Skocz do zawartości

[3500 zł] Cube Analog vs Attention vs Rockrider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć i czołem!

Temat w zasadzie wyczerpuje główny sens założonego przeze mnie wątku.

Jestem po przeczytaniu dziesiątek dyskusji i finalnie zdecydowałem, że będę wybierał pomiędzy tymi trzema modelami. Bardzo prosiłbym o odniesienie się stricte do tego 'rowerowego' pojedynku. Budżet, jakim dysponuję to +/- 3500 zł i chciałbym wybrać pomiędzy: Cube Analog / Cube Attention / Rockrider XC 50. Ograniczam się tylko do tych trzech modeli, ponieważ mogę je obejrzeć i wypróbować w moim mieście (nie muszę jechać za rowerem kilkadziesiąt kilometrów), a konkurencja w podobnym przedziale cenowym, oferuje rowery na gorszych komponentach.

Co Waszym zdaniem przemawia za poszczególnym modelem? Różnią je detale, ale na coś się zdecydować trzeba. Dodam może, że oczekuję roweru, który wystarczy mi na wiele lat. Będę go używał do jazdy typowo rekreacyjnej (ścieżki rowerowe, park, las, okazjonalnie single track).

Drodzy Forumowicze, radźcie! :)

Napisano

Pewnie chodzi o deca z napędem 1x12 https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-50-29-id_8575904.html
Jeśli napęd 1x12 tobie pasuje, to dec wygrywa z cube analog amortyzatorem( powietrze, sztywna os zamiast qr), osią 12mm z tyłu zamiast qr, i kształtem ramy przy lańcuchu- dalej od niego, może nie będzie tak bardzo uderzać.

Główna zaleta cube attention to przerzutka z przodu, większy zakres, mniejsze skoki miedzy przełożeniami, jeśli to nie jest niezbędne, to bierz deca ze wzlędu na wyż. wym. zalety.

decathlon ma:  hamulce tektro niepodany model vs podstawowy shimano w cube, nie wypowiadam się

manetka do blokady amorka była wg. pewnej recenzji mało ergonomiczna

wg. danych ma masę 12.8 kg, ~ 1kg mniej niz analog

Napisano

Dziś w sklepie stacjonarnym dowiedziałem się, że sprzedaż cube`a analog jest wstrzymana. powodem są rzekome problemy z napędem... też brałem go mocno pod uwagę. i cały misterny plan............... 

Napisano

Tak naprawdę na tą chwilę zawężam krąg zainteresowań do dwóch modeli. Cube Attention 2020 vs Cube Attention SL 2019. Realna cena praktycznie ta sama.

https://allegro.pl/oferta/rower-cube-attention-sl-29-2019-rama-19-8931023559#

https://allegro.pl/oferta/rower-cube-attention-29-2020-rama-19-gratis-slask-8860363031

Mam możliwość 'obmacać' stacjonarnie oba modele z 2020 roku (SL z 2019 wymiarami się praktycznie nie różni).

No więc pytanie... który? :)

Napisano

Ehh.. pytasz i odpisuję, że rockrider xc 50 i dlaczego..

z tych dwóch lepszy model 2019

bo ma korbę  36x22T, ( większu pożytek przez większą różnicę niż 36 26 )i RockShox Recon Silver TK SoloAir, 100mm, PopLock,

oprócz tego to nie widzę większych różnic w modelach

Napisano

Blueforce - bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i uwagi dot. Rockridera, ale po rozmowach z kilkoma sklepami, okazało się, że wspomniane wyżej modele są do dostania za ~3200 zł, więc mamy 500 zł różnicy, a to już dla mojego portfela naprawdę bardzo sporo. 

Prawdopodobnie zdecyduję się na Attention SL 2019.

Napisano

Jeżdżę na Cube Analog 2019 od ponad roku. Generalnie jak na moje potrzeby jest ok - jeżdżę w okolicach pod warszawskich lasów wiec teren nie zbyt wymagający. Jedynie nie podoba mi się to, że już zajechałem przednią manetkę zmiany biegów (jest tam altus) a przejechałem ok 700km - rower obecnie w serwisie gwarancyjnym także przy okazji wkrótce będę mógł doświadczyć obsługi po sprzedażowej generalnego dystrybutora marki CUBE na Polskę

Napisano

Cóż za kosmiczny wątek :D

Cube i RR to rowery o zupełnie różnej geometrii - Cube jest krótki i wysoki. Wiele osób czuję się  na nim jak na dziecinnym rowerku. RR bardziej sportowy.Trzeba się przymierzyć. Masz długie nogi czy relatywnie krótkie ? 

Napęd, osprzęt i inne duperele  to rzecz trzeciorzędna.

Napisano

Przyznam szczerze, że moje oczekiwania nieco ewoluowały.

Cube Attention SL w zasadzie mi odpowiada, ale... żadna rama nie jest idealna. Rama 19" jest dobra, jeżeli chodzi o wysokość (mam te kilka cm zapasu do klejnotów), ale wydaje się być zbyt krótka. Z drugiej strony rama 21'' na długość jest już OK, ale praktycznie na niej siedzę.

W związku z tym - planuję sprawdzić Kellys Gate 50 2019.

Napisano

Niby tak, ale geometria Rockridera jest już chyba mega agresywna. A ja jednak nie planuję startować w zawodach, tylko jeździć rekreacyjnie po okolicy + dolnośląskie single tracki. Kellys Gate nie jest chyba aż tak 'agresywny'.

Napisano
W dniu 3.03.2020 o 22:58, Mistral napisał:

Będę go używał do jazdy typowo rekreacyjnej (ścieżki rowerowe, park, las, okazjonalnie single track).

Myślałem, że takie są założenia.

Napisano

Mam Attention w wersji karbon od paru ładnych lat. Jeździłem na nim mając 150kg i jeżdżę majac 120kg. Rower mnie nigdy nie zawiódł a miałem na nim dwie wywrotki, w tym jedną zakończoną 13 szwami na kolanie. Nic złego nie mogę powiedzieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...