Skocz do zawartości

[Cross do 3000zł] Romet Orkan

Peter22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, planuję zakup drugiego roweru, który będzie przeznaczony do robienia tras 50-150 km, zarówno asfalt jak i leśne ścieżki i szutry. Na co dzień będę jeździć na obecnym rowerze - Romet Rambler 4.0 2013. Zakup planuje dlatego, ponieważ na obecnym ciężko mi się robi trasy powyżej 100 km. Moja waga 70 kg, wzrost 177 cm. Na razie biorę pod uwagę głównie Romety Orkan oraz Unibike Viper GTS. W przypadku Rometa znalazłem informacje, że roczniki 2016 i 2017 miały amortyzator powietrzny - AIR. W związku z tym mam pytanie, czy lepiej w takim razie celować w rocznik 2016, a jeśli tak to 5.0 czy o wiele tańszy 4.0.? Niestety rocznika 2017 nie znalazłem do kupienia nigdzie. Czy może nie patrzeć na amortyzator i celować w nowe roczniki 2019 lub 2020 z obecnego katalogu Rometa? Bardzo proszę o doradzenie co by było najlepszą opcją oraz ewentualnie o inne propozycje do 3000 zł.

Unibike Viper GTS 2019

Romet Orkan 4.0 2016

Romet Orkan 5.0 2016

Romet Orkan 6.0 2020

Romet Orkan 7.0 2020

Napisano

Orkan 5 z 2016 ma o klasę lepszy napęd i hamulce od 4ki ale biorąc pod uwagę cenę brałbym 4kę . Tylko upewniłbym się czy amor jest powietrzny . Niby ten sam ale w 5 napisali że air , a w 4 nie . ? Rowery z 2020 wyglądają mniej korzystnie , szczególnie jeśli wziąć pod uwagę ceny . 6ka ma inną korbę , przełożenia będą bardziej miękkie , terenowe . Jeśli jeździsz w konkretnych górach to może być argument za .  7ka ,,broni się " rozmiarówką  ma mniejsze ramy ale myślę że przy twoim wzroście 19" będzie ok . Gdybyś chciał kupować 7kę ( tzn wydać tyle kasy ) to moim zdaniem lepiej popatrzeć najpierw na Gianta z 2019 . O ile napęd 2x10 da ci odpowiednie przełożenia . https://www.forumrowerowe.org/topic/241843-do-3000-cross/  tu jest temat i rower https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-1-disc .

Napisano

Dzięki za porady, a jeśli by się okazało, że w Orkanie 4 2016 jest rzeczywiście AIR to chyba opłacałoby się go wziąć kosztem tegorocznych Orkanów oraz tego Gianta? W konkretnych górach nie jeżdżę, moim celem jest robienie 100 km ze średnią prędkością 24-25 km/h.

Napisano

Z tego co kojarzę, to Orkan 4 nie ma amortyzatora powietrznego, tym bardziej, że nie wspomnieli o tym przy Orkanie 4 a przy 5 już tak. Jeśli tak naprawdę jest, to lepiej wziąć Orkana 5.

Napisano

Gdybym miał wydać 2,8 kzł na rometa to mocno zastanawiałbym się nad przecenionym giantem 2019 .  Nie chodzi o osprzęt czy prestiż :) tylko o geometrię .

Romet ma typowa geo crossówki z przed kilku lat . Giant jest podobny do współczesnych rowerów MTB .  Rozmiar M ( dla ciebie ) ma niższą ale dłuższą  ramę i łagodniejszy kąt główki ( jest też lżejszy ) . Czyli będzie miał bezpieczniejszy przedkrok , a pozycja będzie bardziej wyciągnięta .  To nie jest lepsza geometria tylko inna . Sam musisz zdecydować która bardziej będzie ci odpowiadać . Ideałem była by przymiarka ale zmierzenie starego roweru też pomoże .

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Coraz bardziej skłaniam się jednak ku temu Giantowi Roam 1 Disc 2019. Pojadę go obejrzeć w salonie i może uda się odbyć jakąś jazdę próbną. Liczę też, że uda się go kupić za minimalnie ponad 3000 zł. Poradźcie proszę jeszcze, który Romet Orkan z tego albo zeszłego rocznika będzie porównywalny sprzętowo do tego Gianta? Bo do salonu Rometa też się pewnie przejdę dla porównania.

Napisano

A nie chcesz Radona (te same ramy co Cube) nowego na osprzecie SLX 3x10 na powietrzym Rock Shox Paragon z Gwarancją bijącego o głowe wszystkie wyżej rowery za 3000 zł ? Jakbyś był zainteresowany pisz priv wyśle foty :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...