Skocz do zawartości

[Cały napęd] Wymiana mtb 3x9

Wilkq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

mam MTB na kołach 26" i chcę wymienić kasetę tył, wszystkie blaty z przodu i ewentualnie łańcuch (łańcuch nie ma dużo km, więc zacznę od zębatek)

Polecicie coś 3x9 w rozsądnej cenie w klasie +- Deore?

Rowerem jeżdżę w sezonie do 100km tygodniowo myślę. Czasem do pracy czasem na krótką wycieczkę ;)

Napisano

Generalnie wymienia się parę łańcuch i kasetę. Dlaczego chcesz wymienić kasetę ?

Kasetę kup chromowaną  o zakresie takim jak masz, ewentualnie zmień na za kres który Ci opowiada. Ale to też pod warunkiem że zmieniarka to ogarnie.

Droższa kaseta zazwyczaj jest lżejsza.

Natomiast w łańcuch warto zainwestować, polecam KMC X9.

Napisano

Jaką masz korbę ? Kasetę weź shimano hg400-9, a łańcuch kmc x9 ( grey lub silver/grey ). No chyba, że stary łańcuch jest prawie nowy, a skoro tak to kasety nie trzeba wymieniać skoro na niej nie przeskakuje.

Napisano

Może być problem aby dostać rozsądną korbę 3x9 na kwadrat. Także prawdopodobnie będziesz musiał zmienić suport jeżeli wciąż jest kwadrat

Napisano

Może zamiast korby od Deore - co powiesz na Alivio? 3x9rz. + suport HTII (zintegrowana oś). Do tego tak jak @SoloTM, jeżeli chodzi o kasetę to HG400 w połączeniu z X9 od KMC wystarczy w zupełności. Kwestia czy łańcuch i kaseta nadają się już do wymiany.

Napisano

Historia jest taka, że łańcuch i blaty wymieniłem jakiś czas temu. Łańcuch jakiś shimano (9T) coś koło 60pln online dałem. A blaty na OLX chyba noname'y.

Problem jest taki, że przeskakują bardzo na tyle biegi obecnie - czyli kasetę też powinienem wymienić ale tego nie zrobiłem. Jeździłem na biegu, który nie przeskakiwał...

Teraz jako, że sezon się zaczyna już nie chcę kombinować tylko wszystko co trzeba wymienić i mieć na chwilę spokój.

Osprzętu całego nie znam i nie mam przy sobie roweru (rower kupiłem używany, a na częściach się nie znam niestety) ale korba to chyba SLX. Suport wymieniałem też więc to na pewno hollowtech II.

Z tego co widzę to w sklepach są całe korby, ale uważam że nie potrzebuję nowego ramienia(? nie wiem czy tak to można nazwać). Może mnie oświecicie jak to jest? Czy ludzie zawsze kupują całe korby?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)

Napisano

Sa blaty. Wcale nie drogie. Wymieniać trzeba gdy zużyte lub krzywe. A na zdjęciu wydaje mi się, że przerzutka przednia jest krzywo ustawiona. Nie równoległe do zębatek. Mogę się mylić. Z góry byłoby widać.

• Mod Team
Napisano

Przy tanich korbach opłacalność wymiany zębatek jest bliska zeru. Lepiej kupić w takim przypadku nową korbę.

Co do przerzutki też mam takie wrażenie, że jest krzywo, ewentualnie perspektywa zdjęcia przekłamuje.

Napisano

@Wilq, Ty już chyba masz korbę ze zintegrowaną osią, bo na zdjęciu wydaje się, że widzę zewnętrzne łożysko. Jeśli tak, to masz dobrą korbę i warto ją zostawić, kup tylko tarcze i to te, które są zużyte. Byleby to były tarcze klasy Alivio (wystarczy, jest cięższa, bo stalowa ale wytrzymalsza i tańsza) lub Deore (pod BCD 104 blat i środkowa). Naprawdę nie są drogie.

Kasetę sobie kup jakąś HG4000 9s  np. 11-34t i do tego łańcuch np. KMC X9 i śmigaj. Dobry napęd 3x9 jest dobry :). Do tego polecam dokup tarczę NarrowWide np. Ekfan 32T i czasem przerób sobie dla edukacji napęd na 1x9. Warto spróbować, 26" może nieprzyszłościowy rozmiar, ale nie umarł.

@SerQ, z tymi nowymi korbami Alivio ze zintegrowaną osią trzeba uważać, bo mogą wymagać ramy boost i przedniej przerzutki pod boost.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...