Skocz do zawartości

[kółka przerzutki] łożyska w przerzutkach Sram X01/XX1 Eagle

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Orientuje się ktoś lub ma możliwość sprawdzenia, jakie łożyska są w kółkach przerzutek SRAM X01 Eagle?

Na moich niestety oznaczenia się wytarły i nie mogę rozszyfrować.
Niestety jedno uszczelnienie uległo rozpadowi, przez co łożysko jest "otwarte na świat". ;) Same kółka są jeszcze w miarę, oryginalne kosztują grubo powyżej 100 zł, więc może uda mi się kupić same łożyska za kilka złotych.

Napisano
Teraz, wkg napisał:

Przecież Ty wymieniasz kółka od przerzutki od razu razem z rowerem :D  

Nie tym razem, chociaż chciałbym się przesiąść na fulla. :D

Tacxa widzę tylko do 11rz.

Napisano

Hmm ... ja już też trochę tęsknię za fullem. Ale nie chcę mieć roweru cięższego niż mam obecnie i to zaczyna się wszystko drogie robić.

Na razie jednak bym się wstrzymał - diabli wiedzą jakie będzie następne zarządzenie.

Napisano

Eh...ten SRAM...

Oryginalnie pakują kółka jak wyżej, czyli od GX (11.7518.089.000 - na zdjęciu wyżej), a w katalogu części zamiennych wskazują zestaw 00.7518.103.000 kosztujący 250 zł. :D
Z tego co widzę, różnią się łożyskami (albo po prostu mają inny kolor uszczelnienia...). :D

Jeśli te łożyska to 626, na Allegro są za...złotówkę! Zmierzę je w domu dla pewności i jeśli faktycznie takie siedzą w X01, to kupię sobie na zapas. ;) Są pewnie podłej jakości, ale czy tam potrzeba wodotrysków...? Nawet do  głowy by nie przyszło wydać 2000 zł na wózek i kółka Ceramicspeed...

Napisano

Zmierz rozmiar łożyska. Po wpisaniu w gugla wyskoczy Ci symbol i jak będzie się zgadzał z numerem łożysk ze zdjęcia to brać a zapas! ;)

Akurat łożyska w kółkach przerzutki w Sramie potrafią często padać pod wpływem mycia. Dlatego warto mieć parę sztuk na zapas :)

Napisano

Mierzyłem je bez wypychania z kółka (póki jeszcze w ogóle działa, nie będę kombinował) i wychodzi ~19x6x6, więc pasowałoby do 626. Oznaczenia na jednym z uszczelnień też wyglądają na coś w stylu "S626LU", ale są dość mocno wytarte. Wychodzi na to, że faktycznie są tam 626. Po drodze z pracy zauważyłem, że mam prawie pod domem sklep z łożyskami :D, może uda mi się na miejscu kupić dwie sztuki od razu nawet za te 5 czy 10 zł, a później sobie zamówię na zapas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...