Skocz do zawartości

[700 zł] Używany MTB

Xinum

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poszukuję jakiegoś używanego roweru na dojazd do pracy, jakiś wypad do lasu lub parku. Żadne katowanie, skakanie itd nie wchodzi w grę. Znalazłem na OLXie kilka rowerów w swojej okolicy i prosiłbym o ocenę ich. Dodam, że chciałbym, żeby to był rower, do którego w razie W idzie włożyć lepsze podzespoły, aby do mojej jazdy był idealny. 

https://www.olx.pl/oferta/rower-author-kinetic-respect-mtb-shimano-deore-3x8-kola-26-rama-19-CID767-IDBe32l.html Rower rzekomo jest po serwisie, może uda się utargować coś jeszcze.

https://www.olx.pl/oferta/rower-gorski-indiana-29-rama-l-CID767-IDBiF87.html

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-rower-mtb-lub-zamiana-za-jakis-komputer-CID767-IDAodNO.html

Już słyszałem, że najlepiej koło większe itd, ale dodam, że większość swojego życia spędziłem na Unibike 26" i nie widzę potrzeby mieć większego koła, a już nie wspomnę, że w tej kwocie ciężko znaleźć coś sensownego. Jakieś sugestie? Wzrost 178, waga 88 kg.

Napisano
Teraz, dovectra napisał:

Choć amorek w rock riderze to nie taki problem.

Myślę że ten decatlonowy mimo wszystko najkorzystniejszy.

A jakiś amor w miarę rozsądnej cenie do tego?

Napisano

Też byłbym za suntourem, najtańszy przyzwoicie pracujący 27,5 z prostą rurą i pod QR9 to XCR Air, około 600 PLN. Ale jak Dovectra mówi, najpierw spróbować reanimować stary. W ogóle, kupując taki używany rower, zacząłbym kompletnego serwisu całej maszyny (rozebranie, czyszczenie, smarowanie, składanie i regulacja wszystkiego. Może się okazać, że kaseta i łańcuch do wymiany. Ten RR 520 za 550PLN to niezła opcja, w sumie jako nowy kosztuje około 1500. Korbę ma taką sobie, bo nitowaną, ale jeśli prosta, to pojeździsz na niej trochę.

Napisano
Teraz, KurczakNorris napisał:

Też byłbym za suntourem, najtańszy przyzwoicie pracujący 27,5 z prostą rurą i pod QR9 to XCR Air, około 600 PLN. Ale jak Dovectra mówi, najpierw spróbować reanimować stary. W ogóle, kupując taki używany rower, zacząłbym kompletnego serwisu całej maszyny (rozebranie, czyszczenie, smarowanie, składanie i regulacja wszystkiego. Może się okazać, że kaseta i łańcuch do wymiany. Ten RR 520 za 550PLN to niezła opcja, w sumie jako nowy kosztuje około 1500. Korbę ma taką sobie, bo nitowaną, ale jeśli prosta, to pojeździsz na niej trochę.

Widziałem właśnie na YT, że ktoś ten amorek polecał. Tak, wiem serwis to oczywista sprawa. Liczę się z tym, dlatego szukam czegoś w miarę fajnych pieniądzach. A ten RR to jest ten wolnobieg czy ta druga opcja? Tą korba w razie czego można wymienić?

Napisano
Teraz, Xinum napisał:

Widziałem właśnie na YT, że ktoś ten amorek polecał.

XCR Air? Bo właściwie w tej cenie nie dostaniesz niczego nowego ze sprężyną powietrzną. Jest ciężki, bez szału, ale pracuje  i jeśli o niego zadbasz (regularny serwis i pilnowanie, żeby golenie nie rdzewiały), w rekreacyjnym rowerku MTB XC przeżyje długo.

Tam jest kaseta 8s, więc w porządku. Korbę wymienisz, jak się zużyje, na jakąś lepszą.

Miałem okazję jeździć na tym RR520. Rower jak rower, o regulację i dobrą kondycję napędu warto dbać przy każdej maszynie. W sumie za 550 (albo za mniej, jak ponegocjujesz) masz rower już z tarczami (podstawowe mechaniki, ale to zawsze tarcze) i na kołach o "dzisiejszej" średnicy.

Napisano

Wszystko co używane i posiada elementy ruchome wymaga wkładu finansowego im mniej takich elementów tym mniej do wymiany = koszt. W cenie 700 zł kupiłbym nowy rower na allegro. Ja kupiłem trekkinga za 100 zł, którego budżetowo odrestaurowuje ( plus, że mam większość kluczy inaczej renowacja nie ma sensu w takim przedziale cenowym ). Już mam amortyzator do wyrzucenia ( zmiana na sztywny widelec ), manetki, suport, osie piast, linki itd. Napędu nawet nie dotykam, bo nawet na Tourneyu wymiana wszystkiego to 150 zł. Co najlepsze rower skręca mi na prawo i dopiero po zmianie widelca, wycentrowaniu, wyregulowaniu okaże się czy rama jest do wyrzucenia ;) 

Zaznaczam, że wszystko potrafię zrobić sam, a to minimalizuje koszty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...