ZX_agent Napisano 8 Lutego 2020 Napisano 8 Lutego 2020 Witam! Po przeserwisowaniu przerzutki i przykręcenia jej do haka jadąc po większych nierównościach słyszę nawet mocno obijający łańcuch (na schodach to już szkoda gadać). Kupuję za kilka dni osłonki neoprenowe, ale przed serwisem przerzutki NIC nie było słychać. Czy może to kwestia za słabo napiętej sprężyny? Jeżeli tak to wystarczy po prostu przekręcić cały wózek o jeszcze jeden obrót? Proszę o pomoc. Pozdrawiam! Dodam jeszcze, że mam napinacz łańucha
BMXdoPieca Napisano 8 Lutego 2020 Napisano 8 Lutego 2020 A sprzęgięłka podczas serwisu nie przełączyłeś tak że nie działa?
BMXdoPieca Napisano 8 Lutego 2020 Napisano 8 Lutego 2020 A zahaczyłeś takim bolcem o hak przerzutkę przy montażu? (Daje przykład na napinaczu ss bo innego zdjęcia nie mogę znaleźć ale zasada taka sama)
ZX_agent Napisano 8 Lutego 2020 Autor Napisano 8 Lutego 2020 Sory, źle sprecyzowałem. Odkręciłem przerzutkę i hak od ramy (mocno zapieczone).
BMXdoPieca Napisano 8 Lutego 2020 Napisano 8 Lutego 2020 Odkręciłeś przerzutkę a potem hak od ramy czy jak bo już nie czaje przez to jak piszesz xD
Lawstorant Napisano 8 Lutego 2020 Napisano 8 Lutego 2020 Serwisowałeś przerzutkę? Wyciągałeś sprężyny? Możliwe, że za mało napiąłeś sprężynę przy składaniu.
ZX_agent Napisano 8 Lutego 2020 Autor Napisano 8 Lutego 2020 Tak wyciągałem sprężyne napinającą wózek 56 minut temu, BMXdoPieca napisał: Odkręciłeś przerzutkę a potem hak od ramy czy jak bo już nie czaje przez to jak piszesz xD Hak z przerzutką od ramy, tyle Właśnie o to mi chodzi, czy mogę lub mam ją napiąć jeszcze bardziej
BMXdoPieca Napisano 8 Lutego 2020 Napisano 8 Lutego 2020 Teraz, ZX_agent napisał: Hak z przerzutką od ramy, tyle Ok, to jest konkretna informacja. Zobacz jak wygląda sprężyna
ZX_agent Napisano 8 Lutego 2020 Autor Napisano 8 Lutego 2020 Sprężyna w idealnym stanie, prosta i posmarowana przed włożeniem Może inaczej, zatopiona w smarze
BMXdoPieca Napisano 8 Lutego 2020 Napisano 8 Lutego 2020 Teraz, ZX_agent napisał: Może inaczej, zatopiona w smarze To wcale nie dobre, zauważ że podczas jazdy przerzutka to jeden z elementów do którego najchętniej błoto dociera. Topiąc ją w smarze tylko mu to ułatwiasz
ZX_agent Napisano 8 Lutego 2020 Autor Napisano 8 Lutego 2020 Na chwilę obecną nie jeżdże i nie zamierzam jeździć w jakiś błotnistych i ciężkich warunkach, raczej suche warunki, poza tym taka przerzutka jest raczej dobrze uszczelniona bo jak ją otwierałem to wcale nie było tam dużo syfu
BMXdoPieca Napisano 8 Lutego 2020 Napisano 8 Lutego 2020 Nieważne gdzie jeździsz, moment zalepisz Jak masz ht to podnieś maksymalnie rolkę napinacza i skróć łańcuch na maxa. W fullu podobnie tylko nie możesz skrócić za bardzo bo zerwiesz przy ugięciu zawiesznia
Davi_Serwis Napisano 8 Lutego 2020 Napisano 8 Lutego 2020 Po co Ty tą sprężynę nasmarowałeś? Jak ją wyciągnąłeś to był tam smar? Tą sprężynę się ciężko zakłada, możliwe, że o jeden raz za mało skręciłeś. Po za tym X0 to przerzutka, która ma mega napinacz. Był taki okres przed przełącznikami sprzęgieł, że rowery z Shimano miały dodatkowy napinacz, a ze Sramem nie. W ogóle po co Ty ten rower ciągle rozbierasz?
ZX_agent Napisano 9 Lutego 2020 Autor Napisano 9 Lutego 2020 Tak, była nasmarowana, mam fulla i to jest oryginalny łańcuch od nowości. Kurcze zadałem tylko pytanie czy mam ją bardziej napiąć i tyle. Rozebrałem, ponieważ z zewnątrz była mega brudna i rzęziła przy połączeniu wózka z komorą sprężyny. Ogólnie mogę odgiąć wózek bez używania większej siły, także napnę go bardziej. Dobra, znalazłem owners manuala z 2010 roku, ale to to samo co 2008 i tam jest coś o tym napisane.
Mod Team michuuu Napisano 9 Lutego 2020 Mod Team Napisano 9 Lutego 2020 2 minuty temu, ZX_agent napisał: napnę go bardziej. I usuń smar ze sprężyny.
Mod Team michuuu Napisano 9 Lutego 2020 Mod Team Napisano 9 Lutego 2020 Nie będziesz miał przyklejonego piasku po pierwszym wyjeździe.
ZX_agent Napisano 9 Lutego 2020 Autor Napisano 9 Lutego 2020 Pisałem już że w samej KOMORZE i SPRĘŻYNIE nie było dużo brudu w porównaniu z resztą przerzutki. Zrobimy tak, dam smaru MAŁO. Krakowskim targiem
Mod Team michuuu Napisano 9 Lutego 2020 Mod Team Napisano 9 Lutego 2020 Nie mam zamiaru nikogo nawracać ale tam smar niczemu nie służy.
Lawstorant Napisano 9 Lutego 2020 Napisano 9 Lutego 2020 Ja nie wiem co wy macie z tą sprężyną naciągającą. Przecież to jest schowane. Smar w niczym nie przeszkadza (no może w złapaniu tej sprężyny, żeby ją napiąć).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.