Skocz do zawartości

[Wymiana napędu] 3x10 na 1x12

sebooll123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam pedałujący koledzy. mam do wymiany praktycznie cały napęd w moim rowerze canondale rz one twenty xtr. xtr kaseta z tyłu i dwie tarcze z przodu 22 i 33. naszła mnie myśl na odświeżenie tego napędu. szukałem sporo na internecie i mam kilka pytań do was. Co do zmiany przodu na jedną tarcz pod sram s2210 już znalazłem odpowiedzi co do tyłu mam problem. nie mogę znaleźć bębenka pod moją piastę Sun Ringle Dirty Flea, znalazłem całą piastę ale nie o to mi chodzi. dalej nie wiem czy kupować coś używanego a może znaleźć coś nowego budżetowego też nie interesują mnie podzespoły przewyższające wartość mojego roweru .

z góry dziękuję/

https://pl.aliexpress.com/item/32959858218.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.35a81922zxpGr6&algo_pvid=1dc50b1a-84f3-4668-8be6-6086fdb6e9eb&algo_expid=1dc50b1a-84f3-4668-8be6-6086fdb6e9eb-0&btsid=f34d6d50-b123-4814-9f6d-4e383c21ebba&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1,searchweb201603_53

IMG_1555.jpg

IMG_1320.jpg

Napisano

Odnośnie zębatki z przodu, popatrz jeszcze tutaj, może coś Ci dobiorą: https://banless.pl/

Jeśli nie chcesz zmieniać bębenka z tyłu, to zostają do wyboru kasety 11-50, do wyboru SRAM SX/NX Eagle, Sunrace, Garbaruk itp. Do tego przerzutka, manetka i łańcuch wedle uznania, w teorii wszystko jest ze sobą kompatybilne. W praktyce jak założyłem manetkę Shimano XT do SRAM NX to trochę spadła mi kultura pracy przerzutki, ale może to tylko takie moje szczęście. 

Napisano

słyszałem że zmian bębenka z tyłu pomoże mi dobrać lepsze, lżejsze zestawy kaset. problem polega na tym że chyba muszę to najpierw rozkręcić całkowicie że by zobaczyć jak to wygląda ponieważ po wpisaniu nazwy bębna nic mi to nie mówi i jakiego owego bębna mam szukać 

Napisano

Nie tyle lżejszych (choć też, przy okazji), ale bez zmiany bębenka nie założysz kasety z najmniejszą koronką 10T.

To jest 26"? Na miękkich przełożeniach wózek przerzutki będzie dość blisko ziemi.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

tak to 26 cali,.nawet myślałem o zmianę kół na 27,5 leczy tylko da radę włożyć z przodu. na tył pozostaje mi dać mięsistą oponę 2,30. kupiłem ten rower okazyjnie przy zakupie ale jak to w życiu nikt nie płakał jak sprzedawał. pozostałem przy oryginale wymianie kasety tx  łańcuch i dwa blaty z przodu. za rok lub dwa planuję kupić coś na 29 calach

Napisano
W dniu 7.09.2019 o 10:49, sebooll123 napisał:

słyszałem że zmian bębenka z tyłu pomoże mi dobrać lepsze, lżejsze zestawy kaset.

Raczej droższych, znacznie. Pozostał bym przy kasetach od 11. Sprawdź na jakich przełożeniach jeździsz i dobierz napęd pod swoje preferencje https://www.gear-calculator.com/. Ja bym stawiał na 36 i kasetę 11-40 (taką powinien obsłużyć obecny xtr) Przy kole 26 powinno być dobrze (wystarczająco miękko) Jak nie to zmień przerzutkę z tyłu na coś z serii 11rz od shimano (7/8/90000) wtedy będziesz miał możliwość zakładania kaset 11-46. Zostaw manetkę i kup kasetę 10rz od sunrace. Będziesz miał w miarę tanio pochytane i zobaczysz jak to jest z napędami 1xx. 

• 4 miesiące temu...
Napisano

Cześć,

Przymierzam się do zmiany 3x10 na 1x12 w swoim Kross Level R5 Link

Wymyśliłem taki zestaw:

sunrace-kaseta-csmz90-12rz-srebrna

manetka-xt-sl-m8100-i-spec-ev-12rz

przerzutka SLX RD-M7100 SGS 1x12rz

korba SLX FC-M7100 12rz 170mm

suport XT BB-MT800 BSA + TL-FC25

koronka SLX SM-CRM75 12rz FC-M7100 34T

Nie jestem pewien czy ta korba będzie pasować do ramy/tylnej piasty i linii łańcucha

Piasta jest 135mm QR.

Może ktoś podpowie ?

Napisano

Korbę nawet dobrą zalinkowałeś. Ta ma najmniejszy chainline z SLX 7100. Mimo wszystko jakoś dalej mi się nie podoba. Chainline 52 mm a piasta 135 mm. Kombinowałbym z podkładkami suportu coby zrobić mniejszy chainline.

Jeżeli nie chcesz zmieniać hamulców (albo samych klamek) to musisz wziąć manetkę na obejmę. Są obejmy do manetek i-spec ale kurde drogie to, z drugiej masz potem od razu manetkę ładnie pasującą da hamulców z serii x1xx.

Reszta ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...