Patix1337 Napisano 5 Marca 2020 Napisano 5 Marca 2020 Witam Posiadam naped 1x10 z blatem narrow wide. Jezdze glownie na biegach 7-10. Zaobserwowalem, że łańcuch na najwyzszym przelozeniu jest odchylony w prawo wzgledem korby. I teraz pytanie czy należy ustawić linię łańcucha tak aby łancuch był prosty na tych wyższych przełożeniach, na których często jeżdże, czy jednak zostawić jak jest? Dodam, że napęd jest cichy i nie ma z nim żadnych problemów.
Gość Napisano 5 Marca 2020 Napisano 5 Marca 2020 Nie rób tego. Jak dojdzie do sytuacji że będziesz musiał wrzucić na niskie przełożenie, to albo się to nie uda, albo łańcuch zacznie stawiać ogromny opór.
Patix1337 Napisano 5 Marca 2020 Autor Napisano 5 Marca 2020 Mam 32T i tak według mnie to za mało, planuje kupić 34T. Co sie stanie z linią łańcucha po zmianie na większy blat? Aktualnie mam 32T i linia prosta na 5 przełożeniu.
Gość Napisano 5 Marca 2020 Napisano 5 Marca 2020 Ale zaraz przez biegi 7-10 rozumiesz najmniejsze zębatki na kasecie? Jeśli tak to większy blat - wtedy będziesz jeździł na środku kasety i poprawi ci się linia.
Patix1337 Napisano 5 Marca 2020 Autor Napisano 5 Marca 2020 Tylko teraz pytanie czy śruby z 32T beda pasowac na 34T? Czy to nie robi roznicy? I jak dużą różnice odczuje po zmianie (ile mi ,,zniknie" niższych przełożen)
Gość Napisano 5 Marca 2020 Napisano 5 Marca 2020 @wkg dobrze napisałeś, bo pytanie brzmi: 13 minut temu, Patix1337 napisał: Co sie stanie z linią łańcucha po zmianie na większy blat? Aktualnie mam 32T i linia prosta na 5 przełożeniu. A co ma się stać? Nadal będzie to samo. Tylko przełożenie twardsze. Ja bym się tak nie rozpędzał z tymi blatami, bo łańcucha zaraz zabraknie... 3 sezony przelatałem na 1x9 i 1x10. Teraz zaczynam 4 sezon na takim zestawieniu. Jeżdżę na podobnym skosie co autor. No i co? No i nic. Skoro napęd działa sprawnie i cicho, to co tu zmieniać? Polecacie większy blat, tylko nikt sobie nie zadał pytania co taka zmiana niby da, oprócz tego że łańcuch będzie nieco bardziej prosto, a autor będzie miał ograniczoną ilość biegów, bo noga nie ogarnie. Gdyby pytanie brzmiało, co zrobić bo jeżdżę na przełożeniu 1x10 i kręcę jak chomik, to wtedy można gdybać...
SoloTM Napisano 5 Marca 2020 Napisano 5 Marca 2020 Jeśli w napędzie 1x10 łańcuch idzie w linii prostej gdy mamy bieg 5. Czyli cztery większe koronki puste i 5 mniejszych to pytanko co to za korba. Bo dla napędu 1x, linia łańcucha dla korb Shimano to 50,4 mm ( 50 mm dla fc-m7000 ) więc łańcuch powinien być prosty gdy jest bliżej mniejszych koronek kssety niż na środku ( nie mówiąc już o tym, że bliżej większych )
wkg Napisano 5 Marca 2020 Napisano 5 Marca 2020 6 minut temu, skom25 napisał: A co ma się stać? Nadal będzie to samo. Tylko przełożenie twardsze. No niby tak ale przecież przełożenie będzie inne Nikt nie zmieni kadencji ani nikomu nagle nie wzrośnie FTP od zmiany blatu o pół przełożenia. Także w praktyce linia się zmieni 10 minut temu, skom25 napisał: Gdyby pytanie brzmiało, co zrobić bo jeżdżę na przełożeniu 1x10 i kręcę jak chomik, to wtedy można gdybać... Trochę tak brzmiało, bo pytający jeździ na najmniejszych koronkach - tak wynika z pierwszego (niezbyt precyzyjnego) posta.
Gość Napisano 5 Marca 2020 Napisano 5 Marca 2020 Teraz, wkg napisał: Także w praktyce linia się zmieni Nie, nie zmieni się. Nawet jak wsadzisz blat 50T i będziesz jeździł na 5 biegu, to linia będzie taka sama. Zmieni się przełożenie z którego będzie korzystał autor, a co za tym idzie, linia łańcucha Tyle że nie widzę ani słowa żeby autor wspomniał że ma za miękko/ twardo. Po prostu z pierwszego posta autora wiele nie wynika. Napęd działa, jest cichy, przełożeń nie brakuje. Nie padło nawet stwierdzenie że obawia się o przyspieszone zużycie łańcucha. Więc o czym tu rozmawiamy?
wkg Napisano 5 Marca 2020 Napisano 5 Marca 2020 Spoko. Zmieni blat więc i zmieni bieg. Na bank Facet chce mieć bardziej twardo ale martwi się o linię łańcucha na nowym przełożeniu spowodowanym nowym, większym blatem. Proste
Patix1337 Napisano 6 Marca 2020 Autor Napisano 6 Marca 2020 14 godzin temu, skom25 napisał: @wkg Gdyby pytanie brzmiało, co zrobić bo jeżdżę na przełożeniu 1x10 i kręcę jak chomik, to wtedy można gdybać... Tylko tak właśnie jest. Gdy pojawi się górka to przy 40km/h przydałyby się jeszcze z 2 biegi a tak to kręcę jak chomik. 11 godzin temu, wkg napisał: Facet chce mieć bardziej twardo ale martwi się o linię łańcucha na nowym przełożeniu spowodowanym nowym, większym blatem. Proste Dokładnie. Chce zmienić blat na 34T i zastanawiam się, czy po tej zmianie poprawi mi się linia łańcucha na najczęstszych przełożeniach i zmiejszy zużycie łańcucha.
Gość Napisano 6 Marca 2020 Napisano 6 Marca 2020 Użyj tego: http://gears.mtbcrosscountry.com/#26I1I1 Obawiam się że 2 zęby to może być za mało, żeby poczuć większą różnicę. Jak znowu wsadzisz 36T, to będzie za twardo na podjazdach. No i pytanie czy łańcucha starczy... Co do otworów pod mocowanie zębatki, to jeżeli BCD się zgadza, to będzie pasować, zwłaszcza w obrębie jednego producenta. Upewnij się tylko że zębatka ma kształt który będzie pasował do korby. Przy BCD 96 dochodzi jeszcze kwestia symetrycznych i niesymetrycznych otworów. Czyli jeżeli masz producenta X 32T, to takie samo 34T będzie pasowało na 99,9% Jeżeli masz producenta X a chcesz zmienić na Y, to musisz się upewnić co do punktów powyżej.
Patix1337 Napisano 6 Marca 2020 Autor Napisano 6 Marca 2020 Najprawdopodobniej zrobię tak, że jak wyjeżdżę tę zębatke(co stanie sie szybko bo ta jest z aliexpress od deckasa) to kupie nową większą -34T
wkg Napisano 6 Marca 2020 Napisano 6 Marca 2020 6 godzin temu, Patix1337 napisał: zmniejszy zużycie łańcucha. To na pewno. Raz, że będzie przenosił mniejsze siły a dwa, że większy kąt opasania. Tyle, że faktycznie zmiana o 2 ząbki będzie ledwie zauważalna. To nieco ponad 6 procent - pół biegu. A często używasz największej koronki z tyłu ? Czy dobrze odczytałem, że pod górkę brakuje Ci z 2 biegów, chciałbyś bardziej miękko ?
SoloTM Napisano 6 Marca 2020 Napisano 6 Marca 2020 Przy kole 29 ( opona 2,25 ) 32 na 34 to jakieś 2-2,5 kmh szybciej przy kadencji 90 obrotów.
Patix1337 Napisano 6 Marca 2020 Autor Napisano 6 Marca 2020 8 minut temu, wkg napisał: A często używasz największej koronki z tyłu ? Czy dobrze odczytałem, że pod górkę brakuje Ci z 2 biegów, chciałbyś bardziej miękko ? Chyba się nie zrozumieliśmy :d Chodzi o to, że brakuje mi z 2 wyższych biegów (z górki na 10 nie wyrabiam jak jade 45 i przydały by się kolejne 2). Tylko obawiam się, że skoro 34T to mała zmiana to blat 36T nie wiem czy zmieści się przy ramie :/
wkg Napisano 6 Marca 2020 Napisano 6 Marca 2020 Czyli nie potrzebujesz miękko. To włóż największy jaki wejdzie
Patix1337 Napisano 6 Marca 2020 Autor Napisano 6 Marca 2020 Teraz, wkg napisał: To włóż największy jaki wejdzie No tak tylko jak teraz sprawdzić, który największy się zmieści. Odległość zmierzyć?
wkg Napisano 6 Marca 2020 Napisano 6 Marca 2020 Taki mądry to nie jestem. Ja w takich przypadkach albo patrze na oko albo kupuje kilka i zwracam to czego nie założę ;D
Patix1337 Napisano 6 Marca 2020 Autor Napisano 6 Marca 2020 To umie ktoś obliczyć ile zmiana z 32T na 36T da biegów?
Patix1337 Napisano 6 Marca 2020 Autor Napisano 6 Marca 2020 Tak teraz myślę, co by było gdybym zakrecil przedni blat po prawej stronie mocowania(aktualnie mam po lewej)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.