasetę na CS-HG400 11-34T z oryginalnej HG50-9 11-32T. Działa to bdb No i pytanie, czy taki patent przejdzie? Szukałem takiej korby ale niestety nic pasującego do tego nie znalazłem. Cudów nie oczekuje :)
Lawstorant Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 Wiesz, zębatkę może i zamontujesz ALE Potrzebujesz tylnej przerzutki o pojemności 49 zębów. Nie ma takich, a już na pewno nie pod 9 rzędów. Oczywiście można kombinować i np zrobić luźniejszy łańcuch, ale jak się zapomnisz to możesz sobie zrobić coś złego. Nie dopasujesz do tego przedniej przerzutki. Musiałbyś mieć taką o zakresie 26 zębów i z dziwnymi skokami. Nie ma takich przerzutek Ja po trójmieście jeżdżę na korbie 40-32-22 i kasecie 11-36 i powiem ci, że nie brakuje mi góry. Nawet z górki dopedałować mogę jakoś do 60 km/h a zębatka 22 przydaje się, jak nie chce mi się mocno wspinać na piecki-migowo czy gdzieś indziej. Na twoim miejscu, wymieniłbym wszystkie zębatki, na własnie 44-32-22 bo wtedy przednia przerzutka będzie działać bezproblemowo. Możesz też zobaczyć ceny całej korby albo i używek. Zależy co taniej trafisz.
Opast Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Napisano 16 Kwietnia 2020 Ja na tym spokojnie pojeżdżę po okolicy, tu bardziej mi chodzi o okazję do wymiany. Ogólnie chciałem wymienić całą korbę na coś mocniejszego ale dochodzi jeszcze wymiana suportu więc trochę kasy bym na to wydał. Postanowiłem więc wymienić same tarcze, bo reszta jest w dobrym stanie, czyściłem i smarowałem, nie było śladów głębokiego zużycia. Czyli nie ma szans zastąpić tarczy 26 na 22, w takim razie czy jest sens wymieniać tarcze na niższe czy może wymienić całą korbę na coś lepszego?
Blueforce Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 Cytat Potrzebujesz tylnej przerzutki o pojemności 49 zębów. Nie ma takich, a już na pewno nie pod 9 rzędów. Oczywiście można kombinować i np zrobić luźniejszy łańcuch, ale jak się zapomnisz to możesz sobie zrobić coś złego. Nie dopasujesz do tego przedniej przerzutki. Musiałbyś mieć taką o zakresie 26 zębów i z dziwnymi skokami. Nie ma takich przerzutek Dobrze że wcześniej tych mądrości nie przeczytałem, bo mój rower by zniknął " nie ma", " nie ma". Korba 22-34-48, wymieniana najmniejsza zębatka kaseta 9 rzędów 11-34 fotki na przełożeniach skrajnych, 22-11 i 48-34, działa
MikeSkywalker Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 Masz 2 opcje: wymiana samych zębatek na inne, wymiana korby na inną. Jeśli suport jest okej, w dodatku jakiś lepszy a nie najtańsze badziewie to można w to zainwestować. Ulepszenie - to poza zmianą na korbę MTB pasowałoby pójść w korbę na Octalink/sztywną oś, do tego dojdzie suport, (klucz do Hollowtech II jak serwisujesz sam) koszta wzrosną. Z kolei jak teraz zainwestujesz w zębatki to kiedyś, jak powiedzmy padnie suport będzie można przejść na lepszą korbę, a zębatki zostaną Ci na zapas. Ważne żeby rozstaw się zgadzał. Chcesz mogę Ci sprzedać zębatki 22/32/44 w jakiejś dobrej kasie - mam komplet bo robiłem podobną operację ale w drugą stronę
SoloTM Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Lawstorant napisał: Na twoim miejscu, wymieniłbym wszystkie zębatki, na własnie 44-32-22 bo wtedy przednia przerzutka będzie działać bezproblemowo. O właśnie i to jest bdb rozwiązanie, tym bardziej, że @MikeSkywalker ma pewnie taniej komplet niż na allegro.
Lawstorant Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 @Blueforce fajnie, ale już widzę, że łańcuch na tylnej szoruje o górne kółeczko a i z przodu wygląda to tak sobie. Ja jednak lubię jak biegi zmieniają się idealnie a nie jakoś.
Opast Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Napisano 16 Kwietnia 2020 Tarczę 22 znalazłem na allegro za 12 zł, to nie jest duży wydatek aby poeksperymentować. Jak już, to wymienię całą korbę z suportem. Pomimo że są ok, to wymiana całego zębatek kompletu na nowe to koszt większy niż kupno nowej korby z nowym rozstawem zębatek. Ale jak już wymieniać to wymieniać o klasę wyżej aby posłużyło dłuższy czas.
Opast Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Napisano 16 Kwietnia 2020 4 godziny temu, Blueforce napisał: Dobrze że wcześniej tych mądrości nie przeczytałem, bo mój rower by zniknął " nie ma", " nie ma". Korba 22-34-48, wymieniana najmniejsza zębatka kaseta 9 rzędów 11-34 fotki na przełożeniach skrajnych, 22-11 i 48-34, działa Jak jest u Ciebie z wrzucaniem przerzutki na ten bieg? Czy łańcuch pracuje poprawnie jak przeskakujesz na tą zębatkę? Czy są jakieś problemy? To mnie najbardziej zastanawia i w tej chwili najbardziej mnie stopuje przed podjęciem decyzji. W sumie ten z tego biegu korzystam może z 10% ogólnej jazdy i ona jest w najlepszym stanie ze wszystkich.
Blueforce Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 Nie ma problemów przy zrzucaniu/wrzucaniu 22 z przodu, tak samo jak wcześniej z 26 chyba. Napęd się zachowuje tak samo jak z oryginalną zębatką 26. Przy zrzucaniu z 34 na 22 czuć duży przeskok pod nogami, wada i zaleta, to samo jest w napędach 2x. Ratuje, gdy nie zmienisz biegu przed podjazdem- jest to równoważne z wrzuceniem 4, 5 biegów w górę z tyłu- boli to tylną przerzutkę, gdy robisz to przy obciążeniu. Co do przekosów na zdjęciach, to by udowodnić, że da się wrzucić i tak pojechać, dobrze wiemy że przekosy nie służą łańcuchowi, w sytuacji awaryjnej jest jednak taka możliwość
Opast Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Napisano 16 Kwietnia 2020 3 godziny temu, Blueforce napisał: Nie ma problemów przy zrzucaniu/wrzucaniu 22 z przodu, tak samo jak wcześniej z 26 chyba. Napęd się zachowuje tak samo jak z oryginalną zębatką 26. Przy zrzucaniu z 34 na 22 czuć duży przeskok pod nogami, wada i zaleta, to samo jest w napędach 2x. Ratuje, gdy nie zmienisz biegu przed podjazdem- jest to równoważne z wrzuceniem 4, 5 biegów w górę z tyłu- boli to tylną przerzutkę, gdy robisz to przy obciążeniu. Co do przekosów na zdjęciach, to by udowodnić, że da się wrzucić i tak pojechać, dobrze wiemy że przekosy nie służą łańcuchowi, w sytuacji awaryjnej jest jednak taka możliwość No dobra, przemyślę jeszcze sprawę i zadecyduję czy pchać się w taką przeróbkę, czy lepiej wymienić od razu całą korbę z suportem. O to chodzi, że masz środkową zębatkę 34, a ja mam 36 więc trochę sie to różni a nie chce mieć sytuacji, gdzie przy wrzucaniu czy zrzucaniu łańcuch mi się zablokuje lub w ogóle nie będzie możliwości zmiany przełożenia.
Blueforce Napisano 16 Kwietnia 2020 Napisano 16 Kwietnia 2020 szewski błąd przy liczeniu ząbków, 22/36/48
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.