Skocz do zawartości

[GX Eagle] Uszkodzony ząbek

oalan1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam tak jak na filmiku.  Myślałem że nowy łańcuch jest za długi.  Potem założyłem znowu stary a ewidentnie widać że ząbek z wyższego biegu zahacza o łańcuch.  Kaseta do wymiany ? Na trenażerze mam NX i nic takiego nie słychać.  Jeszcze jedno pytanie.  Czy na bębenek na którym mam kasetę gx, wejdzie mi kaseta nx?

Napisano

Nagle.  Ale na nx wszystko jest ok.  Inne koronki też dają radę.  A tu na tej koronce widać 2 zeby tak zahaczaja.  Próbuje wszystko wyregukowac Ale na to nie ma mocnych 

Napisano

Miałem taki sam objaw. Pomogło prostowanie haka. Jest b. mało prawdopodobne, że uszkodziłeś pojedyncze ząbki kasety. Napędy 12-kowe są b. czułe na wszelakie niedokładności regulacji, geometrii. Osobiście właśnie tu obstawiał bym źródło problemu.

Napisano
55 minut temu, ivohaha napisał:

Miałem taki sam objaw. Pomogło prostowanie haka. Jest b. mało prawdopodobne, że uszkodziłeś pojedyncze ząbki kasety. Napędy 12-kowe są b. czułe na wszelakie niedokładności regulacji, geometrii. Osobiście właśnie tu obstawiał bym źródło problemu.

Wiesz co, przemyślałem to i skoro przecież na trenażeże nie mam takich problemów to nie może być to wina ani przerzutki ani haku ?

• Mod Team
Napisano
3 godziny temu, oalan1 napisał:

że ząbek z wyższego biegu zahacza o łańcuch.

IMO problem z regulacją. Wszystkie obecne napędy SRAM ( MTB i szosa) są bardzo wrażliwe na nieprawidłowości w regulacji. Możliwe ,że ustawienie początkowe na koronę 10t jest nie tam gdzie trzeba.

Napisano
Teraz, durnykot napisał:

IMO problem z regulacją. Wszystkie obecne napędy SRAM ( MTB i szosa) są bardzo wrażliwe na nieprawidłowości w regulacji. Możliwe ,że ustawienie początkowe na koronę 10t jest nie tam gdzie trzeba.

Sprawdzilem jeszcze raz i jednak na trenażeze jest ten sam problem mimo ze kaseta jest na nim nowa. Przejdę się jutro do serwisu, może coś mi doradzą.

Napisano

Hmm, mi jak lekko podbierało, to była oznaka raz złej regulacji indeksacji (za bardzo naciągnięta) a za drugim razem leciutko skrzywiony hak. Nawet nie było tego widać gołym okiem, ale złapałem rękami przerzutkę, odgiąłem hak i przestało to na drugi dzień hak wymieniłem na nowy. To wszysto w 10s a 12s jest na to jeszcze bardziej wrażliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...