Sary Napisano 3 Lutego 2020 Napisano 3 Lutego 2020 Witam, chciałbym kupić gravela Cube Nuroad Pro 2020. Mam 170cm wzrostu, w przekroku ok. 78cm. Będę jeździł tylko w butach MTB Shimano ME3. Prośba o pomoc w doborze rozmiaru ramy. W większości sklepów polecają mi rozmiar 53, ale zdarzyło się też 50 i 56. Nie chciałbym żeby wcisnęli mi za mały, bądź za duży rower i stąd parę pytań do Was. Który rozmiar będzie dla mnie najlepszy? Na co zwrócić uwagę podczas przymierzania? Jak to jest w rzeczywistości z rozmiarówką Cuba i który będzie odpowiadał standardowej S (52)? Poniżej link do opisu roweru: https://www.cube.eu/en/2020/bikes/road/cyclocross-gravel/nuroad/cube-nuroad-pro-blacknsharpgreen-2020/
goTomek Napisano 4 Lutego 2020 Napisano 4 Lutego 2020 56 to na pewno nie. Ja przy wzroście 174, przekrok 81 mam Cube Attaina rozmiar 53 i jest idealnie, a to wg opisu ta sama geometria: "geometry is based on the comfort, stability and agility of our Attain road series, but the sizing is the same as our Cross Race bikes". Choć jak patrze na cyferki to jednak rozmiary ciut inne, Nuroad jest troche "dłuższy", więc raczej tym bardziej 56 będzie za duży. Natomiast 50 prawdopodobnie będzie za mały, ale bez przymiarki raczej się nie obejdzie.
pekaes Napisano 4 Lutego 2020 Napisano 4 Lutego 2020 176 i 79 przekroku. 53 wydawał mi się przymały (rura podsiodłowa 50) a 56 przyduży. W końcu kupiłem co innego... Wydaje mi się, że 53 powinien być ok przy takim przekroku. 56 moim raczej nie. Wg jednej z aukcji na Alle 53 ma przekrok 771 natomiast 56 - 801.
Strek Napisano 17 Kwietnia 2021 Napisano 17 Kwietnia 2021 Ceny poszybowały pewnie od ostatniego posta w górę ale odgrzeje temat załączając zestawienie geometrii Cube Nuroada Pro roczników 2020 i 2021 w rozmiarze ramy 56. Czy sądzicie że zmiany geometrii ramy jakie wprowadził producent poprawią właściwości tego modelu i tym samym zrekompensują w pewien sposób wyższą cenę ?
Mihau_ Napisano 17 Kwietnia 2021 Napisano 17 Kwietnia 2021 Ale jakie "właściwości" miałyby poprawić? Jeden chce bardziej agresywnie a drugi wycieczkowo Wydłużony tylny trójkąt bo pewnie opony w większym rozmiarze na wysokość się nie mieściły a poza tym różnice zupełnie nieistotne. W teorii minimalnie zwiększyła się baza kół więc rower byłby stabilniejszy ale tych kilku milimetrow nie da się wyczuć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.