Gość Napisano 12 Lutego 2020 Napisano 12 Lutego 2020 Cześć, mam MTB Gianta, którego przerobiłem na potrzeby mojej lubej na gravela (sztywny wideł, opony bardziej na szutry). Zastanawiam się jeszcze nad zmianą obecnego napędu 2x10 na 1x10 lub 1x11. Po co... w sumie dla jeszcze większego uproszczenia całości - im mniej fanaberii tym lepiej. Rower ma być na luźne wypady tu i tam, bez jakichkolwiek sportowych akcentów. Obecnie jest: Korba: M785 z blatami 38/26 (BCD104) Kaseta: 11-36 Przerzutka tył: M786 SGS No i tutaj kilka moich pytań: 1. Czy na obecną korbę można wrzucić blat narrow wide BCD104 i... tyle? W sklepach nie ma problemu takie dostać, ale pytanie czy wystarczy zdemontować oba obecne, wrzucić jeden i tyle - jak tu wygląda kwestia dokręcenia, śrub itd (oczywiście śruby mam). Myślałem o blacie 30T. UPDATE: tutaj widzę, że sporo blatów ma gotowe, nagwintowane gniazda. Wydaje się więc, że mogę spokojnie zamontować i niczym się nie przejmować. 2. Czytałem o wrzucaniu kaset 11-42 na tą przerzutkę i tutaj jedni radzą użycie adaptera, inni użycie przerzutki SLX M7000 aby w razie czego mieć od razu kompatybilność na przyszłość - w sumie dobra myśl... chyba że od razu iść w 11s i nie kombinować. Ten jeden bieg więcej nie jest jakoś mega potrzebny, ale kwestia działania tej przerzutki to średnia sprawa. Na połączeniu 30-36 byłoby nieco za ciężko pewnie w niektórych sytuacjach. 30-42 byłoby za to nawet lżejsze niż obecne minimum, wiec wydaje się ok. Oczywiście jak macie jakieś inne pomysły to dawać dawać
Alsew Napisano 12 Lutego 2020 Napisano 12 Lutego 2020 Teraz, lukasamd napisał: Na połączeniu 30-36 byłoby nieco za ciężko pewnie w niektórych sytuacjach. A 30x11 było by sporo za lekkie w wielu sytuacjach, w rowerze a'la gravel. Dla Shimano m786 kaseta 11x40 to absolutny max jeśli ma to działać w miarę poprawnie. No i pod blat NW do korby 2 rzedowej trzeba by dac jakies dystanse dla poprawy linii łańcucha.
Gość Napisano 12 Lutego 2020 Napisano 12 Lutego 2020 Hm, no fakt, to nie jest super mocne przełożenie. Ja go testowo oblatując po zmianach po mieście często jeździłem na 38-11, ale jednak jestem nieco wytrenowany, luba dopiero zaczyna. Inny wybór to 36 przód, ale wtedy już na tyle koniecznie 46, ale to oznacza, że musowo przeskakuję na 11s... a i nawet takie 36-46 daje cięższe przełożenie niż 26-36.... Hm.. wychodzi na to, że lepiej nie ruszać niczego? Patrząc czysto racjonalnie: i od góry i od dołu obecnie jest lepiej, do tego mniejsze skoki na kasecie niż przy kasetach 42/46 (nawet przy 11s), a przerzutki działają świetnie.. Coś kusi ten 1x, ale w sumie myśląc "na trzeźwo" fakt faktem, nieco wydaje się bezsensowną zmianą.
woojj Napisano 12 Lutego 2020 Napisano 12 Lutego 2020 ....dodam moje 3 grosze w temacie. Jeśli chodzi o gravelowe tematy to przełożenie 1:1 jest już dość miękkie. Rower jest lżejszy i łatwiej pokonuje podjazdy. Koła 28 mają mniejszą śrenicę niż 29. Chyba że twoja okolica jest mega pagórkowata. Moim zdaniem 36x11-40 to jest miękko na szutry. Chm....załóż na próbę kasetę 10rz deore 11-42 powinna spokojnie starczyć nawet na damską nóżkę. Choć pewnie wyjdzie w praniu...tzn w jeździe.
SoloTM Napisano 12 Lutego 2020 Napisano 12 Lutego 2020 Korzystając z okazji zapytam, przerabiając 3x10 na np. 1x10 wkładam koronkę NW w miejsce środkowej i teraz pytanie. Jeśli bez podkładek ( robiących za największą koronkę korby ) to jak dlugie muszą być kominy ? Jakiego wymiaru szukać ? /edit chyba znalazłem
Gość Napisano 12 Lutego 2020 Napisano 12 Lutego 2020 @woojj rower jest na kołach 27,5" i obecnie oponach gravelowych 650x47. W założeniach chcemy czasami wyskoczyć np. w Izery (Jakuszyce, Świeradów - ale bez tamtejszych singletracków), więc górki też mogą być, oczywiście tylko przy wyjazdach. Jak najbardziej mogę próbować z tym 11-42, ale nie wiem, czy przerzutka da sobie z tym radę. Wiem, że można zastosować GoatLink: https://allegro.pl/oferta/wolf-tooth-lacznik-goatlink-10s-shimano-7387773080 Nie wiem jednak, jak to działa w praktyce i czy nie będzie tylko ślepym zaułkiem.
Lawstorant Napisano 12 Lutego 2020 Napisano 12 Lutego 2020 Deore M6000-GS obsłuży nawet 11-46 od sunrace (10rz). Ten goat link chyba jest przydatny póki shadow miał piwot wózka na górnym kółku ale już M6000-GS ma przesunięty piwot, żeby obsługiwać duże kasety. Z drugiej strony ja modyfikuję rower od potrzeby to i mam 3x10 bo potrzebuję napędu do wszystkiego. Przedni side-swing działa na tyle dobrze, że nie mam większych problemów z zabawą biegami, ale tutaj to bardziej zależy od tego jak twoja partnerka ogarnia zmianę biegów.
Dokumosa Napisano 12 Lutego 2020 Napisano 12 Lutego 2020 M786 nigdy nie będzie działała poprawnie z kasetą 11-46 (również z goat linkiem). Jak chcesz użyć korby 2x do 1x to pod blat musisz zastosować podkładki (2-3mm) czyli również dłuższe kominy. Jeśli okazjonalnie będzie jazda w jakimś terenie to zostasiłbym 2x bo na dobrą sprawę przechodzac na 1x coś tracisz a niewiele (w przypadky takiego roweru) nie zyskujesz .
woojj Napisano 12 Lutego 2020 Napisano 12 Lutego 2020 2 godziny temu, SoloTM napisał: Jeśli bez podkładek ( robiących za największą koronkę korby ) to jak dlugie muszą być kominy ? Jakiego wymiaru szukać ? /edit najłatwiej wziąć śruby (kominy) z haka przerzutki. Ja takich używam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.